A színésznő egy interjúban elmondta, hogy nem tudja, hogy az utóbbi időben poszt-COVID tünetekkel vagy a menopauza kellemetlen mellékhatásaival kellett megküzdenie, de sok szenvedésen ment keresztül.

Náray Erika és dr. Markó Sylvia voltak a Panna, csajok, satöbbi vendégei. A podcast műsorban Balázsy Panna ötven feletti nőket érintő kérdésekről beszélget a meghívottakkal, ezúttal a változókor volt terítéken. Náray Erika évek óta játszik a Menopauza című színdarabban, de csak nemrégiben tapasztalta meg a saját bőrén, hogy ez mit is jelent.

„Olyan, mintha a COVID beszkennelte volna a testemet, és mindent, amit talált, felerősített. De tényleg mindent. Kezdődött a szorongás, a pánikroham, a depresszió, a hajhullás, a beszédzavar, a memóriazavar, az alvászavar, a szívritmuszavar, volt vérnyomás probléma. Mindent kivizsgáltattam, mindenre azt mondták, hogy poszt-COVID tünet. Az már soha nem fog kiderülni, hogy ebben mennyi volt a menopauza és mennyi, amit a COVID hozott be az életembe. Azóta már máshogy játszom a darabot.

Viszont soha nem volt hőhullámom, de fázósabb lettem, azt mondják a nőknek egy nagyon pici százalékánál van ez.

Az alvászavart megtapasztaltam, hogy ülök az ágy szélén, és nem tudok visszaaludni. A vérnyomás időnkénti kiugrását is, ami régebben egyáltalán nem volt rám jellemző. Szóval az évek alatt szépen beleértem a darabba, most már sok mindent értek, amiről énekelünk az előadásban” – vallotta be Náray. Dr. Markó Sylvia a műsorban elmondta, sokan nem is tudják, hogy valójában pre-menopauza tünetektől szenvednek, nap mint nap.

„Napi szinten megélem a praxisban, hogy nem tudják a nők, hogy a menopauza kezdeti tüneteivel szembesülnek. Tudniillik ezek akkor kezdődnek, mikor még a hormonjaik teljében vannak. A legutolsó esetem az volt, aki arról panaszkodott, hogy az az érzése – és nagyon sokan mondják ezt – hogy hirtelen »idegen irányítottságúak« lesznek. Mintha nem is ők lennének, hol dührohamot kapnak, hol sírniuk kell, és nem tudják hová besorolni, mert ugyanakkor egy babaprojektben vannak benne, tehát eszükbe se jut, hogy negyven, vagy negyvenegy éves korukban a menopauza tüneteiben gondolkozzanak” – magyarázta a szakember.

(Borítókép: Náray Erika Fotó: Zih Zsolt/MTI)