A köztévé egykori fazonírozója botránykönyvnek és tananyagnak szánja egyszerre nagy leleplező művét. Bár örül neki, hogy többé nem kell Hajdúval dolgoznia, azért mégis csinálna vele műsort, a testőrök meg azért kellenek, mert profi.

Magyarországon minden második könyv botránykönyv, úgyhogy annyira nem meglepő, hogy Dömsödi Gábor, a Névshowr és a Telemázli című köztévés produkciók legendás műsorvezetője is összehozott egyet. Ehhez természetesen komoly sajtótájékoztató is járt, étteremben, pezsgővel, és persze magával Dömsödi Gáborral, akinek mostantól bárki elolvashatja a nagyon kreatív Friderikusz és Hajdú serpája voltam című könyvet, amiben Dömsödi kőkeményen leleplezi egykori kollégáit, leginkább persze Friderikusz Sándort és Hajdú Pétert, de azért fog kapni Palik László is.

Tudja, hol a helye

Az emelt hangulatú előzetes videó után meg is jelent az idők folyamán kissé megőszült szerző, aki a hátizsákjában hozott pár példányt a nagy műből, amiről gyorsan el is mondta sokszor, hogy ez itt egy botránykönyv, de nem ám olyan, mint a többi, bár arra konkrétan nem tért ki, miért ízlésesebb a pikszisből való kiesés után visszarúgni egyet egykori kollégáiba, mint amikor Szepesi Nikolett leírja hogy miként kúrta végig az életét. Az mindenesetre tisztelendő, hogy Dömsödi egy percig sem gondolta azt, hogy ez a könyv miatta érdekes, ezért nem csak a címben, de a Photoshop-katasztrófának tűnő borítón is Friderikusz Sándor és Hajdú Péter szerepel.

A sértett asszony

Azt a nagy tájékoztatás közben sem sikerült megtudni, pontosan mit szeretne elérni Dömsödi: bár szerinte akár tankönyv is lehetne kezdő újságíróknak, illetve arra is rávilágít, hogy az a fészek, amibe most ő beleszart, valójában már amúgy is koszos volt, valójában az egészet áthatotta az az érzés, hogy Dömsödi Gábor és Hajdú Péter között valami olyan bensőséges viszony volt, ami jobban emlékeztet egy házasságra, mint a barátságra. Ez jobb pillanatokban pár becsmérlő szóban jelent meg Hajdúról, de pár kilengésnél tényleg az elvált nők klubját idézte az étterem hangulata, ahol Dömsödi elhagyott feleség módjára mesélt történeteket az őt kihasználó, majd rongyként eldobó műsorvezetőről.

A két férfi kapcsolata különösen akkor vált egészen vadregényessé, amikor Dömsödinek feltették azt a kérdést, hogy nem fél-e egy esetleges pereskedéstől. “Szerintem nem lesz per, de attól úgy is csak a könyv fogy jobban. Ha tanácsot adhatnék Hajdúnak, akkor azt mondanám, olvassa el a könyvet, hívja fel a Dömsödit, kérjen bocsánatot, és kérje meg, hogy csináljanak egy közös műsort, mert talán annyi elég lenne” – mondta elvárásait a kicsit sértettnek tűnő férfi, majd élcelődött azon, hogy Hajdú már teljesen nélküle csinált Frizbijének milyen siralmasak a nézettségi adatai. Pár perc múlva azért rácáfolt erre is, de igazi Inception módjára rácáfolt a cáfolatra is, ahonnan mi már tényleg nem értettük, mit szeretne csinálni Hajdú Péterrel: “Én annyira örülök, hogy nem kell Hajdú Péterrel dolgoznom. Sajnáltam nagyon a Névshowrt, de nem vágyok erre, talán akkor, ha megfordítanák a fizetéseket, és ő kapna annyit, amennyit én kaptam. Akkor bocsánatot sem kell kérni.” Annyit még azért megtudhattunk, hogy ha talán mégis csinálna műsort, akkor sem a Frizbit javítaná fel, ráadásul szerinte Hajdú végül is jól csinálja a bulvár típusú műsort, és igazából csak az zavarja, ha a televíziózásban csak egy-egy embernek van helye, bár ő most tök jól van képernyő nélkül a polgármesterkedéssel és oknyomozó újságírással, és mostanában amúgy sem mesélt Hajdú Péterről. Leszámítva nyilván ezt az egy órát, illetve azt a kis időt, ameddig háromszáz oldalt írt róla.

Dömsödi újra fényesen bizonyította, miért jellemezte tökéletesen hosszú évekig a köztévé arculatát: a mindenkivel vidáman smúzoló figura ő, akinek lételeme, hogy minden elképzelhető helyre behúzzon némi modoros viccelődést, de azt például valami közállapotokat mutató tragédiának fogta fel, hogy a műve címében a serpa szót gyarkorlatilag minden második ember spermának olvassa. “Nekem nem jutott eszembe, de mióta hallottam, nekem is kell vigyáznom, hogy mondom ki. De jól jelzi a magyar sajtó állapotát, hogy az egyik, egyébként színvonalas újság online változatában spermának is írták.”

Dömsödi Gábor karrierjének mostani helyzetében nem is az a szürreális, hogy tulajdonképpen egy órán keresztül magyarázta, hogy őt mennyire nem érdekli Hajdú Péter, hanem az, hogy a jó ízlés nevében még testőrök is voltak a bejáratnál. “Aki Hajdú Péterről ír könyvet, annak kellenek a testőrök” – mondta a Velvetnek Dömsödi, hozzátéve, hogy ő egyszerűen akkora profi, hogy minden helyzetre fel kell készülnia, akár arra is, hogy megjelenik Medgyessy Péter, és számon kéri a könyvét – igaz, arra már nem adott magyarázatot, hogy Magyarország egykori miniszterelnöke miért indokolja az öltönyös-nyakkendős védőemberek alkalmazását.