Jó ideje tudatosan kerüli a nyilvánosságot Kovács „Kovi” István, akinek neve örökre összeforrt a felnőttfilmkészítés fogalmával. Az egyik legismertebb magyar erotikusfilm-rendező azt mondja, azért is vonult háttérbe, mert nem szeretne minden nap címlapra kerülni, drasztikus fogyása miatt azonban sokat lehetett hallani róla az elmúlt napokban.

Új műfajban próbálja ki magát elképesztő fogyása után a négy pornó-Oscarral büszkélkedő, 66 éves producer, Kovi. A rendező az RTL Reggeli című műsorában mesélt arról, hogy mostanra összesen 97 kilót sikert leadnia, de nem sanyargatta magát: három év alatt megvonások és éhezés nélkül, kifejezetten magyaros ételeket fogyasztásával érte el célját. 

„Teljesen megváltoztatta az életemet. Nem csak abból a szempontból, hogy egészségügyileg rendbe jöttem. Nem mertem társaságba járni, mert mindig azt hittem, hogy rajtam nevetnek. Alig készült rólam akkor fotó, mert nem engedtem.

Olyan szempontból is rendbejött az életem, hogy új szerelmem lett, új hivatásom,

mert segítek másoknak, hogy ugyanezzel a módszerrel lefogyjanak. Ez egy csodálatos érzés, egy olyan hivatás, ami kielégít, amit élvezem, mint a korábbi foglalkozásomat” – mesélte Kovi, aki amolyan életmód tanácsadóként, a saját példájából kiindulva segít sorstársainak. Állítása szerint a fogyás miatt a vérnyomása is rendeződött, a cukra normál értékű lett, az asztmája is elmúlt és elmondása szerint már ízületi gondjai sincsenek. 

Újra elkezdett filmezni

Kovi azt is elárulta, hamarosan színészként fog feltűnni egy sorozatban.

„ A 23 éves filmes múlt nem enged el, újra forgatni fogok. Na, de jön most egy kis csavar: megkeresett engem egy régi barátom, Adam Cobler, aki egy nagyon komoly filmproducer, és együtt fogunk forgatni egy gyönyörűszép dokumentumfilmet. És még

színész is leszek, egy sorozatban leszek szereplő. Átmegyek a kamera egyik oldaláról a másikra.

Saját magamat kell alakítanom, tehát gondolom hiteles leszek” – mesélte, ám arra nem tért ki, miről fog szólni a film.

Élete egyik legnehezebb időszakáról pár nappal ezelőtt is nyilatkozott.

„207 kilósan nem lehet élni. Munkanélkülivé váltam, négy Oscar-díjas rendező létemre. Nagyon-nagyon mélyen voltam. 207 kilósan már lihegtem, szuszogtam, minden bajom volt, nem tudtam menni, köhögtem, nem mentem emberek közé. Kompenzáltam, mert nekem akkor vége szakadt 23 év forgatás, egyik pillanatról a másikra, amibe tettem az életemet. (...) Nagyon mélyen voltam. Egy dolog lendített ki, a feleségem odaadó szeretete, nélküle biztos nem lennék itt” – magyarázta a Tények riportjában Kovács, akiben öngyilkosság gondolata is megfogalmazódott.

Egyik napról a másikra lett munkanélküli

Kovács „Kovi” Istvánt a kilencvenes években ismerte meg az ország. Korábban fotóriporterként tevékenykedett, ám egy térdbalesetet követően úgy döntött, pályát vált. Ekkor lett belőle pornófilm-készítő: első alkotását 1994-ben rendezte. Filmbirodalmát rövid idő alatt építette ki; hosszú, sikeres évtizedeket tudhat maga mögött a szakmában. Filmjei – saját bevallása szerint – mindig is a mainstream réteget elégítették ki, sőt: külföldről is többször megkapta, hogy már akkor tudni lehet, melyik az ő alkotása, amikor még ki sem írták a nevét a felvételen. 2013 környékén azonban, szinte egyik napról a másikra lett munkanélküli és esett depresszióba, az internet napi szintű használata ugyanis – többek között – az általa készített erotikus filmeket is kiszorította. A rengeteg elismeréssel és díjjal büszkélkedő producernek a felesége adott erőt. Ebben a nehéz időszakban szakembertől is segítséget kért pánikbetegsége miatt. Mint azt többször elmondta, azóta is hívják filmet készíteni, de nem vállalja azokat.

(Borítókép: Kovács „Kovi” István. Fotó: RTL/Reggeli)