A legtöbben A Múmia című filmből vagy Daniel Craig feleségeként ismerik: Rachel Weisz 1995-ben kapta első filmes szerepét, azóta több ismert alkotásban is játszott, legújabb sorozatát jelenleg is forgatja. A színésznő félig magyar származású, de egyéb érdekességeket is találni róla. Mutatjuk!

Rachel Weisz egy osztrák tanárnő és pszichoterapeuta, valamint a híres magyar feltaláló, Weisz György gyermekeként született Angliában. Szülei a náci üldöztetés elől menekültek az Egyesült Királyságba édesapja zsidó származása miatt. Tanulmányait a Cambridge-i Egyetemen végezte, a kitörési lehetőséget a walesi rendező, Sean Mathias 1995-ös Design For Living című Noel Coward-színdarabja jelentette a számára. Ebben az évben kapta meg első filmszerepét is a Gyilkológép című alkotásban, amelyben egy név nélküli ifjúsági vezetőt alakított egy aprócska mellékszerepben. Kisebb televíziós szerepeket is vállalt, majd első moziszerepét a Láncreakció című '96-os filmben kapta Keanu Reeves oldalán. Innentől kezdett felfelé ívelni a karrierje, mígnem '99-ben az egész világ megismerte a nevét:

ebben az évben alakította az angol könyvtáros és hobbi-egyiptológus Evie szerepét A Múmia című kasszasikerben Brendan Faser oldalán.

Később olyan filmekben játszott, mint a Constantine, a démonvadász és Az elszánt diplomata. Utóbbiban nyújtott alakításáért A legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar- és Golden Globe-díjjal jutalmazták, valamint megkapta a BAFTA-díjat és a Londoni Filmkritikusok díját is.

Legutóbbi nagyszabású filmje a 2021-ben bemutatott Marvel-alkotás, a Fekete özvegy volt, de az elmúlt két évtizedben szerepelt többek között A forrás című 2006-os filmben is, amelyet egykori férje, Darren Aronofsky amerikai filmrendező készített. A férfival 2002 és 2010 között alkotott egy párt, ez idő alatt egy közös gyermekük született, akit Henry Chance-nek neveztek el. Miután elvált, Weisz egyik régi barátjával, Daniel Craiggel kezdett találkozgatni, akivel 2010-ben vállalta fel hivatalosan is a kapcsolatát. A James Bond-filmek sztárjával 2011-ben házasodott össze egy szűkkörű ceremónia keretében, ahol csak gyermekeik voltak jelen. Végül 2018-ban megszületett első közös gyerekük is, Grace.

Daniel Craig szintén nemrég ünnepelte a születésnapját. Mint megírtuk, március 2-án töltötte be 55. életévét. Ennek apropóján összeszedtük legikonikusabb filmjeit és néhány érdekességet róla.

5+1 érdekesség, amit nem tudott Rachel Weiszről

1. Tizennégy évesen modellkedni kezdett, különleges szépsége miatt pedig az Angol Rózsa becenevet aggatták rá.

2. Egy iskolába járt Borat és Ali G megtestesítőjével, a híres komikus Sacha Baron Cohennel.

3. Még filmes karrierje előtt szerepelt Bryan Adams  There Will Never Be Another Night  című dalának klipjében 1991-ben.

4. Az ügynöke egyszer azt javasolta neki, hogy cserélje le a vezetéknevét, mert nehéz kimondani azt. A színésznő ennek ellenére ragaszkodott hozzá, hogy megtartsa családnevét.

5.A Múmia című trilógia főszerepét csak az első két részben vállalta, a harmadik epizód forgatókönyve nem tetszett neki. Az utolsó részben így Maria Bello lépett az időközben híres írónővé vált Evie karakterének szerepébe.

+1: A Promotions cikke szerint Rachel Weisz annyira nincs oda a plasztikai és szépészeti beavatkozásokért, hogy szerinte az összes színésznek hanyagolnia kellene ezeket az operációkat, hiszen csak eltüntetik velük a mimikai játék szempontjából értékes ráncokat, árnyalatokat.

Ismét forgat

Rachel Weisz kapta a főszerepet a Prime Videón április 21-én debütáló Két test, egy lélek (Dead Ringers) című remake-ben. A Bari Wood és Jack Geasland 1977-es Ikrek (Twins) című regényét 1988-ban dolgozta fel először a filmipar Jeremy Irons főszereplésével, ennek az átdolgozott változatát láthatják a streamingelők egy hatrészes, epizódonként egy órás minisorozatban – némi csavarral.

David Cronenberg filmje – valamint a regény is – eredetileg egy pszichológiai dráma, főszerepben a nőgyógyászokként dolgozó Beverly és Elliot Mantle ikrekkel, akik egy saját, kifejezetten sikeres klinikát működtetnek. Bár külsőleg teljesen egyformák, Elliot egy nőcsábász szerepében tetszeleg, aki néhány pácienst is elcsábít. Amikor elveszíti irántunk az érdeklődését, ravasz módon lecseréli magát félénk ikertestvérére, Beverlyre. Egy nap betér a klinikára egy bizonyos Claire Niveau nevű színésznő, aki egy csavaros szerelmi háromszög középpontjává válik. A történet ekkor fordul át erőszakos horrorfilmbe sötét pszichoszexuális tónusokkal átitatva.

Bár a hamarosan debütáló sorozat feltehetőleg érinteni fogja az eredeti film néhány tematikus elemét, hatalmas különbséggel indul: a főszereplő ikerpár tagjai ugyanis nők lesznek, akiket Rachel Weisz alakít majd. A cselekmény szerint az egypetéjű testvérek női ikerszülészeti- és nőgyógyászati specialistaként dolgoznak Manhattanben, akiknek legfőbb céljuk, hogy megváltoztassák a nők szülési mechanizmusát. A sorozat nemcsak kockázatos vállalásaikat mutatja be, hanem az ikernővérek bonyolult magánéletét is: csak úgy, mint az eredeti történetben, mindent megosztanak egymással: drogokat, szeretőket és azt az ellenvetést nem tűrő vágyat, hogy ha az orvosi etikai határokat feszegetve is, de bármit megtegyenek annak érdekében, hogy megkérdőjelezzék a szerintük elavult szülészeti gyakorlatokat, és előtérbe helyezzék a női egészségügyi ellátást. Összességében egy sötét, gonosz és izgalmas történetet kínál majd a sorozat bonyolult kettős főszereplőivel.

Létező személyek ihlették

Az Ikrek című könyv cselekménye egy valós ikerpár, Stewart és Cyril Marcuson történetén alapszik, akik New York-i nőgyógyászok voltak. Noha sikeres termékenységi szakemberként dolgoztak, titokzatos haláluk 1975-ben nagyobb figyelmet kapott. 

(Borítókép: Rachel Weisz. Fotó: Getty Images)