Huszonnégy év telt el, mióta megjelent a mai napig kultuszfilmnek számító Amerikai pite. A retinánkba akkor örökre beleégett az almás pitét magáévá tevő Jim jelenete, amelyet azóta legfeljebb a Szólíts a neveden című alkotásból ismert barack-jelenet volt képes űberelni. Az Amerikai pite azonban nemcsak obszcén képkockáiról, hanem felejthetetlen karaktereiről is híres, kiváltképp Noah Levensteinről, aki kiválóan alakította Jim megértő, mégis mindent kínosabbá tevő édesapját. Mutatjuk, mennyit változott az ikonikus szereplőt megformáló színész, Eugene Levy.

Az Amerikai pite rengeteg ikonikus jelenettel büszkélkedhet, amelyeket mind a színészek tettek felejthetetlenné. A Jimet alakító Jason Biggs vagy a Stifler szerepében tündöklő Seann William Scott tökéletesen hozták a rájuk osztott karaktereket, ám a show-t sokszor mégis az egyik mellékszereplő lopta el, pontosabban a Jim apját alakító Eugene Levy. Szörnyű belegondolni, hogy először vissza akarta utasítani a szerepet, amikor meglátta a film forgatókönyvét. Erről nem is olyan régen a Graham Norton Show-ban nyilatkozott.

”Nemet mondtam. Amikor olvastam a szkriptet és a negyedik oldalra értem, azt láttam, hogy valaki egy pohár sörbe maszturbál, aztán valaki más felveszi és megissza. Aztán két oldallal később valaki orális szexet ad elő.... Nem tetszett az sem, ahogy megírták Jim apjának karakterét. Eredetileg egy laza apuka lett volna, aki haverkodik a fiával. Én ezt nem akartam eljátszani. Az én fejemben úgy él egy apa képe, akivel senki sem akar együtt lógni. Egy olyan apa kellett, aki próbál helyesen cselekedni, ők pedig megengedték, hogy végig improvizáljak és úgy játsszam el, ahogy szeretném. Végül ezért vállaltam a szerepet” – árulta el a színész, aki végül egy nyitott és segítőkész karakterré formálta Noah Levenstein szerepét, ugyanakkor sikerült egy olyan figurát megtestesítenie, akivel ránézésre sem szeretne együtt bulizni fia. Mi több, jó szándéka is sokszor balul sül el, és inkább még kínosabbá teszi a fiú számára egyébként is kellemetlen helyzeteket.

Eugene Levy, mint az az első felvételen is látszik, rengeteget változott az Amerikai pite bemutatása óta, ám ahhoz képest, hogy 24 év telt el, jó párat így is letagadhatna 76 évéből. Nem véletlen, hogy a színész a mai napig aktív: 2020-ban például Emmy-díjat nyert a Schitt's Creek című sorozatban nyújtott alakításáért. Rajongói azonban sosem fogják elfeledni, hogy Jim apjaként tett szert világhírnévre, amely szerep pályafutásának egyik legjobb és legkedveltebb szerepe a mai napig.

 (Promotions.hu)

(Borítókép: Eugene Levy és Jason Biggs Noah és Jim szerepében az Amerikai Pite című filmben. Fotó: Getty Images)