70 év után kerülhet fel Szent Eduárd koronája III. Károly király fejére. A brit uralkodó 2022. szeptember 8-án vette át édesanyja, a néhai II. Erzsébet helyét a trónon. Koronázására nyolc hónappal később, a mai napon kerül sor a Westminster apátságban.

  • Miután a vallási vezetők megáldották Károlyt először az anglikán egyház vezetője, majd a Vilmos Wales-i herceg, végül pedig a nép teszi le esküjét az újdonsült uralkodó előtt. 

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Miután a királyi család visszatért a Buckingham-palotába, sor kerül az ceremónia talán egyik legikonikusabb jelenetére, amikor a család egyes tagjai a palota erkélyén köszöntik az udvarban összegyűlt népet. Sokan voltak kíváncsiak arra, hogy vajon Harry is jelen lesz-e a pillanatkor, de végül a kétkedőknek volt igaza, hiszen III.Károly király kisebbik fia nem jelent meg az erkélyen. 

  • A körmenet során az uralkodópár immáron királyként és királynőként teszi meg azt az utat, amit az apátság felé tettek meg korábban. A Buckingham-palota felé tartó utazás során üdvözlik a népüket és mosollyal az arcunkon integetnek az őket éljenző alattvalóknak. Útjukat a zenekar, a lovas-, és gyalogosrendőrség is kíséri.

  • A királyi pár ismét végig vonult az apátság folyosóján, majd beszállt a már említett arany hintóba. Ez a jármű sok kényelmetlenséget okozott a korábbi uralkodóknak, mivel rendkívül rázkódik, azonban a párnak ezúttal csak 2 kilométert kell vele megtennie, de még igy is 40 percig fognak utazni, mire visszaérnek a Buckingham-palotába.

  • Miközben III.Károly most már formálisan is király lett, az utcán eldörrent 21 díszlövéssel tudatták a nagyvilágnak a britek: mától új királyuk van.

  • Az királyi pár elvonult egy kápolnába átöltözni, mivel felveszik az uralkodói bíbor színű palástot. Ez jelképezi az királyi és királynői létet, így ez még a koronázási ceremónia része. Addig az érsek és a többi vallási vezető imát mond a királyért és a sikeres uralkodásáért. 

  • Kamilla fejére is felkerül a korona, majd elfoglalja a helyét a király oldalán. Ekkor csendült fel a koronázási himnusz, amelyet külön Kamilla királyné kérésére komponált Andrew Lloyd Webber. 

  • Miután a vallási vezetők megáldották Károlyt először az anglikán egyház vezetője, majd a Vilmos Wales-i herceg, végül pedig a nép teszi le esküjét az újdonsült uralkodó előtt. 

  • III. Károly fejére ezekben a percekben Justin Welby, Canterbury érseke felhelyezte a Szent Eduárd-koronát és most már hivatalosan is III. Károly király lett Anglia újdonsült uralkodója. 

  • A felkenést követően a királyt fehér, aranyberakású palástba öltöztetik, majd megkapja koronázási tárgyak némelyikét, köztük a birodalmi állami koronát, a kardot, az országalmát és a királyi gyűrűt, amit a jobb gyűrűsujjára helyeznek fel, a királyi stólát, illetve két arany csuklópántot is kap.

  • Ezek között van egy megzenésített zsoltár is, amely Kamilla kérésére az ő koronázása alatt fog felcsendülni. Magát a koronázási himnuszt pedig Andrew Lloyd Webber komponálta. Jelenleg ezeket hallgathatják az apátság vendégei és az online tudósítás nézői.

  • Károly király letette az esküt. Most következik a felkenés, amelyet idén sem fognak közvetíteni a nyilvánosságnak, ugyanis ez a ceremónia legszentebb momentuma és a britek nézete szerint ez egy privát pillanat Isten és az uralkodó között. A felkenéshez a legrégebbi koronázási ékszert, a 900 éves kanalat használja az érsek. Az ehhez használt szent olaj pedig afrikai cibetmacskáktól származó pézsmából készül. Paravánokkal takarják el a királyt a kíváncsi szemek elől.

  • Vilmos herceg folyamatosan figyelemmel kíséri a ceremónia minden pillanatát főként azért, mert egy napon akár ő is királyként vonulhat majd végig az apátságban. 

  • Az uralkodópát elfoglalta a helyét és kezdetét vette az eskütétel is. 

  • Ebben a percben érkezett meg Kamilla királyné és III. Károly király az apátságba. Több mint 200 katona kísérte a hintót, biztosítva az uralkodópár épségét, akik négy főnemes kíséretével léptek be a templomba. Károly a  brit tengerészet flottatengernagyi egyenruháját viseli a köpeny alatt. Az uralkodó palástját György herceg és három másik kisgyermek viszi. A Kamilla palástját vívő négy gyermek közül pedig három a királyné unokája. 

  • Unokatestvéreivel oldalán érkezett meg Harry herceg a Westminster apátságba. Károly fia széles mosollyal az arcán üdvözölte a vendégeket. Majd érkezett Anna hercegnő díszruhában, aki az érsekekhez ment oda először. 

  • A brit történelemben most először lesz polgári származású és egyben elvált nő a királyné. Egyesek szerint a 70-es években ismerkedett meg Kamilla és Károly egy házibuliban, de hivatalos források sosem támasztották alá a találkozásuk történetét. Bár Károly egykori felesége, Diana hercegné sokak kedvence volt és halála az egész brit társadalmat letaglózta, az utóbbi időben Kamilla megítélése mégis pozitív irányba fordult.

  • A gyémántjubileumi állami hintóval indult el a királyi pár a Buckingham-palotából a Westminster apátságba. III.Károly király meghatódva nézi végig az őt ujjongó tömeget. 

  • Már szinte megszokott hagyomány, hogy az amerikai elnök nem szokott résztvenni a koronázási ceremónián, de ezúttal jelen van a First Lady, Joe Biden felesége, Jill Biden. 

  • A katonai díszfelvonulás előzi meg a király és királyné autós útját. Az egyik első sorban menetelő katona lova, mintha kicsit megbokrosodott volna, de a menet zavartalanul zajlik tovább. 

    Az eső pedig 4-5 órája folyamatosan szakad, így a civil tömeg türelme is már fogyatkozik. 

  • A királyi pár a westminsteri apátságba menet a gyémántjubileumi hintón fog érkezni, amelyet II. Erzsébet királynő 80. születésnapjának tiszteletére készítettek. Hat lóra van szükség a megmozdításához, és inkább hasonlít egy autóra, mintsem hintóra. Kényelmes ülésekkel és lengéscsillapítókkal van felszerelve, illetve rendelkezik légkondicionálóval, fűtéssel és elektromos ablakokkal.

    A ceremónia után az aranyhintóval térnek vissza a palotába, amelyről az összes uralkodó negatív véleménnyel volt. Viktória királynőt nyugtalanította a hintó folytonos kilengése, így gyakran megtagadta a használatát, míg II. Erzsébet királynő 1953-as megkoronázása után azt állította, a hintó úgy nyikorog, mint egy régi, spanyol vitorlás, és kifejezetten borzalmasnak nevezte az utazást benne. 

  • III.Károly a legtöbb időt trónra váró uralkodó és egyben a legidősebb megkoronázott brit király is. Ennek ellenére igen modern uralkodási formát ígért a népének. Már koronázása is környezetbarát módon fog zajlik. Egyik ilyen rendelete, hogy korábban száz, brit tölgyfából készült ülőhely elkészítéséről határozott, amelyeken többek között a királyi család tagjai fognak ülni. A rendezvényt követően pedig a székeket elárverezik, és az ebből befolyó összeget jótékony célra ajánlják fel, köztük a hajléktalanokat, illetve a családon belüli erőszak áldozatait segítő szervezeteknek. Emellett III. Károly király még más területeken is lefaragott a koronázás költségeiből.

  • Kamilla királyné a szertartáson egy arany-, kereszttel szegélyezett, illetve egy elefántcsontból készült jogart fog tartani, utóbbinak a tetején egy galamb lesz.  A fejére kerülő koronán összesen 2800 drágakő látható, ezek egyike a Kora-i-Noor  gyémánt , amely egykor egy indiai maharadzsáé volt. Az ékszert még Viktória királynőnek adta ajándékba a Brit Kelet-indiai Társaság.  A gyémánt úgy kötött ki végül Erzsébet anyakirálynénál, hogy anyósa, Mária királyné neki adta ajándékba, ő pedig a koronába rakatta. India ugyanakkor máig vissza szeretné kapni a 150 karátos gyémántot. Attól tartanak , ha Kamilla királyné fejére valóban ezt a koronát helyezik fel a ceremónián, azzal teljesen felrúgják a két ország között kereskedelmi megállapodást, nagy viszályt szítva Nagy-Britannia és a korábbi brit gyarmat, India között. 

  • Sorra érkeznek meg az arisztokrácia azon tagjai, akik meghívást kapta a koronázásra. A hölgyek csodás ruhákban érkeznek, az urak pedig büszkén viselik kitüntetéseiket. 

    A sztárok közül az elsők közt érkezett meg Lionel Richie, Katy Perry, Rowan Atkinson és Emma Thompson is.

  • Ahogy a néhai II. Erzsébet királynő koronázásakor idén is jelen vannak a tüntetők. A 20 fős monarchia ellenes csoportot a Trafalgar tér közelében vette őrizetbe a londoni rendőrség, amiért hangosbeszélővel szították az indulatokat. Már hajnalban sárga pólóban és transzparensekkel érkeztek a helyszínre, amelyeken a Not my King! (Nem az én királyom!) vagy az Abolish the Monarchy! (Töröljük el a monarchiát!) feliratokat írták.