Harmincöt éve már, hogy Egerszegi Krisztina 14 évesen megnyerte első olimpiai aranyérmét Szöulban, 1988-ban. Az Egérkének becézett fiatal úszónő 200 méter háton aratott sikert.

Egerszegi Krisztina nevét egy világ ismerte meg, amikor 1988-ban, mindössze 14 évesen olimpiai első helyezést ért el 200 méter hátúszásban. Egérke az első két hosszkor végig a második helyen úszott, majd a hajrában átvette a vezetést, és egy embernyi hosszal elsőként ért célba. Az élményt csak fokozta Vitray Tamás izgatott közvetítése.

A fiatal úszónőnek nem ez volt az egyedüli sikere 1988-ban. Az arany mellett három nappal korábban 100 méter háton ezüstérmet szerzett, a bravúrnak köszönhetően pedig ő lett minden idők legfiatalabb sportolója, aki egynél több elismerést zsebelhetett be az ötkarikás játékokon.

Egerszegi sikersorozata a következő két olimpián is folytatódott: 1992-ben és 1996-ban is elképesztő teljesítményt nyújtott, így összesen 5 olimpiai aranyéremmel büszkélkedhet. Az játékokat követően végül 22 évesen döntött a visszavonulás mellett, majd nem sokkal később megházasodott és három gyermeke született. Legnagyobb fia, Bálint már 23 éves, őt követte Barnabás, aki 21, illetve Zille, aki 19 esztendős.

Bár Egerszegi ritkán vállal szereplést, korábban több alkalommal is elmondta, hogy teljesnek érzi az életét, és nincs benne semmilyen hiányérzet. Jelenleg is ő a 2021-ben indult Úszó Nemzet Program nagykövete, valamint magánélete is harmóniában telik. Úgy érzi, szerencsésnek mondhatja magát, tapasztalata szerint ugyanis a visszavonulást követően sok élsportoló nehezen találja a helyét a mindennapokban.

(nlc.hu)

(Borítókép: Egerszegi Krisztina. Fotó: Getty Images)