A hét utolsó hírösszefoglalójában még: Galambos Erzsi reagált a visszavonulásáról szóló pletykákra, Pataky Attila elmesélte, hogyan fogott rá fegyvert Zámbó Jimmy, Trokán Péter a lányairól beszélt és kiderült, kik lettek a Konyhafőnök VIP döntősei.

Berki Mazsi

Az idei az első karácsony, amelyet férje nélkül, özvegyen tölt Berki Mazsi. A tavalyi évben a házaspár legnagyobb ajándéka közös kislányuk, Emma volt, ám ebben az évben Berki Krisztián nélkül szívet próbáló ünnepnek néz elébe a család. Mazsinak olyan feladatokkal is meg kell birkóznia, amelyeket korábban még nem csinált, az elmúlt években ugyanis csak kevés ételt készíthetett az ünnepekre. Néhai férje azt vallotta, hogy egy nőnek nem az a dolga a szeretet ünnepén, hogy a konyhában robotoljon, ám idén szűk családi körben az özvegy is besegít az otthoniaknak.

„Örömteli várakozás, keserédes boldogság van a szívemben az ünnepet illetően, a karácsonyt a szeretteimmel fogom tölteni, azokkal az emberekkel, akik a legközelebb állnak a szívemhez. Az asztalra sokféle étel kerül majd, megpróbálok egy nagyon finom kocsonyát készíteni, lesz emellett halászlé, sütök libamájat, kacsamájat, marha steaket, hurkát, kolbászt… Édesanyám hoz töltöttkáposztát. A desszert almás pite, mákos pite és bejgli lesz. Csak győzzük megenni!” – mondta Mazsi a Borsnak. Hozzátette: nagyon sok és sokféle érzés kavarog benne, egyet azonban biztosan tud: szeretne kihasználni minden pillanatot, amit a kislányával tölthet a szeretet ünnepén.

Galambos Erzsi

Ősz óta nem fut darabja Galambos Erzsinek, ezért az utóbbi időben több pletyka is keringeni kezdett arról, hogy a 91 éves, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő visszavonul. Galambos egy, a Blikknek adott interjújában cáfolta ezeket a híreket. Mint mondta, lelkesen várja, hogy akadjon egy olyan színházi vagy filmrendező, aki a korának megfelelő szerepre kéri fel.

„Eszem ágában sincs visszavonulni, az egész egy nagy félreértés, aminek semmi alapja nincs. Annyi történt, hogy szeptember 9-én játszottuk utoljára a József Attila Színházban a Mici néni két élete című darabot, és tény, hogy azóta nincs egy szerepem sem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy felhagytam a munkával. Szabadúszó művész vagyok, és oda megyek, ahová hívnak. Ha jön egy minden szempontból nekem való szerep, szívesen elvállalom, ugyanakkor tudom, hogy ennyi idősen mi az, amit illik elvállalni, és mit nem. Azzal is tisztában vagyok, hogy nem könnyű egy kilencvenegy éves színésznőnek megfelelő szerepet találni” – fogalmazott Galambos Erzsi, aki fizikailag és szellemileg is alkalmasnak érzi magát a munkához.

Akkor élek igazán, ha a színpadon vagyok, a közönség szeretete számomra felülmúlhatatlan. [...] Gond nélkül táncolok és énekelek ennyi idősen is.

Hogy fitten tartsa magát, a színésznő minden nap mozog, valamint máig gyakorolja, hogy milyen gyorsan tud megjegyezni egy költeményt. Az elméjét és a memóriáját a naprakészséggel, hírek olvasásával is karbantartja és a külsejére is nagy gondot fordít. Mint azt elárulta: még a szemetet is sminkben viszi le az utcára.

Konyhafőnök VIP

Rácz Jenő két mentoráltja, Dobos Evelin és Kardos Eszter mérkőzhet meg egymással a Konyhafőnök VIP pénteki döntőjében. A csütörtöki adásban a kék csapat utolsó versenyzője, Ripli Zsuzsi távozott, aki nehéz szívvel hagyta el a konyhát és Sárközi Ákos séfet.

„Mérhetetlen büszkeséggel állok most itt. Látva azt, hogy honnan indultál, mennyire tudtál küzdeni, mennyire akartad ezt a versenyt és mennyire figyeltél ránk, az észrevételekre, és hogy mennyire szeretsz főzni, számomra példaértékű dolog. Én azt gondolom, bármikor, amikor szeretnél főzni, bármelyik étteremben nyitott kapukat találsz. Várunk szeretettel!” – búcsúzott tőle Sárközi.

Trokán Péter

Eredetileg nem színésznőnek készültek Papadimitriu Athina és Trokán Péter lányai. Trokán Anna és Nóra mindketten más-más pálya felé kacsintgattak és a szülők sem szerették volna rájuk erőltetni saját szakmájukat. Idővel azonban mindkét lányt elvarázsolta a színpad és a csillogás, édesapjuk pedig kifejezetten büszke arra, hogy nem a vezetéknevük miatt érvényesültek.

„Anna lányom orvos akart lenni gimnazista korában, ezért is írattuk be biológia szakra. Tizenhat éves volt, amikor meggondolta magát. Az édesanyja, Athina sokszor vitte magával őt és a húgát, Nórát színházba. Sokat nevetgéltek, kifestették magukat, szaladgáltak a színpadon, és olyan természetesnek tűnt nekik, hogy ez egy jó dolog” – mesélte a Kossuth Rádió Nagyok című zenés portréműsorában Trokán Péter Jászai Mari díjas színművész. Hogy megtudja, lányaiban valóban megvan-e a tehetség, beíratta őket Földessy Margithoz, akinek drámastúdiójában hamar kiderült: mindkét lány színpadra termett.

„Nekem az egyik legnagyobb öröm, amikor a kollégák elmesélik, hogy együtt dolgoztak a lányommal és milyen klassz volt. Mindkettőjüket elfogadják, és általános visszajelzés, hogy jó velük dolgozni. Becsületesek, egyenesek, nem kamuznak, nem játsszák ki a színészgyerek-kártyát.”

Pataky Attila

Örökre nyomott hagyott Pataky Attilában, amikor Zámbó Jimmy egy fellépés alkalmával fegyvert fogott rá. A sötét emlékről a Borsnak mesélt az énekes, aki kettejük kapcsolatáról is őszintén vallott.

„Láttam már fegyvert előtte, de őszintén megmondom, egy kicsit azért jéggé dermedt a szívem, amikor Jimmy rám fogta. Kérdeztem is tőle, hogy mit gondol, mit csinál és megmondtam neki, hogy aki kardot ránt, az kard által vész el” – emlékezett vissza az Edda frontembere, aki egy fellépési sorrend miatt keveredett konfliktusba a Királlyal még 1998-ban. Az ominózus napon Jimmyvel és Lagzi Lajcsival léptek fel Miskolcon, ahol Pataky Attila szerette volna zárni a szettet, ám ez Jimmynek nem tetszett. Ekkor rántotta elő a fegyvert.

„Megmondtam neki az incidens és a koncert után, hogy remélem tisztában van azzal, hogy ez most kettőnk életében ennyi volt, és nem több. Lemondtam arról, hogy barátok legyünk, mert mérhetetlenül nevetségesnek tartottam, hogy Miskolcon, az otthonomban fegyvert fogjon rám valaki. Nem volt közöttünk harag, de más utakat választottunk. Ő úgy érzem, egy kicsit túldimenzionálta magát” – magyarázta Pataky Attila. Az énekes azt már nem tudta felidézni, hogy a történtek után végül melyikőjük zárta aznap a koncertet, ám nem is számított, hiszen véleménye szerint Jimmynek sosem volt elég, amije volt.

Megvolt a legjobb autója, a csodálatos hangja, szerető családja, de ez mintha mit sem számított volna. Én úgy gondolom, hogy aki Királynak hívatja magát, az soha nem lesz igazi király.

Láng József

Nem tervezi, hogy valaha is visszatér a színpadra Láng József. A Jászai Mari-díjas színészt remek színházi és filmes alakításai mellett Roger Moore szinkronhangjaként ismerte meg az ország, közel 70 töltött a pályán. 1962-től 2020-ig a József Attila Színház társulatának állandó tagja volt. Miután a koronavírus-járvány miatt bezártak a színházak, ő végleg letette a lantot. 

„Két éve álltam utoljára színpadon a Feketeszárú cseresznye című darabban. Évek óta porckopás van a térdemben, ami miatt egyre nehezebben mozgok, jó ideje már csak bottal közlekedem. Év elején 89 éves leszek, 1984-ben volt egy szívműtétem, műbillentyűt kaptam, így már kockázatos volna egy operáció. Az utolsó pillanatig játszottam, de a pandémia véget vetett ennek. Igaz, visszamehettem volna, hiszen nagyon vártak a kollégáim, de amikor egyszer meglátogatott Nemcsák Károly, az igazgató, hogy visszacsábítson, megköszöntem, hogy gondolt rám, ám visszautasítottam az ajánlatot. Sok volt ez a közel hét évtized, most már pihenek” – árulta el mosolyogva a Blikknek a színművész, aki szellemileg ugyanakkor máig topon van. Bár keveset mozdul ki otthonról, a családjával rengeteg időt tölt. Idén karácsonykor ő és a felesége látogatnak el a fiukhoz és két unokájukhoz.

Szeretek főzni, a töltött káposzta és a halászlé mindig az én reszortom volt, idén viszont a fiam veszi át tőlem a fakanalat, aki szintén remek szakács. Összetartó család vagyunk.

(Borítókép: Roger Moore és Berki Mazsi. Fotó: Getty Images/Kaszás Tamás/Velvet)