Ma egyáltalán nem elég megjegyezni Jamie Foxx, vagy Django-béli, nemrég címlapon eltorzított kolléganője, Kerry Washington nevét. Vagy Zoe Saldanáét. Vagy Jennifer Hudsonét. Szerencsére.

Az utóbbi években (is) az amerikai sajtó rengeteget foglalkozott a feketék mainstream médiában való szereplésével, illetve annak hiányával. Olyan kérdéseket tettek fel, mint hogy a főműsoridős sorozatokban miért nincsenek fekete főszereplők, vagy legalább állandó mellékszereplők, a Saturday Night Live-ban (ami egy 1975 óta futó, nagyon fontos, sokszereplős tévéműsor) 2007 óta miért nincs állandó fekete szereplő (már van: Sasheer Zamata most kezdett), miért nem ad a média szerepmodelleket az afroamerikai gyerekeknek, és a többi.

A helyzet most megváltozni látszik, a hollywoodi filmiparban legalábbis mindenképp. Az alábbiakban öt színészt mutatunk be, akiknek karrierje éppen fellendülőben van, és történetesen feketék. Ha eddig nem tette volna, jegyezze meg a nevüket, sokat fog velük találkozni.

Idris Elba - Mandela

Idris Elbát nemrég már az egekig magasztaltuk, ha kicsit bővebben akar róla olvasni, ide kattintva megteheti. Az 1972-es születésű brit színész pedig nem csak azért került be válogatásunkba, mert baromi jóképű, hanem mert tavaly a Nelson Mandela életéről szóló filmben játszott főszerepével máris sokkal nagyobb sikereket ért el, mint anno a Drót című sorozattal, vagy a Thor-filmekkel. Jelenleg négy készülőben lévő filmje is van, és nagyon úgy néz ki, hogy ő Hollywood egyik ügyeletes jóképű fekete színésze.

Chiwetel Ejiofor - 12 év rabszolgaság

A 36 éves, szintén brit színészt eddig is láthattuk pár nagyobb filmben, például a 2012-ben, Az ember gyermekében, vagy az Igazából szerelemben, de igazán csak most jegyezte meg mindenki a nevét, hogy eljátszotta a 12 év rabszolgaság főszerepét. A szerep miatt jelölték Oscarra és Golden Globe díjra is, utóbbit viszont Matthew McConaughey kapta meg helyette, Chiwetel Ejiofornak két készülőben lévő filmje is van, az egyikben pedig azzal a Margot Robbie-val játszik majd együtt, aki DiCaprio mellett alakította a jónőt A Wall Street farkasában.

Lupita Nyong’o - 12 év rabszolgaság

A mexikói születésű, de Kenyában nevelkedett, harminc éves Lupita Nyong'o Chiwetel Ejiofor mellett játszott a 12 év rabszolgaságban, és ezért jelölték Golden Globe-ra illetve az Oscaron is, a legjobb női mellékszereplő kategóriában. Utóbbi már csak azért is érdekes, mert a rövid hajú, fekete színésznő ezelőtt mindössze egy rövidfilmben és egy minisorozatban játszott. A színésznőt viszont már mindenki imádja, leginkább öltözködése és stílusérzéke miatt – még Kanye West és az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour is fotózkodott vele.

Quvenzhané Wallis - Annie / 12 év rabszolgaság

 A még mindig csak tízéves Quvenzhané Wallisról már 2012-ben is azt mondták, hogy világsztár lesz, de A messzi dél vadjai című film mégsem hozta meg végül a nagy sikert, bár a filmet és Wallist is jelölték Oscarra. Quvenzhané Wallisnak most viszont tényleg beindulhat a karrierje, és nem csak azért, mert ő is szerepelt a 12 év rabszolgaságban, hanem mert idén lesz még egy főszerepe, méghozzá az amerikaiak egyik kedvenc musicaljének a remake-jében, az Annie-ben. Utóbbi pedig nem csak miatta, de a másik főszereplő, Jamie Foxx miatt is sikeres lehet, na meg azért, mert a film két producere Will Smith és Jay-Z.

Michael B. Jordan - Fruitvale Station

Ha Idris Elba nem tetszett, itt egy másik nagyon jóképűnek kikiáltott fekete színész, Michael B. Jordan, aki még csak 26 éves, de már ő is nagyon bugyinedvesítően tud mosolyogni. Eddig leginkább csak sorozatokban – például a Maffiózókban – játszott kisebb-nagyobb szerepeket, de tavaly végre főszerepet kapott a Fruitvale Station című filmben, amit mindenhol körülrajongtak a kritikusok, jövőre pedig lesz egy szuperhősös filmje is, a The Fantastic Four. Vagyis valószínű, hogy érdemes odafigyelni erre a srácra, és nem csak azért, mert jóképű.