Öröm lehet olyan félház előtt énekelni, mint amilyen előtt Szíj Melinda dalolt vasárnap Érden. Nyugdíjasok tódultak a belvárosi művelődési ház lambériás falai közé, hogy hallhassák a Megasztárban még lenézett, de azóta magyar Édith Piaffá nőtt énekesnőt. Szíj Melinda amúgy boldog, barátjával három éve vannak együtt, pont egy másik érdi koncert óta. A nagyigmándi traktorgyárból való távozását égi jelnek vette, ez lódította meg énekesi karrierjét is. Bónusz exkluzív interjú Szíj édesanyjával!

Nem lehetett elsőre tudni, a hetvenes évek egy wisconsini kisvárosába vagy épp a nyolcvanas évekbeli valamely munkás művelődési házába csöppent az ember vasárnap délután, Szíj Melinda koncertjén. Pedig 2014-et írtunk, és az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban voltunk.

A nagyigmándi traktorgyárat húsz év munkaviszony után otthagyó volt megasztáros nemrég közölte, hogy visszatér a színpadra, ismét énekelni fog, így első önálló koncertjét adta most Érden.

Szíjt félház fogadta, felső hangon 100 ember tapsolt a legszívhezszólóbb számoknál, bár a jegyár aránylag magas, 1800 forint volt. Az átlagéletkor sem volt alacsony, nagyon kevés fiatalt fedeztünk fel, de akadt, aki a fél családot elhozta.

Az 1990 előtti évtizedeket idéző hangulatot nemcsak a  művház lambériás fala erősítette, hanem a színpadkép is: a hangszerek és zenészek mellett egy fehér terítővel lefedett asztal állt, amelyen gyertyák égtek, egy vázában több virággal, valamint helyet kapott egy porcelánkancsó és egy csésze, amiből Szíj ivott a koncert során.

Érd, a szívek városa

„Ne legyen bús, milord!" – kezdte a belépő Szíj, aki a védjegyévé vált szatyrok nékül, elegáns, könnyed fekete ruhában lépett az álmoskás zenészek közé. A dal után megtudtuk: „Mai műsoromat az emlékezés köré csoportorsítottam", és valóban, elég melankolikus dalokat adott elő Szíj, nem is indult be a csápolás és fejrázás a közönségben.

Elmondta, hogy fontos emlékek kötik Érdhez, itt kezdődött kapcsolata mostani barátjával, aki három éve eljött az itteni koncertre (és ezzel nem volt egyedül, később kiderült, mintegy 20 ember már akkor is törzsrajongó volt).

A Megasztárból félénk, visszahúzódó Szíjre rá se lehetett ismerni: ötletes, idős közönségének tetsző felkonfokat mondott, néha viccek, poénok robbantak ki belőle, jól irányította a publikum hangulatát.

Amikor valaki a teájával heccelte, megjegyezte mosolyogva: „Nem vodka. Bár ajánlották, hogy az alkohol jót tesz, de én kifeküdnék tőle". Megismerhettük Buda Lászlót és Neumark Zoltánt, akik több dalt szereztek Szíj Melindának, Szíj Melindával. Jól jellemezte az est hangulatát, amikor Szíj a Furcsa idegen című dalt úgy konferálta fel, hogy azt majd a Duna TV Kívánságkosár műsorában is meg lehet nézni.

Könnyek és rózsaszálak

A szomorkás est szépen siklott a tervezett 5 órai befejezés felé, de Szíj nem elégedett meg ezzel, meglepetéseket szőtt a műsorba. 18 éves lányának dedikált egy dalt (Vivien az első sorban ült), majd utána könnyek között átadott neki egy szál rózsát a vázából. Később a szintén jelenlévő édesanyja is kapott egy szálat (vele készült interjúnkat a cikk alján találja).

Szíj Melinda legnagyobb akciója az volt, amikor barátjával duettet énekelt, sőt még lassúztak egy kicsit a színpadon. A nyugdíjas közönség őrjöngött, és az Édith Piaf-feldolgozások is nagyon tetszettek mindenkinek.

„Jó kis előadó lett belőle, a hangja nagyon kellemes, egy bizonyos korosztálynak bizonyára megfelel" – mondta a Velvetnek egy megkérdezett rajongó a koncert után.

Egy idősebb férfi azt fejtegette, hogy „nekünk nagy meglepetés volt, mert az Attila nagyon régi kollégám, barátom, nem tudtam róla, hogy énekel, meg hogy összejött a Melindával."

A férfi felesége hozzátette, „sajnálom, hogy nem volt teltház, mert ő azért ennél többet érdemelne." Egy még nagyobb, autogramért is sorban álló fan kiosztotta a tehetségkutatót is, ahol Szíjt felfedezték: „A Megasztárban látszott a lenézés, hogy itt van ez a bunkó falusi csaj. Egyszerűen az a szerencséje, hogy nem kapták be őt, hisz nincs Pesten."

Élet a traktorgyár után

Szíj Melinda nyilatkozott pár szót a Velvetnek a koncert után. Elmondta, hogy „most érkezett el az idő, hogy az énekléshez minden körülmény és feltétel adott", magyarán végre sikerült egy jó menedzsmenttel leszerződnie. Persze azért nem volt jó eljönnie a nagyigmándi traktorcégtől.

"Az első a sokkhatás volt, hogy ennek miért is kellett így történni" – mondta. Ő nem akart kijönni a komfortzónájából, a cégnél mindent nagyon szeretett, a kollégákat, a munkát, a helyet. Filozofikusan hozzátette, „mivel az egész világ változóban van körülöttünk, mi nem fékezhetjük le, támaszhatjuk le magunkat, hogy nem változunk vele, ez a sodrás magával visz bennünket is". Szerinte a Jóisten azért húzta ki a szőnyeget alóla, mert neki énekelnie kell.

A mostani koncert sikerének megörült: „Nagyon boldog vagyok, hogy a mostani nehéz gazdasági helyzetben ilyen sokan megtiszteltek a jelenlétükkel" – mondta.

Szerinte ez visszaigazolás, hogy jut hely neki is a pályán. Érd fontos helyszín a számára, 2011-ben már fellépett itt, és azóta nem voltak mostanáig önálló estjei. Érden „szinte napra pontosan" ekkor adott egy koncertet, amelyen a mostani barátja is ott volt. Párja első lépéseit így írta le Szíj Melinda: „Itt a saját elmondása szerint történt vele egy ilyen fordulat, hogy az ezt követő koncertekre is eljöjjön". Először csak szemlélőként volt jelen, aztán „óvatos ismerkedési folyamat vette kezdetét". Ez nem a „meglátni és megszeretni" folyamat volt, hanem óvatos építkezés.

Megkérdeztük a kis koncertasztalkáról is: „Szerettem volna a koncertnek a tisztességes módját megadni, kis virággal, kis ilyen kedvesség, kis olyan kedvesség, gyertya" – sorolta érveit. A teáskészlet jelentősége annyi volt, hogy az embernek kiszárad a torka éneklés közben, de ez is csak a koreográfia része volt.

Arról még nem tudni, legközelebb hol láthatjuk őt, mindenesetre fesztiválokon is vállalna fellépést, ahol „nyilván könnyedebb dalokhoz nyúlnánk hozzá". Vállalna több médiaszereplést is, de „erőteljesen megszűrném, mi az, amit elvállalok". Ruháit egyre inkább a menedzsment választja a fellépésekre. Kölcsönzik a ruhát, ő cserébe csap egy kis reklámot a Facebookon. Az oldalt amúgy ő kezeli, de nemrég kapott adminjogot a menedzsere is.

Exkluzív interjú Szíj Melinda édesanyjával, kommentár nélkül

"Nekem ez az egész meglepetés volt. Úgy volt, hogy nem is tudok eljönni, mert nagyon beteg a férjem. A húgomnak a fia megígérte, hogy elhoz. Azért is ültem be hátra, mert nem akartam, hogy Melinda meghatódjon, hogy itt vagyok. Ezek a Piaf-dalok annyira Melindához illőek, és énnekem van még egy másik kedvencem, a Moon River, amit szerettem volna tőle hallani. Meg ilyen régi híres filmzenék, amik az ő stílusához tartoznak."

"A koncerten a Magányos csónak tetszett nagyon. A Nem változom és a Vártam rád az új számok közül nagyon tetszik. Melinda pici gyerek volt, amikor ilyen tehetségkutató volt a gyerekek között. Olyan gyönyörű hangja volt neki pici lány korában, hogy a legtehetségesebb négy gyerek közé választották Győrben. Csak ő nem akart elmenni abba az iskolába, mert az egy régi műemlék jellegű épület volt, és egy új lakótelepi iskola épült, ő oda akart menni. Hiába magyaráztuk neki, nem értette meg. Nem szólalt meg, képzeljék, de még úgyis fölvették. Volt egy meghallgatás, nem evett, nem ivott két hétig jóformán, majdnem éhen halt. Azt mondta a körzeti orvosunk, vegyük ki, mert kiszárad. Olyan gyönyörű hangja volt drága jó anyámnak, meg a férjemnek is, meg nekem is. Ez ilyen családi hagyomány nálunk. A középiskolában volt ilyen kulturális seregszemle, ott második lettem. A férjemet meg Sárdi Jánosnak hívták, ő is szépen tudott énekelni. Melinda lányának, Viviennek is nagyon jó hangja van, de a fiának nincsenek ilyen művészi ambíciói".