Nyolcvanöt éves korában természetes halált halt Angelo Badalamenti. A Twin Peaks legendás zeneszerzője december 11-én távozott az élők sorából.

Az olasz felmenőkkel rendelkező Angelo Badalamentinél már gyerekkorban  megmutatkozott, hogy ért a zenéhez: 8 évesen kezdett zongorázni, idősebb korában pedig filmzeneszerzőként bontogatta a szárnyait. K arrierje során számtalanszor dolgozott együtt David Lynch filmrendezővel, akivel első nagyobb munkája során került kapcsolatba. Az áttörést is ez a feladat hozta meg számára: a Kék bársony című 1986-os misztikus krimi női főszereplőjét alakító  Isabella Rossellini énektanárának kérték fel.

Badalamenti életművének legjelentősebb tételét a Twin Peaks című kultikus sorozat főcímzenéje jelenti, amelyért 1991-ben Grammy-díjjal jutalmazták.

Ezen kívül olyan Lynch-mozik zenéjét is neki köszönhetjük, mint az Útvesztőben, a The Straight Story vagy a Mulholland Drive – írja a The Hollywood Reporter beszámolója nyomán a femcafe.hu. Badalamenti számos legendás könnyűzenei előadóval is együttműködött: dolgozott többek között Nina Simone-nal, David Bowie-val, Paul McCartney-vel, Marianne Faithfull-lal, Liza Minnellivel és a Pet Shop Boys-zal. A filmes és zenei szakmai egyaránt gyászolja Angelo Badalamentit, aki a New Jersey állambeli Lincoln Parkban, otthonában hunyta le örökre a szemét.

(Borítókép: Angelo Badalamenti. Fotó: Getty Images)