Az ember, aki elpusztítja Harry Pottert

2014.04.22. 15:55 Módosítva: 2014.04.22. 16:18
Elvileg óriási mázli, ha valaki egy mozis sorozat szereplője lehet, rengeteg pénzt és hírnevet szerezhet ezzel. Máshonnan nézve viszont nem is olyan jó neki, mert beskatulyázzák. Ez történt Daniel Radcliffe-fel is, Harry Potter szerepe bedarálta őt, az utolsó rész óta azért küzd, hogy kitörjön ebből. Nézze meg, milyen filmeket vállalt a célért, és szavazza meg, sikerült-e neki a bravúr!

Ha ez egy kvíz lenne, így írnánk körbe a színészt: Nagyjából befejezte a forgatást a Frankenstein című filmmel, és hamarosan nekilát a Brooklyn Bridge és a Tokyo Vice forgatásának. Az első és az utolsó említett filmek premierje 2015-ben várható. Sikeres színházi színészről van szó, akit beskatulyáztak egy szerepbe, akár a Chewbaccát alakító Peter Mayhew-t. Ja, és ezt mondta tavaly szeptemberben: „Soha nem készül olyan film, ami hivatalosan is elszakít Harrytől. Ez egy folyamat."

Nem lenne nehéz kitalálni, hogy Daniel Radcliffe-ről van szó. Radcliffe Emma Watsonnal egyetemben kőkeményen dolgozik azon, hogy végre ne a Harry Potter-filmek jussanak róluk eszünkbe. Egész sikeresen: már egyre kevesebben gondolnak rájuk varázspálcarázó tiniszínészekként. Radcliffe ráadásul kifejezetten durva dolgokat is bevállalt, és a műfajokat is váltogatta. Nézze meg velünk mozielőzeteseken keresztül, hogyan pusztult el Harry Potter, és született meg Daniel Radcliffe!

Fiúk a parton

A színész először 1999-ben szerepelt filmben, akkor a Copperfield Dávidban alakította a fiatal címszereplőt, majd 2001-ben, A panamai szabóban volt kisebb szerepe. Ezután csőstül jöttek a HP-filmek, az első ötöt futószalagon tolta le 2001-2007 között, a más jellegű munkái is ehhez kapcsolódtak. 2007-re azért Radcliffe is felnőtt, és végre bevállalt egy másik szerepet is. A Fiúk a parton (December Boys) című filmben egy árva srácot alakított, aki négy pajtásával együtt lehetőséget kap, hogy egy családdal ideiglenesen normális életet éljen, és végre hús-vér nőket bámulhasson. Ugyan ez mélyebb szerep volt, mint Potteré, Radcliffe még itt is egy gyereket alakított.

Édes fiam, Jack

Sűrű év volt 2007, ekkor forgatott le egy tévéfilmet is Édes fiam, Jack címmel (My Boy Jack), amiben varázspálca helyett golyószórót kapott a kezébe. A film Rudyard Kipling íróról szól, akinek fiát, Johnt, az első világháborúban kivezényelték a frontra, ahol eltűnt, apja és anyja pedig nekiindult megkeresni. A filmet két dologért érdemes megnézni: Radcliffe elképesztő hajáért és bajszáért, illetve azért, mert a Szex és New Yorkból ismert Kim Cattrallt itt komolyabb szerepben is meg lehet nézni.

A fekete ruhás nő

Ezután jött a Potter-sorozat utolsó három része, amikor pedig 2011-ben, tíz év után véget ért a sorozat, Radcliffe egy számára új műfajjal próbálkozott: egy film noir-szerű horrorban, A fekete ruhás nőben (The Woman in Black) tért vissza. Ebben Arthur Kippst, a fiatal ügyvédet alakítja, aki vidéki utazása során egy olyan nagyközségre bukkan, amit egy nő szelleme rémisztget. Persze csak ő van olyan őrült, hogy meg akarja oldani a rejtélyt, és beköltözik egy szellemházba.

Öld meg kedveseid

Ugyanebben az évben a hangját kölcsönözte a Robot Chicken című stop motion animációs sorozat egyik karakterének egy epizódban, majd eljött 2013, és a következő filmje. Az Öld meg kedveseid (Kill Your Darlings) 1944-ben játszódik, egy gyilkosság összetoborozza a beat-nemzedék nagy költőit – Radcliffe Allen Ginsberget játssza. Ebben bevállalt meleg szexjelenetet is, nem a klisés, komor kívülállót hozza, hanem egy lázadó fiatal egyetemistát.

Szarvak

Ugyanebben az évben jött ki az eddigi legfurább filmje, a Horns (Szarvak), amit mindössze Kanadában és Hollandiában játszottak a mozik. A sztoriról nagyjából annyit tudni, hogy Radcliffe karakterének (Ig Perrish-nek) szarvai nőnek, miután furcsa körülmények között meghal a barátnője. A torontói filmfesztiválon pozitív kritikákat kapott. Heather Graham is szerepel benne.

Az F-szó

Magyarországon a The F Word (Az F-szó) című 2013-as filmjét sem mutatták be, egy romantikus drámáról van szó, amiben Radcliffe egy balféket alakít, akinek sem a tanulmányai, sem a magánélete nem működik. Megimerkedik egy csajjal, akinek jó ideje stabil párkapcsolata van, összebarátkoznak nagyon, majd ebből persze szerelem születik. A sztori bárgyú, a film mégis jó értékeléseket kapott. Előzetest sajnos nem találtunk róla.

Ki/mi most Radcliffe?

2012 óta fut még egy sorozata is, a Young Doctor's Notebook (Az ifjú doktor naplója), amelyben a címszereplőt alakítja immár a második évadban. Idén csend lesz körülötte, de 2015-re két filmpremier is tervben van: a Frankenstein és a Tokyo Vice, illetve határidő nélkül készülget a Brooklyn Bridge is. Összességében elmondhatjuk, hogy Radcliffe nagyon kapar, hogy maga mögött hagyja Harry Pottert. Csak épp művészi filmjei nem jutnak el annyi emberhez, így igazán egy új kasszarobbantó sikerfilmmel tudná felejtetni az elmúlt tízévet. Most pedig szavazzon, kicsoda Daniel Radcliffe?

Hozzászólna? Facebook oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!