Meghalt Vivienne Westwood. A brit divat vitathatatlan királynőjét szerettei körében, csütörtökön érte a halál londoni otthonában – derült ki a névadó cégének hivatalos közleményéből.

A Sex Pistols menedzsereként is ismerté vált divatikon, akit a média a punk főpapnőjének is becézett, 81 éves volt. Halálával komoly veszteség érte a divatvilágot.

Westwood a család közlése szerint az utolsó pillanatig azt csinálta, amit szeretett: tervezett, dolgozott a művein, megírta a könyvét. 1941. április 8-án születet az angliai Tintwistle településen, munkásosztálybeli családban. 1957-ben költöztek Londonba, ahol Westwood fél évig művészeti iskolába járt, ám ezt leszámítva sosem tanult a divattervezésről intézményi keretek között. Kezdetben használt ruhákat bontott szét, mert meg akarta érteni a szabásukat. Általános iskolai rajztanár volt és egyedülálló anya. Később, 1961-ben a a Sex Pistols menedzserével, Malcolm Mclarennel – aki Westwood akkori élettársa volt – nyitott közös butikot. Együtt találták ki a Sex Pistols imázsát és jelmezeit. Karrierje során végig szembement a mainstreammel és a bevett szokásokkal. Első saját kollekcióját, a Piratest 1981-ben mutatta be, jól kiforgatta a klasszikus angol szabászati hagyományokat. Ő hozta újra divatba a fűzőket is, de a felhajtott és egy ponton leszegett ujjú póló is az ő nevéhez köthető.  

Westwood  Nagy-Britannia egyik leghíresebb divattervezőjévé vált. Provokatív, sokakat megosztó megoldásai határozták meg a punk stílusát. 2006-ban a Dame rangot, azaz a lovagi cím női megfelelőjét is megkapta II. Erzsébet királynőtől – bugyi nélkül ment a Buckingham-palotába, amikor az uralkodónő lovaggá avatta. Westwood  környezetvédelmi aktivistaként is ténykedett.

„Csodálatos életet élt. Innovációja és hatása az elmúlt 60 évben óriási volt, és a jövőben is folytatódni fog” – hangsúlyozta a közleményben a család.

( 24.hu , 444.hu , Glamour , Világgazdaság )

(Borítókép: Vivienne Westwood. Fotó: Francois Durand/Getty Images)