Meghalt a Rendőrakadémia című filmek rendőrparancsnokát, Henry Hurstot alakító színész, George R. Robertson. Halálhírét a családja közölte.

Idén áprilisban töltötte volna be 90. életévét George R. Robertson, a hétrészes Rendőrakadémia című filmsorozat alezredese. Ő maga az első hat epizódban szerepelt, halálhíréről a családja értesítette a Hollywood Reportert. Mint írták:

a színész múlt vasárnap, január 29-én vesztette életét egy torontói kórházban.

Hogy pontosan mi okozta a halálát, azt nem közölték, ugyanakkor elmondták: március második felében nyilvános megemlékezést tartanak a tiszteletére.

Üzletembernek készült

Az 1933-ban, a kanadai Ontarióban, Bramptonban született Robertson középiskolás korában díjnyertes atléta volt, majd az Egyesült Államokba utazott a Columbia Egyetemre, hogy üzleti tanulmányokat folytasson. Végül a mesterdiploma megszerzése előtt a színészet mellett döntött, ezért színházban vállalt munkát. A '60-as, '70-es években kisebb szerepet kapott az 1968-as Rosemary gyermeke, az 1970-es Repülőtér, valamint az 1979-es Norma Rae című filmben, mígnem karrierje csúcsaként elnyerte Hurst parancsnok szerepét a '80-as évekbeli filmsorozatban, a Rendőrakadémiában. 

Sokat jótékonykodott

Miközben egyengette színészi karrierjét, a jótékonykodásra és humanitáriánus munkákra is rengeteg időt fordított. Egy alkalommal megtett egy 528 kilométeres sétát Franciaország délnyugati részén, hogy pénzt gyűjtsön egy thaiföldi árvaház számára, valamint az UNICEF nagyköveteként iskolákban tartott beszédeket Hurst parancsnoknak öltözve. Egy évvel azután, hogy otthagyta a filmsorozatot, elnyerte a Danny Kaye UNICEF Kanada-díjat 1990-ben, humanitárius tevékenységéért Gemini-díjjal is megjutalmazták, valamint munkájáért és életművéért Margaret Collier-díjjal is kitüntette őt az anyaországa.

Robertson utoljára a National Geographic 2019-es filmjében, a Cradle To Grave című alkotásban vállalt szerepet, amely film a korosodás folyamatát mutatja be. Magánéletében egyetlen igazi nő létezett a számára, akivel még az egyetemi évei alatt ismerkedett meg. Adele 61 éven keresztül volt a felesége, egészen a színész múlt vasárnapi haláláig.

(Irish Mirror)

(Borítókép: George R. Robertson Hurst parancsnokként a Rendőrakadémia című filmben. Fotó: Northfoto)