Conchita Wurst győzelme az 59. Eurovíziós Dalfesztiválon megosztotta a világot. Van aki fricskázó mémeket gyárt, más szakállal ünnepel. Egy biztos, ennyi szakállas kép rég zúdult az internetre.

Igencsak megosztotta a közvéleményt az osztrák induló, Conchita Wurst szombati Eurovízió-győzelme, de már maga a „Conchita-jelenség” is felizgatta az internetet. Az énekes, aki egyébként Tom Neuwirth néven született 2008-ban, korábban a Jetz Anders! nevű osztrák fiúbandában énekelt, akkor még férfiként. Hogy mikor jött a fordulat, azt nem tudjuk, de az 59. Eurovíziós Dalfesztivált már szakállas dívaként nyerte meg. 

A nemzetközi sajtó egy ideje már találgatja, hogy Wurst férfi, vagy nő. A Német Bild magazin szakértője szerint biológiailag mindenképpen férfi, ám Conchita állítólag még magától a férfi kifejezéstől is irtózik, ha a saját neme kerül szóba. Pedig civilben eredeti nevét használja: „A munkám során Conchita Wurstként ismernek, civilben azonban Tom Neuwirth vagyok” – nyilatkozta az osztrák Seitenblickének.  Azt is kifejtette: nem érzi úgy, hogy rossz testbe született volna, egyáltalán nem akar nőként élni. „A barátom férfiként ismert meg, neki Tom Neuwirth vagyok, és oylannak fogad el amilyen lenni szeretnék.”

Conchita Wurst győzelmében a szakálla is szerepet játszott. Arcszőre  hol negatív, hol pozitív, de mindenképpen heves reakciókat váltott ki – sőt, érdeklődést, hogy vajon igazi-e.  A német magazinok szerint például csak félig az: mivel az Eurovízió-győztes biológiailag férfi, így elképzelhető, hogy magától szőrös legyen az arca, de mivel korábbi képein sima a bőre, valószínűleg elég gyéren nőhet rajta a szőr. Így, következtetéseik szerint a kósza szálak mellé a tökéletes összhatást inkább a sminkszakáll adja. 

Ellepte a szakáll-láz az internetet

Rosszindulatú, vagy épp kedves és vicces mémek tömkelege zúdult Conchita szombati győzelme után az internetre. Akad olyan, ki utálja és borotválkozási tippeket ad az osztráknak, más poénra veszi és mémeket gyárt és nagyon sokan még szakállat is rajzolnak maguknak. 

Növényi Norbert fia megijedt a szakállas szellemtől

Persze a magyar celebeket is megosztotta a hír, míg Patkó Béla, azaz Kiki maga is szakállas nőnek öltözött képet posztolt a Facebookra, és Puskás Peti poénra vette Conchitát Varga Viktorral együtt, addig Növényi Norbert Facebook oldalán a jelenség ellen lázad- tudni illik Conchitát a fia szellemnek nézte és megijedt tőle:

„Nem akarok hinni a fülemnek és a szememnek! Ma feltettem egy ártatlannak tűnő kérdést az Euróvizió nyertesének a kinézete miatt, akit a négy éves fiam szellemnek nézett és azt kérdezte »apa ugye én nem fogok így kinézni?«. Ma voltam egy helyen ahol nagyon sok ember volt és találkoztam ismerősökkel akik megkérdezték tőlem, hogy mit szolok Conchitához! Én azt mondtam, hogy nem mindennapi! Az én ismert, tanult sőt művész lelkületű ismerőseim, mindenféle jelzőket használva felháborodva beszéltek nekem róla! Most meg az oldalamon nézem a felháborodott és toleranciával telt kommentjeíket, megjegyzést téve azokra akik nyíltan megjegyzésekkel illették Conchitát! Ennyit emberek az őszinteségről! Ez még jobban elborzaszt mint Conchita!” Mindeközben Conchita a háttérben szépen döntögeti a rekordokat, Youtube videóját például több millióan látták. Az érdeklődést és a szavazatokat ezzel a videóval köszönte meg.

Ist mir Wurst! 

Egyébként azért választotta ez ta művésznevet, mert ezzel is azt szeretné kifejezni, hogy szerinte „édesmindegy, hogy valaki honnét jön és hogyan néz ki” – írja a Bild.  Az ál-vezetéknév egyébként egy osztrák kifejezésből ered, az „ist mir Wurst”-ból („nekem teljesen mindegy”). A Wurst egyébként magyarra fordítva kolbászt jelent – ami történetesen azért is passzol, mert néha még a ruhából is kidudorodik.  Ha pedig megjött a kedve a szakállas viccekhez, a Bild saját, kivágható mintát is díszített, hogy megkönnyítse a fotózkodást, a műszakállt innen tudja letölteni. 

Ha pedig meghasonlott volna, ne aggódjon. Wurst győzelmét egyelőre maguk az osztrákok sem tudják hova tenni: ugyan örülnek neki, de már azt találgatják, mivel jár majd. Ha viszont megihlette az előadóművész, küldje el nekünk szakállas fotóját, saját készítésű mémjét, vagy bármi egyebét.

Mit gondol Conchita Wurstról?