Ma két éve, hogy örök nyugalomra helyezték Pécsi Ildikót. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő 80 éves korában, álmában hunyt el, utolsó hónapjaiban már állandó segítségre szorult megromlott egészségügyi állapota miatt. Halálának évfordulója alkalmából fia törte meg a csendet, aki elárulta: a híresztelések ellenére édesanyja egykori háza még mindig áll, mi több, remek új tulajdonosok lakják.

Pécsi Ildikót 1962-ben zárta szívébe a magyar közönség, amikor 22 évesen eljátszotta Noémi szerepét Az aranyemberben. Ezt követően számos tévés és színházi produkcióban szerepelt, valamint temérdek külföldi produkcióban kölcsönözte a hangját különböző karaktereknek, többek között A Szépség és a szörnyeteg című 1991-es mesefilmből ismert gardróbnak. Magánélete hasonlóan meseszerűen alakult, Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgóval több mint öt évtizeden át éltek házasságban. A néhai sportoló halála után Pécsi Ildikó alig öt hónappal örökre lehunyta a szemét.

„Emlékszem, rövid idővel a halála után megnéztük Zsomborral a Szépség és a Szörnyeteget. El is felejtettem, hogy édesanyám szinkronizálta benne a gardróbot. Ahogy meghallottam, képtelen voltam parancsolni az érzéseimnek, az utóbbi időben viszont már nincsenek ilyen jellegű gondjaim. Várom, hogy a kisfiam abba az életkorba lépjen, amikor már együtt nézhetjük nagymamája alkotásait” – fogalmazott a Blikknek Szűcs Csaba, Pécsi Ildikó egyetlen gyermeke, aki egy kedves házaspárnak adta el édesanyja egykori, máriabesnyői házát. Bár azt híresztelték, hogy az ingatlant ledózerolták, az nemcsak, hogy a mai napig áll, de semmit sem változtattak rajta.

Nyugodt szívvel megyek arrafele, mert a ház nagyon jó kezekbe került. Egy szimpatikus házaspár vette meg, ők kutyákkal is foglalkoznak és imádják a növényeket. Semmit nem változtattak sem az épületen, sem a kerten. Úgy ápolják édesanyám legendás növényeit, mint ahogyan ő tette.

Biztos vagyok benne, hogy anyukám mosolyogva nézi fentről az otthonát, hogy milyen szépen vigyáznak rá.

(Borítókép: Pécsi Ildikó. Fotó: Trenka Attila/Index)