A népszerű televíziós műsorvezető, szerkesztő a hazai televíziós kvízek legsikeresebb magyar alakja, a Szkeptikus Társaság alapító tagja, a Demokratikus Koalíció országos elnökségi tagja 74 éves volt.

Váratlanul elhunyt Vágó István barátunk és társunk.

A sikeres televíziós, az ország egykori legnépszerűbb vetélkedőjének vezetője, a Szkeptikus Társaság alapítója, a Demokratikus Koalíció elnökségében sok-sok éven át dolgozó társunk örökre itt hagyott minket. A tényekért, a tudományért, a rációért és a szabad, európai Magyarországért folytatott küzdelmét mostantól nélküle kell folytatnunk. A Demokratikus Koalíció Vágó Istvánt saját halottjának tekinti, a párt közössége, politikusai, kollégái, támogatói osztoznak a család gyászában. István, nyugodj békében” –közölte a Demokratikus Koalíció elnöksége.

A közleményből nem derült ki, hogy pontosan mi okozta az egykori népszerű műsorvezető halálát. Vágó István 12 órával ezelőtt, tegnap este még posztolt a Facebook-oldalán.

Ikonikus tévés volt

Az ország kvízmestere a Legyen Ön is milliomos! című vetélkedő műsorvezetőjeként szerzett országos ismertséget magának 2000 és 2007 között, de emellett számos más műsorban is feltűnt korábban, mint a Mindent vagy semmit, az Álljunk meg egy szóra, a Pókerarc, az átVágó, a Szkeptikus vagyok, vagy a Párbaj.

Széles lexikális tudásának köszönhetően a Legyen Ön is milliomos!-ban gyakran ő maga is tudta a választ a kérdésekre, de a Blikknek adott utolsó interjújában elárulta, hogy milyen biztonsági intézkedések zajlottak a kulisszák mögött.

„Az volt a koncepció, hogy a műsorvezető se tudja a választ, és ezt ellenőrizték. Be voltunk biztosítva nagy nyeremények esetére, ha valaki elvitte a nagy pénzt, akkor a biztosító ennek egy részét fedezte. Ott ült a biztosító embere is, hogy én nehogy össze tudjak játszani a játékossal.

Fegyveres őrök vigyázták a számítógéptermet, nagyon sok pénz forgott kockán. Hát igen, néha tudtam a választ, néha pedig azt hittem, hogy tudom, és nem az volt

– mesélte Vágó István.

 Politikusi tevékenysége 

A 2014-es önkormányzati választáson a Demokratikus Koalíció, az MSZP, az Együtt–PM és az „Európai Föderalisták” közös jelöltjeként indult önkormányzati képviselőjelöltként. 2015 januárjában belépett a Demokratikus Koalícióba, és a párt média-munkacsoportjának vezetője lett. A párt országos elnökségi tagjaként a DK XII. kerületi önkormányzati képviselője lett 2016 szeptemberében, bár állítása szerint ez egy rendkívül új terep volt számára, amit részben terápiás jelleggel vállalt, a lelkének tett jót, hogy kimondja, amit gondol. Sokan támadták ő politikai tevékenységéért, de ő igyekezett nem foglalkozni a rosszakarókkal. 

„Soha nem mertem leírni azt a mondatot, amit most el fogok mondani, veszek egy mély levegőt. Én nagyon élvezem, amikor azok gyűlölködnek velem szemben, akiket én magam nem szeretek. Ezt durvábban is ki tudom fejezni.

Tehát imádom, amikor gyűlölnek azok, akiket én megvetek. Vannak ilyenek

–nyilatkozta Vágó a lapnak. 

A Favágók frontembere

A műsorvezető zenei téren bontogatta korábban a szárnyait. 1997-ben megalapították a Favágók együttest, amelyben a műsorvezető basszusgitározott és énekelt is Heilig Gábor, Markai Pál, Majsai Gábor, Gallai Péter és Látó János mellett. A zenekarnak két albuma (Első reccsenet és Második reccsenet) jelent meg 1999-ben és 2001-ben.

(Borítókép: Vági István. Fotó: MTI)