A legtöbb színész kaszkadőrrel dolgozik, de akadnak olyanok is, akik semmi pénzért nem adnák ki kezükből az irányítást.

1. Tom Cruise

A Misson: Impossible hetedik része 2023. július 14-én kerül az amerikai mozikba, de a filmtörténelem eddigi legőrültebb mutatványáról – legalábbis amelyet valaha színész csinált meg – már közzétettek egy videót. A jelenetben Cruise minden korábbinál elvetemültebb és nehezebb feladatot hajtott végre.

Az akciósztár motorral egy hatalmas rámpáról ugrat a mélybe, majd ejtőernyővel éri el a talajt.

A mutatványra Cruise 500 ejtőernyős és 13 ezer motoros ugrással, illetve ugratással készült.

Ez messze a legveszélyesebb dolog, amivel valaha próbálkoztam, évek óta dolgozunk rajta. Kisgyerekkorom óta meg akartam csinálni

– idézte a 60 éves Cruise szavait korábban a Deadline.

2. Tom Cruise

Tom Cruise sosem használ kaszkadőrt, így ha bármilyen izgalmas mutatványt láttunk a Mission: Impossibe című filmsorozatban, azt biztosra vehetjük, hogy a színész maga vitte végbe. Ennek fényében nem csoda, hogy ő érdemelte ki a második helyet is a listán. A 2011-es Mission: Impossible - Fantom protokollban azt gondolhatták a nézők, hogy kimaxolta a rizikófaktort.

A színész a film egyik jelenetében felmászott, valamint le is szaladt a világ legmagasabb épületének, a Burj Kalifának az üvegoldalán.

Rémisztő belegondolni, hogy a 828 méter magasságú épületen szaladgált - még akkor is, ha be volt biztosítva. 

3. Jackie Chan

A kaszkadőr nélküli jelenetek másik királya egyértelműen Jackie Chan. A hongkongi akciósztár karrierjének egyik legnehezebb jelenete a Rendőrsztori című film végén látható.

Egy lámpákkal körbevett fémrúdon csúszott le, keresztül egy üvegtetőn.

Már maga az üveg is veszélyes volt, de a lámpák felforrósították a fémrudat, emiatt a színész másodfokú égési sérüléseket szenvedett a tenyerén.

4. Jason Statham

Jason Statham már karrierje kezdetétől fogva önmaga kaszkadőre, ennek megfelelően Hollywood egyik legelismertebb akciósztárjává nőtte ki magát. A legtöbben A szállító című filmekből, valamint a Halálos iramban Deckard Shaw-jaként ismerik a brit színészt, ám az egyik legveszélyesebb alakítása vélhetően a Crank című alkotás utolsó jelenetében látható. A film végén a forgatókönyv szerint Statham éppen a rosszfiúval harcol egy helikopteren. A színész valódi körülmények között akarta leforgatni a jelenetet, ugyanis szerinte a stúdióverzió nem volt elég hiteles. 

Amikor a jelenetet forgatták, a helikopter ablakában álló Stathamet egy vékony kötéllel és egy kis övvel szíjazták oda a gép talpaihoz.

Mindezt Los Angeles felett 600 méteres magasságban vállalta be a műugróból lett színész.

5. Tom Cruise

Ahol kezdtük, ott is zárjuk a listát, ugyanis ismét Tom Cruise és egy Mission: Impossible-filmben látható jelenet következik. A sorozat ötödik részében, rögtön a nyitányban vállalta be Tom Cruise a film leglátványosabb mutatványát.

Az akciósztár egy Airbus típusú repülőgépbe kapaszkodva küzd az életéért, miközben a gép éppen felszáll.

A színészt saját kezein kívül egy hám is tartotta, de a jelenet így is magáért beszél.

(Borítókép: Tom Cruise a Burj Kalifa tetején. Fotó: Gerald Donovan/Barcroft Media/Northfoto)