Hetvenéves korában meghalt az ABBA albumainak főgitárosa, Lasse Wellander.

A svéd zenész 1952. június 18-án született a svéd Skrikarhyttan városában. Zenei karrierjét 16 évesen kezdte a Peps & Blues Quality nevű zenei társulatban, ám két évvel később egészségügyi problémák miatt kilépett a bandából. Az együttes később Nature néven újra összeállt, élükön Mats Ronander énekes-harmonikással. Miután '77-ben ez a zenekar is felbomlott, Wellander és Ronander duóban folytatta pályafutását.

Ekkor már 3 éve dolgozott együtt az ABBA-val: először 1974 októberében játszott először a világhírű együttessel, nem sokkal később pedig már a főgitárosukká vált.

A zenész az ABBA legtöbb felvételén szerepel, valamint az együttessel tartott annak 1975-ös, '77-es, '79-es és '80-as turnéján egyaránt. MIndeközben rengeteg különböző előadóval működött együtt stúdiókban, valamint különböző élő és televíziós szereplések alkalmával. Igazi szabadúszó volt, aki a háttérben maradva, mégis kirobbanó tehetséggel alakította a svéd zenei életet. Karrierje során hét szólólemezt is kiadott, valamint dolgozott a Mamma Mia! című musicalen és annak folytatásán is.

Egészségével sokszor küzdött az élete során, egy ideje daganatos megbetegedésben szenvedett. Végül 70 évesen feladta a rák elleni harcot, múlt pénteki halálának hírét családja a közösségi médiában közölte április 9-én vasárnap.

(Ladbible)

(Borítókép: ABBA. Fotó: Getty Images)