Évről évre megpróbálja a lehetetlent az X-faktor: csapatokat is elindítanak a versenyen. Azonban a számok makacs dolgok, a magyar ember az egyéni produkciókra bukik, a csapatmunka nem kell neki. A Megasztár alig, a Voice pedig nem is próbálkozott eddig ezzel, az X-faktorban pedig a dobogó közelébe se kerültek csapatok. A nemzetközi helyzet is szomorú, bár a mostani széria két csapata egész népszerű.

Az idei X-faktor legelső élő show-jában rögtön egy csapat esett ki az MDC révén, és a másik két banda (a Fat Phoenix és a ByTheWay) is hullámzó teljesítményt mutatott eddig. Vaskos tény továbbá, hogy csapat még sose nyerte meg a hazai X-faktort, sőt a győzelem közelébe se kerültek. A konkurens TV2 pedig sem a Megasztár első négy évadában, sem a Voice-ban nem indított együttest. Ezek a tények afelé mutatnak, hogy tök értelmetlen a csapat kategória, de lássuk, hogyan teljesítettek az előző évadokban!

Az elsőben az azóta tökéletesen elfelejtett Mimi és Gergő, a Non Stop, valamint az azóta a médiában néha mutogatott Summer Sisters indult. Jellemző, hogy Mimiék az első körben kiestek, a Nyári-lányok a harmadik, a Non Stop pedig az ötödik körig bírták csak.

A második évadban az Apollo 23, a frappáns nevű Ikrek és a Rocktenors villoghatott, persze nem sokáig. A harmadik adásban az Ikrek, a negyedikben az Apollo, a hetedikben pedig a Rocktenors esett ki, a dobogót ők se tudták megközelíteni, de legalább felállították a megdönthetetlen rekordot.

Tavaly ősszel is folytatódott a trend, hogy csapatokat raknak össze a mentorok (az már régen rossz, ha valakit egyéniben nem tartanak alkalmasnak a színpadra, és csapatba szervezik). Így rakták össze a Like-ot és a Spiritet, egyedül a P.J.Z. létezett a műsor előtt is. Az ő rapparódiájuk másodiknak esett ki, rögtön utánuk a Spirit is távozott, egyedül a Like bírta ki a hatodik adásig.

Eddig jutottak az X-faktor csapatai | Create infographics

Idén eddig úgy állunk, hogy az MDC rögtön az elején elvérzett, és sikerült két egész népszerű csapatot behozni. A ByTheWay egy héttel ezelőtti produkciója egész jól sikerült, a Fat Phoenixet pedig valamiért imádják a hipszterek és a tinik, egyelőre sikeresek. A fonák logika alapján, hogy most épp a legjobb énekesnek, Batánovics Lilinek kellett párbajoznia, még bármi megtörténhet, de egy csapatgyőzelem még mindig magas oddsszal szerepelhet a fogadóirodáknál.

Nemzetközi kitekintés

Megnéztük az X-factor franchise külföldi honosításaiban tudtak-e nyerni valaha csapatok, és kevés példát leltünk. Világszerte összesen 127 évadból mindössze hetet nyert csapat, íme a győztesek:

Ausztrália – 2005 – Random,
Kolumbia – 2009 – Siam,
Németország – 2012 – Mrs. Greenbird,
Olaszország – 2008 – Aram Quartet,
Spanyolország – 2008 – Vocal Tempo,
Nagy-Britannia – 2011 – Little Mix,
Egyesült Államok (a spanyol nyelvű verzióban) – 2013 – Los Tres Charritos.