Sokakat meglepett, hogy a szakállas nőként emlegetett Conchita Wurst megjelenése ekkora szenzáció lett az idei Eurovízión, amikor már évtizedek óta tele vagyunk transzvesztita celebekkel. Íme négy ember, aki nagyon sokkal megelőzte Conchitát.

Mina Caputo

A negyvenéves Mina Caputo eredetileg Keith Caputo néven látta meg a világot. Még férfiként 1989-ben alapította meg a Life of Agony nevű rockzenekart. Bár a Life of Agony soha nem a maszkulin vonal hangsúlyozásáról szólt, azért elég sokan meglepődtek rajta, amikor 2011-ben bejelentette, hogy ő valójában nő, és mostantól ne férfi énekesként gondoljanak rá. Ezzel egyidőben szólólemezt is kiadott, az egyik klipjében pedig egy férfival romantikázik, miközben arról énekel, hogy ő igazából nem férfi és nem is nő. A képet tovább árnyalja, hogy a mostanra már Mina Caputóként élő nő leszbikusként hivatkozik magára.

Dana International

Ha valaki azt hinné, hogy Conchita Wurst volt az első sikeres travi az Eurovíziók történetében, óriásit téved: az izraeli Dana International már 1998-ban megnyerte a versenyt. Bár szakálla nem volt, sikerült azonnal ikonná változnia az eredetileg Yaron keresztnevet viselő Sharon Cohennek. 2011-ben másodszorra is elment a versenyre, de akkor már a döntőbe sem jutott be, azóta pedig ez izraeli realityvel próbálkozik.

Klaus Nomi

A német Klaus Nomi nem nőnek öltözött az 1980-as évek legelején beindult karrierje során, hanem az androgün vonalat követte, a magánélete szinte teljesen ismeretlen. Az énekes ráadásul nőket megszégyenítő módon énekelt operát is akár, úgyhogy gyorsan New York egyik kultikus figurájává változott már a az 1970-es években. Klaus Sperber végül nem tudott igazán befutni, mivel két lemez után elhunyt AIDS-ben 1983-ban, mindössze 39 évesen.

Alexis Arquette

A Robert Arquette néven született Alexis Arquette leginkább színészként ismert, de standuppal és zenével is foglalkozik. Arquette igazából főállású celebként írható a legjobban körül, 2005-ben már a VH1 Surreal Life című realityjében is feltűnt, de a Bravo Top Designjában is sokakban mély nyomott hagyott. Mivel ikonról van szó, természetesen cameózott már például Robbie Williams klipjében is, de a Kaliforgia című sorozatban is csodásan alakított egy lesittelt transzvesztitát.