A cannes-i filmfesztivál legrangosabb elismerésével, tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal jutalmazták munkájáért Harrison Fordot csütörtök este. A színészt állva tapsolva ünnepelte a Lumiere-terem 2300 fős közönsége.

Harrison Ford 1981-ben, 39 évesen bújt először a kalandor régész, Indiana Jones szerepébe Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmben. A tegnap este Cannes-ban bemutatott epizóddal ötrészesre bővült a széria, az Indiana Jones és a sors tárcsája című alkotásban a színész utoljára öltötte magára a karakter ikonikus kalapját.

A filmet versenyen kívül mutatták be a világ egyik legnagyobb presztizsű filmes találkozójának 76. rendezvényén, a világpremier előtt pedig tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal jutalmazták munkájáért Harrison Fordot.

A 80 éves amerikai filmsztár a kalandfilm teljes alkotógárdájával vonult fel a bemutató előtt a fesztiválpalota vörös szőnyegén, majd a Lumiere-teremben nyújtották át neki a díjat. Az elismerés meglepetésként érte Fordot, ő ugyanis mit sem sejtett róla. A színészt állva tapsolta meg a jelen lévő 2 ezer 300 fős közönség. A szobrot Iris Knobloch, a fesztivál új elnöke és Thierry Frémaux igazgató nyújtotta át.

Nagyon meghatódtam

– mondta könnybe lábadt szemmel a filmsztár.

Más rendezte

A tizenöt évvel a legutóbbi Indiana-film után megjelenő, több mint két és félórás alkotást az eddigiektől eltérően ezúttal nem Steven Spielberg, hanem James Mangold rendezte. A világpremierre az amerikai filmsztár mellett Cannes-ba érkezett a film szereplői közül a Helenát játszó Phoebe Waller-Bridge, valamint John Rhys-Davies, Toby Jones, Boyd Holbrook, Ethann Isidore és Mads Mikkelsen is, aki a főellenség náci tudóst alakítja.

Az új rész egyik különlegessége, hogy a hollywoodi filmekben egyre gyakrabban használt digitális fiatalítás technikájának köszönhetően a film elején Harrison Ford több évtizeddel fiatalabbnak látszik egy második világháborús náci vonattámadás jelenetében.

Remek formában

Harrison Ford még mindig remek formában van

– árulta el a színészről az AFP hírügynökségnek James Mangold annak kapcsán, hogy Ford könnyűszerrel részt vett egy víz alatti kincsvadászaton Szicília partjainál, egy tuk-tukos üldözésben Marokkóban, valamint egy őrült New York-i kavalkádban is.

A Walt Disney és a Lucasfilm gyártásában készült film producere Kathleen Kennedy, Frank Marshall és Simon Emanuel, executive producere pedig Steven Spielberg és George Lucas. A film zenéjét – akárcsak az 1981-ben bemutatott első rész óta minden Indy-filmét – John Williams komponálta. A magyar mozikban a film júniustól lesz látható. 

Arany Pálma-díj

Az Arany Pálma (franciául: Palme d'or) a cannes-i filmfesztivál legnagyobb értékű díja, amelyet az induló nagyjátékfilmek közül a győztes alkotásnak ítélnek oda. Az elismerést a film rendezője veheti át a díjkiosztó gála fénypontjaként.

(MTI)

(Borítókép: Harrison Ford. Fotó: Getty Images)