Készüljön fel, hogy számos elképesztően kitartó, tehetséges, és a sérülékeny oldalát is megmutatni képes művész nevét olvassa majd. De persze Beyoncé, Miley Cyrus, és Matthew McConaughey is felkerült a Time magazin 100 legbefolyásosabb emberét összegyűjtő listájára idén.

A TIME magazin idén is összeállította a világ legbefolyásosabb embereinek listáját, amelyen  –tudósoktól a színészeken át politikusokig – mindenféle foglalkozású emberek megtalálhatók. A lap nem aszerint válogatja őket össze, hogy kikre lehetünk büszkék: olyan személyek szerepelnek a százas listán, akik valahogyan megváltoztatják a világot, akár jó, akár rossz, akár egyelőre nem meghatározható eredménnyel.

2004-ben a főszerkesztő Michael Elliott úgy magyarázta el a választási szempontokat, hogy olyan emberek kerülnek a listára, akik vagy politikai hatalommal bírnak, vagy ritkán hallani a nevüket, de mégis komoly hatással vannak napjaink fontos eseményeire, mások pedig követendő példát állítanak elénk. Három évvel később a lista főszerkesztője, Richard Stengel ezt azzal egészítette ki, hogy a befolyás mértéke nehezen mérhető, de olyan emberekről van szó, akiknek ötletei, példája, tehetsége, felfedezései alakítják világunkat. 

A legtöbbször – hatszor – Oprah Winfreyt szerepeltette a magazin, aki így a Dalai lámát, Nelson Mandelát, Bill Gatest, George Clooneyt és Rupert Murdochot is megelőzte. Ezen felül az két évszázad legbefolyásosabb emberei közé is bekerült, amit csak négy embernek sikerült – rajta kívül Mandelának, Gatesnek és II. János Pál Pápának. De a XX. századi befolyásosak listáján is nívós volt a mezőny: Albert Einsteinnel, Mahátma Gandhival került egy névsorba. Az idei listára viszont nem került fel – megmutatjuk viszont azokat a celebeket, vagy ismert illetőket, akik igen. A teljes névsort, és a hosszú indoklásokat itt nézheti meg.

Benedict Cumberbatch

A brit színészről Colin Firth írt méltatást, aki szerint bámulatosan sokoldalú színész, olyan, egymásnak ellentmondani látszó adottságokkal, mint „sérülékenység, veszélyérzet, tiszta intellektus, őszinteség, bátorság – és riasztó energiamennyiség. Nincs ínyemre, hogy alulmaradok, de nincs mit tenni. Meg kell állítani”.

Seth Meyers

Amy Poehler azt írta a színész-műsorvezető-humoristáról, hogy ő tud a tévében a legjobban meghallgatni másokat, és erről bárki meggyőződhet, ha a Late Night With Seth Meyerst nézi. Kiemelte, hogy jó műsorvezető, lojális barát, jó előadó, és még annál is jobb író.

Kerry Washington 

A színésznőt azért méltatták, mert újszerűen és példamutatóan játszik főszerepet a Botrány című sorozatban, és teszi mindezt „bátran és könyörületesen, erősen és és sérülékenyen, kőkemény elvekkel és megingathatatlan lojalitással. Ez a szerep teljesen kihasználja kiemelkedő tehetségét, amelynek hitelessége olyannyira magával ragadja a nézőket, hogy gyakran elfelejtjük, játszik.” Ezen felül ifjúsági jószolgálati tevékenységet is végez. (Hátrányos helyzetű gyerekekhez hozza közel a művészeteket.)

Amy Adams

A színésznőt sokoldalúsága miatt értékelték ilyen nagyra. Méltatója, Amy Blunt szerint minden filmjében más arcát mutatja meg, emellett „bolond, vicces és mocskos. És hihetetlenül őszinte. Saját bevallása szerint pocsékul megy neki az udvariaskodás, vagy az, hogy érzelmeit leplezze.” 

Matthew McConaughey

Az idén Oscar-díjjal jutalmazott színészről Richard Linklater rendező nagyjából azt írja, amit az Index is, miután a színész megkapta A szobrot: iszonyúan sokat dolgozott azért, hogy jó és foglalkoztatott színész legyen belőle, amiért elismerés illeti. Ő az az ember, aki az egész stábot felpörgeti munka közben.

Miley Cyrus

„Ha nem tudnám, hogy Miley milyen okos és tehetséges, talán aggódnék érte. De előttem nőtt fel. Úgyhogy nem. Tudja, mit csinál. Nagyon büszke volt arra, amit Hannah Montanaként elért, de ha másokon múlik, örökre ebbe a szerepbe ragadt volna. És egyre csak fuldokolt benne. Úgyhogy érezte, muszáj valami igazán drasztikusat tennie. Megtette¨ – írja róla Dolly Parton.

Beyoncé

Az énekesnőt összefoglalni alig lehet, de az indoklás első mondatainak egész jól sikerül: „Beyoncé nem csak úgy ül az asztal mellett. Összerak egy jobbat.” Megemlítik, hogy a semmiből kiadott egy albumot, hogy független, vezető szerepek vállalására buzdítja a nőket, és teltházas turnét vitt végig úgy, hogy közben a gyerekét sem hanyagolta el – „a titka: kemény munka, őszinteség, hitelesség”.

Pharrell Williams

Justin Timberlake a zenész-producerről azt emelte ki, milyen nagy hatással van a popiparra, micsoda élvezet vele dolgozni, és mennyire reméli, hogy sosem áll le a mosolygással, meg a zenéléssel.

Robert Redford

Robert Redford tagadhatatlan érdemei közül a művészfilmek és művészfilmesek támogatását emeli ki Harvey Weinstein, megemlíte a Sundance filmfesztivál létrehozását, és olyan alkotókat, mint Steven Soderbergh, Quentin Tarantino és Kevin Smith, akik nélküle sokkal nehezebben boldogultak volna. 

Ferenc pápa

Ferenc pápáról maga Barack Obama írt néhány sort, kiemelve hogy szóban és tettben is elkötelezett erkölcsi vezetője a világnak. "Ritka az olyan vezető, aki miatt jobb emberek akarunk lenni. Ferenc pápa ilyen ember."

Christy Turlington Burns

Christy Turlington Burns az első két nevét használta szupermodellként, asszonynevén viszont jószolgálati tevékenységet végez az anyahalandóság ellen: dokumentumfilmmel hívta fel a figyelmet arra, hogy míg nyugaton általában nem okoz komoly problémát a szülés utáni vérzés, a fejlődő országokban akár bele is halhatnak a nők. Utána alapítványt hozott létre (Minden anya számít) amely egészségügyi ottatást, gyógyszereket és sürgősségi ellátást biztosít a rászorulóknak.