Hazánkban is akadt már híresség, aki megkóstolt egy-egy lárvát vagy ízeltlábút.

Nem sütve, nem főzve, nem is valamilyen késztermék összetevőjeként, hanem kínai pálcával, élve fogyasztott kukacokat és lárvákat kristálytálkákból Nicole Kidman a Vanity Fair sztárparádéjában, a hírességekkel forgatott Secret Talent Theatre, vagyis a Különleges Tehetségek Színháza című műsorban. Kidman vélhetően aligha rökönyödne meg azon, ha rovartartalmú élelmiszerekkel találkozna a boltok polcain.

Nem úgy, mint a magyarok, akiknek többsége felháborodva vette tudomásul, hogy az Európai Unió mostanra négy rovar, a házi tücsök, lisztkukac, sáska, illetve az alombogár lárvájának felhasználását is engedélyezte különböző élelmiszerek összetevőjeként.

A rovarfogyasztás bizonyos kultúrákban közel sem idegen: számos ázsiai és afrikai országban fogyasztják az ízeltlábúakat, nemcsak késztermékek összetevőiként, de grillezve, főzve, sütve és nyárson is. Az amerikai és európai szórakoztatóiparban mi sem egyszer találkoztunk már azzal, hogy egyes emberek, nem ritkán hírességek, utazó vagy gurmé influenszerek, esetleg túlélőshow-ból ismert személyiségek nem mindennapi fogásként nyúltak rovarokhoz.

Hazánkban szinte mindenki emlékszik az RTL Celeb vagyok, ments ki innen! című sztárvetélkedőjének egyik 2009-es adására, amikor Steiner Kristóf és Delhusa Gjon került egymással szembe egy bátorságpróbán, amelyen rovarokkal elkészített omlettet kellett minél gyorsabban elfogyasztaniuk. A jelenetek 21 perc 45 másodperctől alább láthatók:

A természetcsatornákon hatalmas sikernek örvendenek a különböző túlélőshow-k és azok főszereplői. A leghíresebbek közé tartozik például Matt Graham professzionális túlélési oktató, egyben producer, aki számos sikerműsort készített a Discovery és a National Geographic csatornáknak. Többször feltűnt mellette a másik nagy túlélő, egyben katona Joe Teti is, illetve sokan ismerik Bear Grylls brit kalandor nevét, aki előszeretettel mutatja be, milyen csemegéket rejt a természet. Egyed videóit elnézve azt is mondhatnánk: „hakuna matata”.

Valljuk be, az Oroszlánkirály című mesében egy fokkal kecsegtetőbben sikerül eladni a „lárva menüt":

El kell ismernünk, az eddigi felvételek nem voltak éppen étvágygerjesztőek, Nicole Kidman mosolygó arca azonban némi bizalmat ébreszthet bennünk a különböző rovarok és lárvák fogyasztása kapcsán. A színésznő „különleges tehetsége” ugyanis, hogy olyan jóízűen eszik élő bogarakat, mint más amerikai állampolgár sajtburgert, vagy a magyarok csirkepaprikást. Nem mindennapi készségét a Vanity Fair Különleges Tehetségek Színháza című műsorában mutatta be öt évvel ezelőtt.

Látva, milyen „ínyencségek” kerültek a tányérjára, már nem is tűnik annyira vészesnek, ha rovarokból kivont fehérjét ellenőrzött körülmények között adagolnak valamilyen készételhez.

(Borítókép: Nicole Kidman. Fotó: Getty Images)