Az utóbbi évek egyik legnagyobb visszhangot kiváltó reality-sorozata a TLC csatorna Here Comes Honey Boo Boo című műsora volt egy dagi szépségversenyző kislányról, és az ő sokkolóan igénytelen, szégyentelen, túlsúlyos és akciós kuponokon élő családjáról. Az amerikai széria második évadját a magyar TLC szerda este 20:10-kor kezdi vetíteni Honey Boo Boo színre lép címmel, és ebből az alkalomból telefonkonferencián vehettünk részt Mama June-nal, azaz a sorozat fiatal címszereplőjének édesanyjával. A műsor is sokkoló, az interjú is az volt – de máshogy.

A hölgy teljes neve June Shannon, élettársa pedig Sugar Bear krétabányász, akihez nemrégiben ment hozzá egy elképesztő hűségi fogadalmi ceremónián (nem szabályos esküvőn). Sugar Bear rendes neve egyébként Mike Thompson, Honey Boo Boo-t pedig igazából Alanának hívják. Ő annak idején gyerekszépségversenyző volt annak ellenére, hogy nem éppen egy modellalkat, így figyelt fel a családra a TLC csatorna, és a szimpla figyelemből egy többmillós nézettségű, sokat dicsért és még többet kritizált reality-sorozat lett.

A telefonkonferencián hamar kiderült, hogy a tévétörténelem egyik legborzasztóbb családjának nagyasszonya, ha kicsit megembereli magát, egész normális is tud lenni. Sőt, míg a tévén keresztül annyira vonzó, mint egy autóbaleset, tíz perc élő beszélgetés után már kifejezetten szimpatikusnak tűnik, miközben olyanokat nyilatkozik a gyereknevelésről, hogy például: „azt szoktam mondani más szülőknek, hogy hagyják, hogy a gyerekük az legyen, aki lenni akar. Ha tévében akarnak szerepelni, ha modellkedni vagy szépségversenyezni szeretnének, hadd próbálják ki egyszer, hogy meglássák, hogy tényleg tetszik-e nekik. Ha nem, nem kell erőltetni. Az évek során a gyerekeim csomó mindent kipróbáltak, amit aztán csak egyszer csináltak, vagy mert nem tetszett nekik, vagy mert túl drága volt, de úgy gondolom, minden gyereknek meg kell adni a lehetőséget, pénztől függetlenül, hogy legalább egyszer megvalósíthassa egy álmát gyerekkorában.” Nem is hangzik rosszul, ugye? Hogy ebből mégis hogyan lett az a horror, amit a tévében látunk, az kész rejtély, mindenesetre egy gyors főzős videó után nézzük, miket nyilatkozott Mama June a Velvetnek.

Velvet: Elkészült a második évad a műsorból, ami a család életét dokumentálja. Mennyiben változtatta meg a reality-szereplés a hétköznapokat?

Mama June: A lányaim továbbra is állami iskolába járnak, Sugar heti hét napot dolgozik, én továbbra is imádok kuponokkal spórolni, és saját PR-osunk sincs, hanem én csinálom a rajongói oldalt a Facebookon, meg a Twittert és az emaileket… Az egyetlen dolog, ami megváltozott, hogy lett egy testőrünk, meg hogy a TLC-től egy PR-os segít a sajtóval kapcsolatos dolgokban. De mivel van a tévéműsorunk, nagyon sokan megismernek, ha mondjuk elmegyek a közértbe, de olyan is van, aki több ezer kilométerről jön autóval, hogy lásson minket. Volt, aki Angliából repült ide, Ausztráliából, Új-Zélandról és Írországból is jöttek, hogy találkozzanak velünk, meg persze az Államokból és Kanadából is. És ez csodálatos, rengeteg csodálatos emberrel találkoztunk, akikkel egyébként sose találkoztunk volna.

Velvet: Szokták önt más hírességekhez hasonlítani? Van egyáltalán más híresség, akire ön hasonlít vagy akire hasonlítani szeretne?

Mama June: Nem, nincs. Nincs még egy celeb, aki úgy nézne ki, mint én, és nem is hasonlítottak még máshoz. Én egyszerűen én vagyok, és nem is akarok más lenni, bocs. És őszintén szólva nem is tartom magam celebnek, sima hétköznapi embernek tartom magam.

Mama June: Mondjuk Angelina Jolie és Brad Pitt, mert annyi gyereket fogadtak örökbe más országokból, és ezt nagyon nagyra becsülöm. Szeretnék én is így örökbe fogadni, csak sajnos a házunk nem elég nagy. De szerintem nagyszerű dolog, hogy otthont adnak külföldi, rászoruló gyerekeknek, mert annyira nagy szükség van erre, sokan csak szülik a gyerekeket, aztán félredobják őket. Szeretnék én is otthont adni olyan gyerekeknek, akiknek segítségre és anyukára van szükségük.

Velvet: Édesanyaként szokott aggódni a jövő miatt? Nem aggasztják olyan dolgok, mint mondjuk egy lehetséges harmadik világháború vagy a globális felmelegedés?

Mama June: Jelenleg nem szoktam azon aggódni, hogy mi történik az én életemen kívül. Tudom én, hogy miket mondanak az emberek, hogy vége lesz a világnak, meg hogy ez vagy az fog történni. Az az egyik kedvenc mondásom, ha történik valami a hétköznapokban, hogy „ennyi, ez van” – mindenesetre ha egyszer tényleg beüt valami, amit csak tudok, mindent meg fogok tenni, hogy a gyerekeimet és a családomat megvédjem, de ha tényleg történnie kell valami ilyesminek, akkor az úgyis meg fog történni. Senki se fogja tudni megakadályozni.

Velvet: Ön már nagymama is! Kaitlyn, a kisunoka más neveltetésben fog részesülni, mint az ön lányai?

Mama June: Nem, nem hiszem, hogy Kaitlyn más lesz, mint a többi gyerek, de nem én vagyok az anyja, úgyhogy nem mondhatom 100% biztosra. Mindenesetre mint nagymama nem fogom másként kezelni, mint a többi lányt.

Velvet: Meséljen nekünk élete első csókjáról!

Mama June: Kb. 13 éves lehettem, amikor életemben először csókolóztam. Ennisszel, akivel végülis együtt nőttünk fel az évek során. Együtt jártunk óvodába meg minden. A suliban egész végig bele voltam zúgva, ő meg mindig átjött hozzánk, képes volt hat-hét kilométert gyalogolni naponta, hogy láthasson, ami nagyon imponált.

Velvet: Mi volt élete legelegánsabb eseménye? A hűségi fogadalmi ceremónia?

Mama June: Életem legelegánsabb eseménye a GLAAD díjkiosztó volt, amin a melegekért és leszbikusokért vettünk részt, és ahol ki kellett rittyenteni, meg olyan ékszereket felvenni, amilyeneket egyébként sose hordok. A hűségi fogadalmi ceremónia elég laza volt. Ott is volt ruha, meg frufru, és végülis egész elegáns volt, de ott azért egyáltalán nem éreztem magam partra vetett halnak, mint ahogy a GLAAD-kiosztón igen. De persze nagyon élveztem a díjátadót.

Velvet: Remekül nézett ki! Honnan volt a ruha?

Mama June: Igazából volt egy stylist, és ő adta. Mindent beleadtunk a GLAAD-kiosztóba, mert már a műsorunk előtt is kiálltunk a meleg és leszbikus közösség mellett, mivel, amint azt sokan tudják, Alana nagybátyja meleg. De egyébként is támogatjuk a melegeket és leszbikusokat, kiállunk amellett, hogy nekik is járnak ugyanazok a jogok meg minden, úgyhogy amikor meghívtak a GLAAD-kiosztóra, kapva kaptunk az alkalmon, hogy ott lehessünk, nagyon örültünk, hogy meghívtak. Nagyon nagy élmény volt, szuperul éreztük magunkat. Sajnos Alana nem jöhetett, mert ez egy felnőtteknek való esemény.

Velvet: Lehetett bratyizni a sztárokkal?

Mama June: Igen, volt egy csomó sztár, például Anderson Cooper, Snooki és JWoww, mindenki nagyon jól érezte magát, csomó mindenkivel találkoztunk, és garantálhatom, hogy a szünetekben kb. minden egyes emberrel lefényképezkedtem, aki ott volt a díjkiosztón.

Velvet: Volt már valaha az Egyesült Államokon kívül? Ha nem, van olyan hely, ahova szívesen ellátogatnának a családjával?

Mama June: Nem, sajnos még nem volt lehetőségünk az USA-n kívülre utazni. De nagyon jó lenne egyszer elmenni Nagy-Britanniába vagy Ausztráliába. Azt hiszem, sokan azt is mondják, hogy Dél-Afrika nagyon szép vidék. Szeretnék elmenni és megnézni pár országot, de eddig még ez sajnos nem állt módunkban. Szerintem jó lenne elvinni ezt a mi őrült családunkat valahova, ahol még nem voltunk, egy másik országba, ahol még sose voltunk, és megnézni, hogy reagálnak a gyerekek, jó lenne, ha gazdagodnának ezzel az élménnyel.

Velvet: Ez egy elég jó ötlet lehet egy következő tévésorozathoz…

Mama June: Hát ez a TLC-n múlik, ha ők benne vannak az utazásban, én abszolút benne lennék, de ez nagyon drága. Megnéztem már egyszer, és nagyon, nagyon sokba kerül.