Évek óta nem beszélt szinte senki sem R. Kelly pedofilügyeiről, ám most, hogy az énekesnek új albuma fog megjelenni, hirtelen újra foglalkoznak azzal, hogy az énekes előszeretettel bonyolódik kapcsolatba tinédzser lányokkal. Nemrég interjú készült Jim DeRogatis-szal, azzal az újságíróval, aki tizenöt éve már találkozott R. Kelly egyik áldozatával, és azóta is próbálja felgöngyölíteni az ügyet.

Hat évvel ezelőtt robbant ki R. Kelly videós botránya,  amiben azzal támadják az énekest, hogy rendszeresen fiatalkorú lányokkal szexelt. R. Kelly-t összesen tizennégy ügyben tartják érintettnek. Hiába azonosították egy házi videón, ahol egy kiskorú tinédzser lánnyal szexel, azóta sem hoztak elmarasztaló ítéletet. Most azonban újra előkerült R. Kelly pedofilügye, miután a Village Voice zenei blogjának interjút adott Jim DeRogatis újságíró, aki tizenöt éve találkozott az énekes első áldozatával, és aki azóta is próbálja felgöngyölíteni az ügyet. DeRogatis szerint R. Kelly azóta is kihasználja a népszerűségét, hogy fiatalkorú lányokkal szexelhessen, sokszor az alanyok akarata ellenére.

Az akkor a Sun-Time zenekritikusaként dolgozó Jim DeRogatis rengeteget foglalkozott R. Kellyvel és zenéjével, több cikket is írt róla, például a dalszövegeket ajnározó lemezkritikát az akkori albumáról. Az írás megjelenésének másnapján faxot kapott egy ismeretlentől, aki azt állította, hogy R. Kelly ellen két éve eljárást indított a chicagói rendőrség szexuális bűncselekmények miatt.

Az újságíró hamar utána ment az ügynek és kiderítette, számos eljárás folyik az énekes ellen, amiről eddig még egy sor sem jelent meg sehol. Az akkori vádak szerint R. Kelly egy szexuális ragadozó, aki kifejezetten a középiskolás lányokat szereti.

DeRogatis először annak a lánynak az esetét mesélte el, aki 14-15 évesen kezdett kapcsolatot az énekessel. Ez a lány mondta el neki, hogy R. Kelly rendszeresen látogatta volt iskolája, a Kenwood Academy énekóráit, főleg a másodévesekét. Az órák után szedte fel a sztárért rajongó lányokat, majd cipőt vett nekik, vagy engedte, hogy a stúdiójában lógjanak kizárólag azért, hogy később lefeküdjenek vele. Olyan esetről is beszélt a lány, amikor R. Kelly ezeket a lányokat arra is rávette, hogy egymással szexeljenek. A történetet mesélő lánynak kis híján az életébe került az affér, mert miután R. Kelly másfél-két év után szakított vele, a lány megpróbált öngyilkos lenni, és felvágta az ereit. Végül egyik ügyből se lett semmi, mivel R. Kelly egyenként megvásárolta a lányokat és családjait, hogy ejtsék ellene a vádakat.

A nőkkel a háttérben történő brutális bánásmód még mindig tabutéma a könnyűzenében, és viszonylag kevés bizonyíték áll a rendőrség rendelkezésére, ha valaki ezügyben keresi őket. Azonban R. Kelly ellen több tucat eljárás indult már, köztük az a videokazettás ügy is, ahol belevizel egy lány szájába, miután megkérte, hogy hívja őt apucinak. DeRogatis szerint a felvételen szereplő lány egyértelműen nemi erőszak áldozata. Az énekes a lefizetéseken túl mindent igyekezett ügyesen elsimítani. Egy lányt például a szalagavatója estéjén szedett fel, kapcsolatot kezdett vele, majd teherbe ejtette. Ezután a saját emberei kísérgették a lányt mindenhova, végül akarata ellenére el kellett vetetnie a magzatot.

Hiába próbálta az újságíró feltárni a történetet és minél több tanút bevonni a tárgyalásba, egyedül a lány, illetve a szülei nem voltak hajlandóak vallomást tenni az ügyben, akik ebben az időben teljesen véletlenül épp a féléves vakációjukat töltötték Franciaországban. Sőt, a lány édesapja még R. Kelly egyik lemezére is felkerült, mint basszusgitáros, pedig nem is tudott játszani a hangszeren.

R. Kelly ügyét a legjobban talán Aaliyah-val lehet illusztrálni. A fiatal énekesnő R. Kelly menedzserének unokatestvére volt, ezért nem csoda, hogy az énekest kérték fel Aliyah lemezének elkészítéséhez.

Az akkor még csak 15 éves énekesnő debütáló albuma Age Ain't Nothing But a Number címmel jelent meg, ami magyar fordításban annyit tesz, hogy „A kor csak egy számadat”. R. Kelly és Aaliyah találkozgatni kezdtek és összeházasodtak Chicagóban, ahol szándékosan meghamisították Aaliyah anyakönyvi kivonatát, hogy a 15 éves lány házasságkötése ne lehessen akadály. Ahogy ez a menedzser tudomására jutott, gyorsan semmissé tette a házasságot, szétválasztotta a párt, akik onnantól kezdve egy szót sem váltottak egymással.

A menedzser öt évvel később felmondott, de még küldött egy levelet R. Kelly ügyvédjének, hogy sürgősen küldje el az énekest pszichiátriai kivizsgálásra, amiért mániákusan fiatalkorú lányokat hajkurászik. Az évek során Aaliyah sohasem beszélt bővebben kapcsolatukról az újságíróknak, és folyton hárította a kérdéseket, de már nem is fogunk tőle semmit megtudni, ugyanis 2001-ben 22 évesen egy repülőgépbalesetben meghalt.

A Village Voice-ban megjelent interjú után rengeteg olyan poszt került ki a Twitterre, amikben leírták véleményüket az általuk csak szexuális ragadozónak nevezett R. Kellyről − az erről szóló twitter-posztokat ide kattintva a Buzzfeed oldalán elolvashatja. A Jim DeRogatis-szal készült interjúra azóta már R. Kelly is reagált egy rádióműsorban. Az énekes viszont leginkább csak coelhoi magasságokban beszélt összevissza, mindenféle konkrétumok nélkül, majd megköszönte rajongói támogatását, és elmondta, hogy a csúcson mindig mindenkinek nehéz. R. Kelly-nek teljesen mellékesen egyébként most fog megjelenn az új albuma, amin a legutolsó szám a Shut Up, vagyis a Kuss legyen címet kapta.