Lewis Capaldi legutóbbi koncertjén kissé kellemetlen helyzetbe került, amikor betegsége tünetei megnehezítették az éneklést.

Lewis Capaldi nemrég Németországban adott koncertet, ahol az utolsóként előadott, legnagyobb népszerűségnek örvendő slágere, a Someone You Loved című dala közben jelentkeztek nála a Tourette-szindróma tünetei. Az esetről egy rajongó a TikTokra töltött fel videót, amely azóta vírusként terjed az interneten. A felvételen látszik, ahogy az énekes küzd a betegséggel, egy időre pedig a mikrofon elől is kénytelen ellépni, ám közönsége folytatja a számot és végül közösen eléneklik a refrént. Az eset kapcsán Capaldival együtt bemutatunk összesen három hírességet, akik ugyanezzel a betegséggel küzdenek. 

Lewis Capaldi

Capaldi tavaly szeptemberben beszélt először arról, hogy Tourette-szindrómát diagnosztizáltak nála. Januárban saját TikTokján reagált egy, a mostanihoz hasonló, korábbi esetre. Akkor azt is elmondta, hogy aggodalomra semmi ok: a tikkelés akkor jön nála elő, amikor fáradt, ideges vagy izgatott – koncertezés közben pedig mindhárom jelző igaz lehetett rá. 

@mimsandlola His Tourette wouldn’t let him finish this song but we will always support you @Lewis Capaldi 🫶🏽 #someoneyouloved ♬ original sound - mila

Billie Eilish

Az énekesnőnél 11 éves korában diagnosztizálták a betegséget, amelyről David Letterman műsorában a következőket nyilatkozta nemrég:

„Nagyon örülök, hogy beszélhetek róla. Valójában szeretek az ezzel kapcsolatos kérdésekre válaszolni, mert nagyon-nagyon érdekes. Ezek olyan dolgok, amelyeket soha nem vennél észre, ha csak beszélgetsz velem, de számomra ez mégis nagyon kimerítő” – fogalmazott Eilish.

Dan Aykroyd

A Szellemirtók-filmek sztárja esetében a Tourette-szindróma egyik enyhébb formáját diagnosztizálták. Gyerekként gyakran hallott hangokat, illetve olyan fizikai ingerektől szenvedett, mint a morgás vagy idegesség. A terápiás kezeléseknek köszönhetően tizennégy éves korára szerencsére enyhültek a tünetei, de néha még ma is szenved tőlük.

Mi az a Tourette-szindróma?

A Tourette-szindróma olyan idegrendszeri betegség, amelyre a tikknek nevezett ismétlődő, akaratlan mozgások (motoros tikk: például csapások és rúgások, felugrás, arcrángások) és hangadások (vokális tikk: morgások, vakkantások) tartós fennállása jellemző. A betegség az orvostudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan, ám több gyógyszer is hatásos tüneti kezelést nyújt.

(Borítókép: Lewis Capaldi. Fotó: Frank Hoensch/Getty)