Nem a színész az egyetlen, aki kifejezetten tart a deepfake felvételektől.

Az internet világában számos olyan manipulált felvételbe futhatunk bele, amelyen egy ismert sztár is szerepel. A hamis valóságot tükröző videófeltétek veszélyeire már több színész és számos kutató is felhívta a figyelmet. Ezek a mozgóképek már olyan részletesen meg vannak szerkesztve, hogy néha még a szakértői szem is nehezen állapítja meg a felvétel eredetiségét.

Deepfake

Mélyhamisítások olyan szintetikus médiák, amelyekben egy meglévő képen vagy videón egy személyt valaki más képére cserélnek. A technológia fejlődésével egyre nehezebb lesz megállapítani, hogy melyek azok a felvételek, amelyek manipuláltak.

Keane Reeves sosem rejtette véka alá mennyire megveti a deepfake, illetve a mesterséges intelligencia ilyen jellegű felvételeit. Ez nem csoda, hiszen a színész is esett már áldozatául annak, hogy visszaéltek az arcával.

Az 58 éves Reeves emiatt elhatározta, hogy minden szerződésben külön záradékba foglaltatja, hogy a jeleneteinél nem alkalmazhatnak digitális szerkesztést.

Természetes a színész azt is elmondta, hogy nem a filmes utómunkákat érti ezalatt, hiszen számos alkotásában elengedhetetlen a számítógépes technika alkalmazása. A 2000-es évek elején történt vele egy olyan eset, hogy utólag módosítottak egy filmet, amiben szerepelt, anélkül, hogy vele erről korábban egyeztettek volna.

Csak arra tudtam gondolni, hogy nem is kellett volna benne szerepelnem.

(...) Amikor szerepet vállalsz egy filmben, tudod, hogy meg fogják szerkeszteni a jeleneteid, de részt veszel benne. Ha a deepfake világába sodródsz, elveszted minden közödet a felvételekhez, ami nagyon ijesztő. Érdekes lesz látni, hogy az emberek hogyan kezelik ezeket a technológiákat, amelyeknek kulturális és szociológiai hatásai vannak” –fogalmazott Reeves, aki igen régimódinak vallja a technológia terén, ugyanis kimondottan ellenzi az ilyesfajta manipulált tartalmakat.

“Az emberek ma már ezekkel az eszközökkel nőnek fel: már olyan zenét hallgatunk, amelyet a Nirvana stílusában mesterséges intelligencia készít, létezik az NFT digitális művészet. Mintha azt mondanánk: nézd, mit tudnak csinálni ezek az aranyos gépek! De egy szervezet áll mögötte, amely ezeket a dolgokat irányítani akarja. Kulturálisan, társadalmilag szembesülni fogunk a valódi értékkel, illetve az értéktelenséggel is. És akkor mit fognak ránk erőltetni? Mit fognak nekünk bemutatni? Ez az irányítás és a manipuláció rendszere” – magyarázta a színész.

(Forrás)

(Borítókép: Keanu Reeves. Fotó: Getty Images)