Egyre durvább dolgok derülnek ki Sarah Hyland színésznő és expasija, Matthew Prokop kapcsolatáról. Hivatalos dokumentumok és számtalan szemtanú szerint a férfi együtt töltött éveik alatt nyilvánosan és titokban is folyamatosan bántalmazta Hylandet, ami ellen a nő hiába próbált a hatóságok bevonása nélkül tenni. Prokop családja sem segített, a kedves mama szerint a rendszeresen vert Hyland felelős azért, ha a fia öngyilkos lesz.

Hyland, amióta augusztus végén szakított az őt bántalmazó férfivel, folyamatosan fenyegető, őt érzelmi terrorban tartó sms-eket és hangüzeneteket kap Prokoptól, aki kilátásba helyezte, hogy öngyilkos lesz, ha szerelme nem fogadja vissza. Hyland ezért is kért távoltartási végzést ellene (a hivatalos dokumentumokat itt nézhetik meg), és mint az iratokból kiderül, az elmúlt négy évben a színész nemcsak szavakkal bántotta, hanem folyamatosan verte. Májusban a nála jóval kisebb termetű színésznőt a kocsijához szorította, rámarkolt a torkára, üvöltve veszekedett vele, és hülye picsának, kurvának, ribancnak nevezte. „Olyan erősen szorított, hogy nem kaptam levegőt, beszélni sem tudtam” – vallotta Hyland, akinek a történtek után napokig fájt a torka, és hangja sem volt. Akkor azért esett neki, mert nem tetszett neki a ruha, amit a színésznő viselt. A helyzetből végül úgy szabadult, hogy lábon rúgta. Hívni akarta a rendőrséget, de Prokop a bocsánatáért könyörgött, és megígérte, hogy soha többé nem fordul elő ilyesmi.

Az iratokból az is kiderül, Hyland, amikor úgy érezte, nem tud tovább ebben a bántalmazó kapcsolatban élni, Julie Bowen segítségét kérte, akivel amúgy együtt játszanak a Modern Family című sorozatban. Bowen augusztus 16-án át is ment Hylandék közös otthonába, hogy segítsen a konkfliktus kezelésében. Hyland ezután egy repülőjegyet adott át a férfinek, amellyel hazarepülhetett volna Texasba, de ekkor Prokop üvöltve kirohant az udvarra. Azután hozzávágott egy öngyújtót a színésznőhöz, és azzal fenyegette, felgyújtja a házat, és a kutyát sem látja többé. 

Prokop apja egyelőre annyit mondott a beadványról, hogy semmit sem tud, de mindenképpen elolvassa. Talán tájékozottabb a színész anyja, akit Hyland arra kért, hogy segítsen elrendezni a dolgokat. A nő meg is ígérte, hogy néhány nap múlva beugrik hozzájuk, majd két nappal később, augusztus 11-én sms-t írt a színésznőnek, közölve, hogy ha szakít a fiával, Prokop öngyilkos lesz, és az Hyland hibája lesz, úgyhogy nem megy. A színésznő ezután kérte Bowen segítségét, kolléganője pedig – már a helyszínen – azt tanácsolta neki, hogy azonnal menjen el otthonról, mert nem biztos, hogy nem esik bántódása, ha marad. Ezután elbeszélgetett Prokoppal, aki azt mondta neki, annyira meg akarja keseríteni Hyland életét, hogy öngyilkos legyen. Még aznap sms-ben kért tőle találkozót, azzal fenyegetve a színésznőt, hogy engedje be tíz percen belül, vagy a kocsival megy át a garázsajtón, és felgyújtja a házat. Utoljára augusztus 17-én találkoztak, amikor a férfi elvette a telefonját, és minden sms-ét kitörölte. 

Nem tudni, Hyland miért tűrt ilyen sokáig – állítja, a férfi augusztusban rehabilitációs klinikára vonult, de augusztus 21-én távozott onnan. A színésznőt ezután felhívta az intézmény vezetője, és azt javasolta, kérjen távoltartási végzést a férfire, annak elmeállapota, illetve Hyland iránti érzelmei miatt. Ez meglett, sem hozzá, sem a kutyájához nem mehet száz yardnál (körülbelül 90 méter) közelebb.

Sarah Hyland és Matthew Prokop 2008-ban ismerkedtek meg, a High School Musical 3 szereplőválogatásán. A hivatalos iratok szerint 2009 júniusában jöttek össze, és a következő év augusztusa óta éltek együtt.