Első fokon 2 év 10 hónapra ítélte el a bíróság Galambos Lajost, ám az ügyészség fellebbezésének következtében a büntetés idejét közel egy évvel meghosszabbították.

Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit 2015 szeptemberében az egyik villájából vitték el a rendőrök, miután kiderült, hogy a közműszolgáltatók mérőeszközeit kikerülve több tízmilliós tételben lopott vizet, gázt és áramot, az egyik lakóparkjukat pedig eleve úgy terveztette és építtette meg, hogy ott gipszkartonnal leválasztott szobát alakított ki az áramlopáshoz. Mindezen kívül az ellenőrök megvesztegetésének gyanúja is felmerült ellene. Bár Galambos tagadta a vádakat, a bíróság végül felbujtásért és lopásért első fokon 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, három évre eltiltotta a közügyektől, valamint 11 millió forintos vagyonelkobzással sújtotta. 

Az ügyészség akkor súlyosbításért fellebbezett: 15 milliós pénzbüntetés, valamint 7 évnyi szabadságvesztés kiszabását kérte.

Ezen kívül a trombitaművész elsőfokon felmentett exfeleségére, Boglárkára is letöltendő börtönbüntetést kért.

A másodfokú tárgyalásra december 7-én került sor, és bár Galambos Lajos nem jelent meg a Budapest Környéki Törvényszéken, letöltendő szabadságvesztését végül 3 év 6 hónapra emelték, a közügyektől összesen 4 évre tiltották el, illetve több mint 4 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. Ítéletüket azzal indokolták a döntéshozók, hogy az elsőfokú bíróság csupán a vádlottak kihallgatásáig jutott, így határozatukat nem tartották megalapozottnak. Másodfokon ugyanakkor tanúk és szakértők kihallgatásával már megfelelően kivizsgálták az ügyet.

Miután Galambos már 4 hónapot rácsok mögött töltött, így 3 éve és 2 hónapja van még hátra a börtönben. Jó magaviseletért előbb is szabadulhat, abban az esetben büntetése akár annak egyharmadával csökkenhet. A trombitaművész védőügyvédje fellebbezett, korábbi felesége, Boglárka pedig szabadon távozhatott.

(Borítókép: Galambos Lajos. Fotó: Bodnár Patrícia/Index)