Egy-egy hosszú és fárasztó nap után bárkivel megesik, hogy fürdés nélkül bújik ágyba, s csak a pizsamát veszi át. Sok furcsaságot lehet hallani az emberek tisztálkodási szokásairól, ám ha egy fürdés-zuhanyzás kimarad, az még nem jelent nagy problémát.

Bár a tisztálkodás gyakorisága nagymértékben függ az egyéni igényektől és az életmódtól is, a szakértők szerint a bőrünk egészsége szempontjából kifejezetten káros lehet a túl gyakori zuhanyozás, ezért nemhogy nem ártalmas, de kifejezetten előnyös lehet, ha egyszer-egyszer kihagyjuk azt. Korábban publikált kutatások rámutattak: minél többet zuhanyozik valaki, annál többször sérül a bőr védőrétege. A túl gyakori tisztálkodás miatt bőrünk szárazzá, irritálttá, viszketővé válik és sebesedésre hajlamos lesz, a szappan és a tusfürdő ráadásul nem pusztítja el a bőrön lévő baktériumokat, csak felborítja annak egyensúlyát, s egyúttal növeli a gyulladt pattanások kialakulásáért is felelőés kártékony mikrobák elszaporodását. 

A világsztárok közül sem szeret mindenki naponta fürdeni, talán éppen a fentebb említett okokból kifolyólag.

Jake Gyllenhaal

Néhány évvel ezelőtt hatalmas port kavart Mila Kunis és Ashton Kutcher egyik nyilatkozata. A házaspár egy podcastműsorban árulta el, hogy csak akkor fürdetik meg gyerekeiket, ha nagyon koszosnak találják őket, de ők maguk sem fürdenek minden nap. Kunisék után több híresség is „coming outolt”, köztük Jake Gyllenhaal is, de például Julia Robertsről is kiderült, hogy napokig elvan zuhanyzás nélkül.

A színész a Vanity Fair című magazinnak mondta azt, hogy:

„Egyre inkább úgy érzem, hogy a fürdés nem mindig szükséges. Testünk természetes úton tisztítja magát és ha nem zuhanyozunk, az a bőrünknek is jót tesz.” 

E megszólalás miatt többen kiábrándultak a sármos színészből, aki ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy a fogmosásról sosem feledkezik meg.

Brad Pitt

Az Oscar-díjas színészről kiderült: eléggé idegenkedik a víztől és a szappantól is. Pitt a People magazin szerint inkább nedves törlőkendőt használ.

„Elmondta, hogy amikor izzad, de nincs ideje lezuhanyozni, babáknak való nedves törlőkendővel törli át a hónalját” – súgta meg a színész egyik közeli barátja és egyben pályatársa, Eli Roth. Pitt mellett Kristen Bell és Dax Shepard is kiállt, mondván, nem szabad minden nap lemosni a bőrünkön élő egészséges baktériumflórát és olajokat.

Az Esquire által megszólaltatott dermatológus, dr. Elizabeth Mullans is egyetért velük. 

„Van némi igazság abban, amit azok a celebek mondanak, akik teljesen feleslegesnek tartják, hogy minden nap lezuhanyozzanak.

Nem szükséges naponta fürdeni vagy zuhanyozni, mivel a testünk megtisztítja magát.

Zuhanyzáskor ráadásul a bőrünkön élő egészséges baktériumflórát és olajokat is lemossuk” – magyarázta dr. Mullans, akinek szavait ey másik szakértő is alátámasztotta.

„A bőrön több hasznos baktérium él, ezek az egészséges bőrflóra részei. A bőr normál mikroflórájának egyensúlyát a hosszan tartó forró zuhanyok, a szappanok kiterjedt használata és a bőrradírozás is felboríthatja” – magyarázta a New York-i Egyetem Bőrgyógyászati Tanszékének docense, dr. Jeremy A. Brauer.

A rendszeres fürdés, zuhanyozás hasznosságáról eltérő elveket vallanak a szakértők.

„Az átlagos felnőttek számára napi egyszeri fürdést javaslok, bár az érzékeny bőrű vagy ekcémára hajlamos bőrűeknek csak kétnaponta kell fürödniük a kiszáradás megelőzése érdekében. Azok, akik kinti munkát végeznek, vagy az edzés, illetve a meleg miatt megizzadnak, naponta többször is lezuhanyozhatnak” – mondja dr. Lindsey Zubritsky bőrgyógyász. 

( Esquire , HáziPatika )

(Borítókép: Fotó:)