Repül az idő: 20 éve annak, hogy világbajnok lett a népszerű magyar bokszolónő, Miló Viktória.

Miló Viktória mindössze hétéves volt, amikor elkezdett kick-boksz edzésekre járni, majd tinédzser korában áttért a kungfura és sorra zsebelte be az elismeréseket: tizenegyszeres all style karate és kétszeres kungfu világbajnok lett. 1997-től foglalkozik amatőr ökölvívással, Európa-bajnok bronzérmes, és négyszeres magyar bajnoki címmel tűntették ki. 2002 januárjában belépett a profik táborába, 2003-ban pedig megszerezte a légsúlyú világbajnoki címet. Ez a nap lett Miló Viki életének egyik legmeghatározóbb élménye.

Tegnap volt 20 éve annak, hogy világbajnok lettem.

Régi bokszolótársaim, barátaim írtak rám, hogy ők is ott voltak a mérkőzésen. Már nem is emlékszem a felkészülés nehézségeire, csak arra a boldogságra, amikor rám adják az övet. Valami ilyesmi lehet a szülés is: a szenvedésre nem emlékszik az ember” – mesélte mosolyogva a sportoló, akit a mai napig megállítanak az utcán a járókelők, és elmondják neki, mennyire büszkék arra, amit elért.

„Erős bennem a magyarság érzése. Fantasztikus érzés állni a dobogón a válogatott mezben. Szavakkal leírhatatlan, micsoda boldogság, hogy a magyarok a mai napig büszkék rám” – mondta meghatódottan. A világbajnok ökölvívó manapság egyéni és csoportos edzéseket tart. Mint azt kiemelte: szükségtelen félteni a kislányokat az ökölvívástól.

„Bokszolóként és manapság edzőként is nagy hangsúlyt fektetek a nőiességre, hogy példát mutassak. Sok szülő nem engedi a lányát bokszolni, nehogy fiús legyen később az arca, de ilyen nincs” – magyarázta a világbajnok.

(Borítókép: Miló Viktória. Fotó: Bencze Zoltán)