Az MTVA 85 millió forintot fizetett ki az Átlátszó szerint Jáksó László cégének a Marslakók sorozat bukása után. Ez járt is a szerződés szerint, de ebből 5 millió sorsa bizonytalan. Lelépési pénzként volt ugyanis megjelölve az összeg, amit a színészek kaptak volna, mert elestek a munkától. Azonban Boronyák Gergely, az egyik szereplő borította a bilit, hogy ő bizony nem kapott egy fillért sem. A többiek sem kaptak, Jáksó szerint azonban ez nem igaz, a pénzt kifizették. Azonban a fizetéseket nem hozhatják nyilvánosságra, az személyes adat.

Boronyák Gergely színész, az M1-en sugárzott, majd gyakorlatilag megbukott Marslakók sorozat egyik szereplője csütörtökön interjút adott az Átlátszónak, amiben elmondta, a pletykákkal ellentétben ő egy fillért sem látott abból az 5 millió forintos lelépési pénzből, amit az MTVA fizetett ki a produkciós cégnek. Az Átlátszó által peres úton megszerzett pénzügyi adatok és számlák szerint a Marslakók Produkciós Kft. összesen 85 millió forintot kapott a közmédiától a sorozat leállítására, ebből "a színészek felmondásából eredendően fizetendő" összeg 5 millió forintot tett ki.

A színész az interjúban elmondta, nem azért borította a bilit, mert zavarta a pénz hiánya (bár a színházi szerződések nagyrészt tavasszal köttetnek, így ha nyáron megszűnik egy színész sorozatbeli alkalmazása, kereset nélkül marad). Inkább az igazságérzetét zavarta, hogy sokan megjegyezték, biztos megkapta az 5 millió rá eső részét. Ugyanakkor Boronyákék szerződésében sem volt benne az a kitétel, hogy jogosultak lelépési pénzre. Az Átlátszó más szereplőket is megkeresett, ők se kaptak pénzt, ezt a Velvet forrása is megerősítette.

Jáksó László produkciós cégéről van szó, így őt is megkereste az oknyomozó portál. Jáksó titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem válaszolt arra, miért nem kapták meg a pénzt a színészek, illetve hova szívódott fel az 5 millió forint. Az MTVA pedig a szerződésnek megfelelően teljesített, arra nincs rálátásuk, hogy kaptak-e felmondásuk után pénzt a színészek, ha igen, akkor mikor, hol, mennyit.

Nem sunnyognak

Az ügyben a Velvet is megkereste Jáksót, aki szintén a titoktartási nyilatkozatra hivatkozott, bár bővebben kifejtette álláspontját. "Én nagyon szívesen elmondanám, ki mit kapott és hogyan, de kétfelé van titoktartási kötelezettségünk: egyfelől a tévé felé, másfelől minden egyes szereplőnk felé" – mondta Jáksó. Magyarán összegszerűen nem hozhatják nyilvánosságra az egyes szereplők bérét, az eleve személyes adatnak minősül. Az 5 millióról a következőket mondta: "Egyeszerű választ tudok arra adni, megkapták vagy nem: igen". Hozzátette, ezt büntetőjogi felelőssége tudatában is állítja.

Hozzátette, Boronyák állításával szemben nem hat szereplő között osztották el az összeget, hanem több színész is részesült belőle. Az sem igaz szerinte, hogy Boronyák nem kapott egy kanyit sem. Az Átlátszó cikkéről azt mondta, az úgy hangzik, mintha "az egyik fél határozottan állítana vmit, a másik sunnyogna". Megoldás egyféleképpen lehetne az ügyben, ha Boronyák felmentené a titoktartás alól a kft-t, és a kifizetések nyilvánosságra hozatalával igazolhatnák a saját verziójukat. "Mindent arra költöttünk, amilyen jogcímen kaptuk" – summázta a helyzetet Jáksó, aki jelenleg is jogászával egyeztet a következő jogi lépésekről és a kiadandó közleményről.