Hetvenöt évesen lép majd ismét színpadra, és teljes eddigi munkásságát felölelve egy utolsó koncerttel koronázza meg pályafutását Presser Gábor. A Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas énekes, zeneszerző, valamint zongorista 55 éve foglalkozik zenével.

Presser Gábor már 4 éves korában zongorázott és 20 éves sem volt, amikor belevetette magát a showbiznisz sűrűjébe. Játszott az Omegában, 23 évesen pedig már megalapította saját együttesét, a Locomotiv GT-t. Első, instrumentális és szintetizátoros szólólemeze az Electromantic címet kapta, az album 1982-ben jelent meg. Karrierje során számos ismert dalt írt, köztük musicaleket (Képzel riport, A padlás) és filmzenéket (Szerelem utolsó vérig) egyaránt. Szólólemezei mellett más tehetségekkel is dolgozott együtt, dalszövegeket írt többek között Kovács Katinak, Zoránnak, Katona Klárinak és Rúzsa Magdinak. Utóbbit a Megasztár 3 című tehetségkutató műsor után karolta fel, de már az adások ideje alatt is látni lehetett, hogy Pressert teljesen ámulatba ejti a különleges hangú énekesnő.

A dalszerző, énekes és zongorista teljes munkásságát felöleli majd vélhetően utolsó koncertje, amelyet a Papp László Budapest Sportarénában tart 2023. szeptember 30-án.

„A kérdést követően megindul a zsibongás, előjön rengeteg emlék, bevillannak arcok, hangok, képek, dalok, dallamok, s közben a percről percre növekvő izgalom, másképp szólva valamennyi korai lámpaláz, s persze öröm is. Az ember becsukja a szemét, tervezgetni kezd, rajzol is ügyetlenül, jegyzetel, aztán elvet, összegyűr, széttép, s egy óvatlan pillanatban azt mondja magában: igen. Mert hát a zenélésnél semmi sem jobb. Vagyis de. Ha jól sikerül.

Tegnap elfogadtam a felkérést. Akkor legyen. Még 1 koncert” 

– írta Facebook-oldalán Presser Gábor. Az énekes legutoljára idén márciusban adott koncertet a Budapest Kongresszusi Központban Dalok régről és nemrégről címmel. A fellépést előtte háromszor kellett halasztani a koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében és csaknem két és féléves előkészület előzte meg. Ezelőtt 2018-ban volt dupla teltházas koncertje, szintén a Papp László Arénában. Szólólemezei közül az utolsó a 2015-ben megjelent Szerenád helyett című album.

Az MTI emlékeztet: a Presser Gábor által alapított Locomotiv GT tavaly lett volna 50 éves, ám Somló Tamás 2016-os halála után az együttes végleg felbomlott.

(Borítókép: Presser Gábor. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)