Szombaton tartják A Dal 2014 első elődöntőjét, tíz versenyző számait lehet ma meghallgatni, jellemzően egykori tehetségkutatósokat. A merítés igen nagy, Szabó Leslie-től kezdve, Lil C-n át, Király Viktorig jönnek ma a jelentkezők. A sorból leginkább a Depresszió lóg ki, akik az indulásukkal sikeresen bizonyítják, hogy Magyarországon a rock halott.

A Dal 2014 első elődöntőjében viszonylag vegyesválogatottat hallgathatunk majd meg, az első 10 induló között egyaránt vannak egykori tehetségkutatósok és a saját jogukon befutott előadók is. Az első tízes legnagyobb neve és egyben legszomorúbb indulója a Depresszió, a legnagyobb esélyese pedig Király Viktor, aki idén mindent bevet az érvényesülésért. De nézzük részletesen a indulókat, mit érdemes róluk tudni.

eXtensive

"Az eXtensive zenéjében megtalálhatóak mind a rock, a punk és a pop műfaj elemei, így minden korosztály megleli benne ízlését" – írják magukról Facebookon nagyon bátran, aztán majd kiderül, hogy lehetnek-e a következő No Thanx. Matt, Kiki és Atee hármasában minden megvan, amire '90-es évek végén az összes külvárosi vadóc vágyott: két akkord, középfok közeli angol és rajzfilmes énekhang. Utóbbit mondjuk a daluk acappella változatában annyira nem adják vissza, van helyette viszont asztalon dobolás! Kár, hogy amit csinálnak, azt már megcsinálta jól a Blink182 bő 14-15 évvel ezelőtt. A srácok a nyugati piacra való betörés miatt már angolul adnak interjúkat, így a hazai fanoknak csak a nyálcsorgatás marad. Ha meg kéne választani az összes idei szám közül a legfájdalmasabbat, az Extensive jó esélyekkel indulna, 2014-ben tényleg az hallgassa ezt, akinek két anyja van.

Marge

Batta Zsuzsanna eddig javarészt underground körökben volt ismertebb, illetve Zsuzs néven számos rapszámban működött már közre. Például amikor még SP is rapper volt. Annak ellenére, hogy az adatlapja szerint "kamaszkora nagy részét külföldön töltötte, alkotott szenegáliakkal, belgákkal, angolokkal, egyiptomiakkal és németekkel egyaránt", az angolja pont annyira magyaros, hogy az egyébként is tinglitangli reklámbetétdala pillanatokon belül érdektelenné váljon a hallgató számára.

Depresszió

Mi legyen a káromkodás helyett?

Ugyan a Tankcsapda még nem, de az örök második itthoni rockzenekar – ami a hangzása alapján akár Tankcsapdát is játszhatna – bevállalta, hogy a vörösboros kólától ragacsos metálosokat elárulva benevezzen a popzene Európa-bajnokságára. "Csak a zene, se kurvák, se kokain" – szól a refrénben, ami minden bizonnyal a történelem legpuhapöcsűbb rockzenei dalszövege, de hát meg kell mutatni az érzékeny lelkületű Eurovíziónak, hogy egy rocker is lehet tiszta, mint a fehér hó! Ennél az indulásnál tényleg nagyon kevés dolog mutatja be jobban a magyar rockzene szomorú helyzetét. Egyébként a verseny szabályzata tiltja a káromkodást és a nem oda illő kifejezéseket, így megváltoztatták az utolsó sort "Csak a zene, durvák a soraim"-ra. Ön mit talált volna ki helyette?

Hien

A Megasztárban feltűnt Hien is beállt azon magyar női előadók sorába, akik az itthoni Rihannák szeretnének lenni, legalábbis a "meg akarom dugni Rihannát" sapkája a dal klipjében minimum erre utal. A gyerekként még a komolyzenével is próbálkozó Hien videoklipje egyébként nem biztos, hogy pontos képet fest az utcazenészek sanyarú életéről, hiszen csak a kék rúzsa több ezer forintba kerülhetett. A viccet félretéve, ha Hien ennyire szexi Rihanna akar lenni, akkor ideje lenne hátsót villantani, és vad twerkelésbe kezdeni, nem lesz elég egy a közepesnél kicsit unalmasabb szám és egy közhelyesre effektezett videóklip!

Király Viktor

Király Viktor 2012-ben a testvérével, Király Lindával próbálkozott a nagyon szomorú nevű The Kiralys formációval, és egészen a döntő negyedik helyéig vitték. Most külön-külön indulnak, és úgy tűnik, Király Viktor idén mindent megtesz azért, hogy végre eljusson az esztrádműsor nemzetközi részére. Egyrészt importálta a Run-DMC egyik felét Amerikából, hiszen kötelező rapbetéttel bármit el lehet adni, másrészt el is hozta magával az amerikai rappertársát, így a műsor előtti hetekben még egy kis extrapublicitást szerzett. Dalában természetesen amerikai közreműködők is vannak, de ami még érdekesebb, hogy az apja ugyanúgy ott van a dal szerzői között, mint Király Linda dalánál. Így ő dupla eséllyel indul a versenyben.

Group'N'Swing

Ön szereti az úgynevezett igényes zenét, vagyis a Jazz+Azt és a Gringó Start? A mai napig hallgatja a 10 évvel ezelőtti Belleville randevú zenéjét? Akkor a Group'N'Swinget önnek találták ki! Tökéletesen egyesíti az imént vázolt két stílust. Ha a zenekar reklámját intéznénk, azt írnánk, hogy egyszerre jelenik meg a Group'N'Swing zenéjében a bohém éjszakák füstös hangulata és a nyugati vándormuzsikusok csillagfényes éjszakáinak gondtalan szabadságérzete. Szerencsére nem mi vagyunk a pr-osaik, valószínűleg mindenkinek jobb ez így, úgyhogy inkább azt mondjuk, hogy bántóan közhelyes ez a dal, gyakorlatilag bármelyik másik hasonló stílusú szám is lehetne. Érdekesség, hogy a Group'N'Swing a The Voice-ban feltűnő Gájer Bálint zenekara, aki nagyon szeretné az Eurovízióval beindítani a karrierjét, hogy ne csak kisebb fellépései és céges bulis haknijai legyenek, úgyhogy a zenekarával párhuzamosan indult szólóban is.

Cserpes Laura

N-A-G-Y-O-N S-Z-É-P-E-N A-R-T-I-K-U-L-Á-L-O-K – ez is lehetne Cserpes Laura száma, az Úgy szállj cím helyett. Mondjuk még így is kevésbé musicales, mint a tavalyi száma, amivel A Dal 6. helyét sikerült megszereznie, viszont szinte pont ugyanolyan. Nem sokat változtatott a produceri stábján, ezért is lehet a hasonló hangzás. Cserpes Laurát egyébként két helyről lehet ismerni, egyrészt ő volt a felesége a Megasztár 4-ben feltűnt, a Hit Gyülekezetével jó viszonyt ápoló Fekete Dávidnak. De kapcsolatuk zátonyra futott, miután kiderült, hogy férje annyira szereti, hogy magánnyomozóval figyelteti. Másrészt a mostanában egyre népszerűbb, Cserpes néven tejipari termékeket gyártó Cserpes István lánya.

Lil C

Az X-Faktor második szériájában feltűnt Lil C indulása elég furcsa, mert pont olyan, mintha egy cserejátékosokból álló csapat akarna önálló egységként indulni valahol. Az X-Faktorban Lil C-nél csak a Rocktenors kockáztatta többször a kiesést, azóta sem tudott túl sokat letenni az asztalra, nem véletlen, hogy jobb táncosnak tűnik, mint énekesnek. Az eurovíziós száma, a Break Up egyik szerzője pedig az a Burai Krisztián, aki a The Voice-ból potyogott ki magyar Michael Jacksonként, és szintén nem ért el eddig túl nagy sikereket. Mondjuk ő próbálja magát bebiztosítani az Eurovízióval, három produkcióban is benne van: Lil C mellett Dér Heni és Kállay-Saunders András számához is köze van. A dal egyébként semmi extra, hangulatában kicsit Asaf Avidan One-jára emlékeztet, szerencsére nem hosszabb 3 percnél. Nem egy YouTube-sláger, nincs összesen 20 ezres nézettsége, ami nem túl jó előjel.

Oláh Ibolya

A jó hang nagyon kevés ahhoz, hogy valaki Magyarországon sikeres legyen. Erre tökéletes bizonyíték Oláh Ibolya és a teljes karrierje. Még úgy sem sikerült 1,5-2 évnél tovább reflektorfényben maradnia, hogy amikor ő befutott a Megasztárral, még egyáltalán nem arról volt szó, hogy tucatjával termelődnek ki a tehetségkutatókból a kérészéletű haknihercegek. Szép, önreflektív szám az Egy percig sztár. Oláh Ibolya mostanában elég sokat bölcselkedik, és viszonylag keveset állít. Nem lenne különösebb baj ezzel a dallal, ha nem a partvonalról kiabálók sértettsége szólna ki belőle. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a dalhoz mellékeltek egy patetikus magyarázószöveget is, hogy mégis miről és kinek szól.

Szabó Leslie

A Megasztár első részében Oláh Ibolya mellett feltűnt Szabó Leslie-nek az az óriási mázlija, hogy túl van már élete legkínosabb produkcióján, ezért gyakorlatilag bármihez hozzányúlhat. Eddie Vedder, Zorán, Kiss Tibi, őket mind megidézi Szabó Leslie kellemes hangja, csak az a baj, hogy elképesztően álmosító az, ami a Hogy segíthetnék? című számban történik. Nem olyan segítség ez, amit őszintén és boldogan ajánl fel valaki, hanem olyan, mint a bolti eladók pólóján látható "Segíthetek?" táblácska: lehangoló és kötelező. És komolyan, egy egyszálgitáros számmal indulni egy szivárványszínű esztrádműsorban?

Az Eurovíziós dalfesztivál Magyarországon

Magyarország eddig 11 alkalommal vett részt ezen a nemzetközi versenyen. Először 1993-ban próbálkozot magyar előadó. Szulák Andrea kiesett a kelet-európai elődöntőben.

Aztán egy évvel később Magyarország elérte a csúcsot, Bayer Friderika a negyedik helyet szerezte meg, azóta a közelébe sem jutott magyar előadó.

Sosem volt ritkaság, hogy viszonylag ismert hazai előadók jelentkeznek. 1996-ban Delhusa Gjon indult. Holtversenyben végzett az utolsó továbbjutó helyen a nemzetközi elődöntőben, végül ő esett ki. 1999-ben pedig Charlie indult, a 23. helyet szerezte meg.

Ezután hat éven keresztül Eurovízió nélkül élhettünk. 2005-ben a Nox próbálkozott, természetesen komoly siker nélkül, 2006-ben megint kihagytunk egy évet. Hivatalosan pénzügyi nehézségek miatt marad ki egy-egy év, mert a műsort közvetítő tévének egy rakás pénzt kell fizetnie a közvetítési díjakra, és nem mindig érte meg a tévének, hogy a senki által sem nézett műsorra költsön több tízmillió forintot.

Aztán 2007-től valahogy elkezdte Magyarország komolyan venni az Eurovíziót. Eleinte direkt kiválasztás volt, így ment 2007-ben Rúzsa Magdi az Aprócska blueszal a dalfesztiválra, ahol a top10-ben végzett. 2009 hozta az igazi változást. Ádok Zoli indulása körül annyi kavar volt (a kiválasztott Zentai Márkot kizárták, mert kiderült, hogy a dala nem új, hanem a producere remixelte magát, az őt követő Tompos Kátya visszalépett, végül jobb híján ment Ádok Zoli), hogy egy évvel később nem is találtak indulót a műsorba. Közvetítés attól még volt.

Az utolsó belső kiválasztással delegált versenyző Wolf Kati volt 2011-ben. 2012-ben és 2013-ban már A Dal című műsorban versenyeztették meg az indulókat (A Compact Discot és ByeAlexet). A nemzetközi trend egyébként azt mutatja, hogy ez, A Dalhoz hasonló kiválasztási forma a gyakoribb, vagyis hogy minden ország saját, országos versenyt tart, aminek az a fődíja, hogy a győztes mehet a nemzetközi mezőnybe.