Tíz kívánságot gyűjtött össze születésnapja alkalmából a színész, amiket egy nyílt levélben tett közzé. A világmegváltó ideák mellett azért hálát adott a sorsnak, hogy már nem kell annyira pörögnie, és végre van ideje olvasni, és az eget szemlélni.

A 97. életévét is betöltötte Kirk Douglas, ebből az alkalomból gyakorlatilag nyílt levelet írt a Huffington Postba "Születésnapi kívánságaim" címmel. Rögtön azzal kezdi, amire egy férfiember igazán büszke lehet, hogy milyen szerencsés, mert 60 éve házas, és a neje, Anne mennyire megfogta őt. Egy Mark Twain-i szójátékkal illusztrálja, milyen majdnem egy évszázad távlatából visszatekinteni.

Hozzátette, nem játssza meg, hogy egyszerű dolog megöregedni. De: "rájöttem, hogy egy olyan perspektívát nyújt nekem [a kor], ami hiányzott fiatal éveimben" – írja. Ecseteli, mennyire elfoglalt élete volt korábban: megbeszélések, forgatások és utazások az amerikai külügy jószolgálati nagyköveteként. Mostmár értékelni tudja azonban azokat a nyugodt perceket, amikor olvasni tud, elmélkedhet, nézegetheti a virágzó rózsáit és az eget, és üldögélhet Anne-nel a tűz előtt este.

Felteszi a nagy kérdést, mit is akarhat még a szülinapjára a jó egészségen kívül? Az unokáinak egy jobb világot akar, amit tíz ponttal támasztott alá. (A tíz érvet így indokolta: "Próbáltál már 97 gyertyát feltenni egy tortára? Nem tudsz. Szóval feltettem 10 gyertyát, ami képviseli életem eddigi 10 évét.")

Tehát Kirk Douglas egy olyan világot akar, ahol a fegyverek a gyengeség szimbólumai, ahol a vallás az értékekhez kötődik a kormányok helyett, ahol a levegő belélegezhető, a víz iható, az étel egészséges és elegendő, ahol a szegények a lakosság csekély hányadát adják, ahol az oktatás és egészségügy mindenki számára elérhető, ahol a faji, vallási, nemzeti előítéletek nem léteznek, ahol a dohányzás egy röhejes szokásnak számít, ahol a betegségek gyógyíthatók, és nem keseríti meg az életet a fájdalom, ahol mi ellenőrizzük a technológiát, és ahol a pénzsóvárság nem számít jónak. Végül hozzáteszi: "Bocsássatok meg – Sok gyertyát kell elfújnom."

Mi történt Kirk Douglas születésének évében?

Tombolt az első világháború (verduni csata, jütlandi csata, Bruszilov-offenzíva, somme-i csata, Románia, Bulgária és Görögország hadba lépése), Ferenc József meghalt, IV. Károlyt császárrá-királlyá koronázták, Raszputyint meggyilkolták Oroszországban, Albert Einstein ismertette az általános relativitáselméletet, megjelent Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című kötete.

(Forrás: Wikipedia)