Hosszú betegeskedést követően, 66 éves korában meghalt Lang Györgyi, a Pa-dö-dő lányegyüttes egyik tagja. Az énekesnő fiatalkora óta sclerosis multiplex-szel küzdött, másfél évvel ezelőtt pedig agyvérzést kapott. Az előadótól megható dalban búcsúzott barát- és kolléganője, Falusi Mariann.

Otthonában, barátai és családja körében, álmában halt meg május 20-án Lang Györgyi. Halálhírét elsőként a Bors közölte.

Lang Györgyit a legtöbben Falusi Mariann zenészpartnereként, a Pa-dö-dő együttesből ismerték. Az 1988-ban összeállt duó éveken át rengeteg vidám dallal és videóklippel örvendeztette meg a közönségét. Elsőként az Interpop Fesztiválon léptek fel, egyből betörve a magyar könnyűzenei iparba. Két évvel később a Kiabálj! című albumuk hatalmas közönségsiker lett, egyik legnagyobb slágerük a Bye-Bye Szása című dal volt.

Később, 1996-ban adták ki az egyik legnagyobb bulizós számukat, amelyet tinédzserként már azok is teli torokból énekeltek, akik mostanában töltik be a harmincat. Az Azt csinálok amit én akarok című szerzemény a suli diszkók fénypontja volt, akárcsak a három évvel később megjelent Ha szombat este táncol című szerzeményük. Amikor ezek a dallamok felcsendültek, tanár és diák együtt ropta az ebédlő padlóján.

Lang Györgyi és Falusi Mariann nemcsak a zenei pályán volt sikeres: A lányok NEM angyalok címmel egy rövid ideig műsoruk is futott a TV2-n 1999-ben, az elmúlt években pedig a Klubrádióban vezették az Ötös című műsort.

Aranyérmes sportoló

A szegedi születésű énekesnőről kevesen tudják, de kora gyerekkorában rendszeresen sportolt, gyorsúszásból és mellúszásból aranyérmet is szerzett.

A sportszerű mozgást később szinte lehetetlenné tette számára fizikai állapota, 28 éves korában ugyanis potenciálisan rokkantsághoz vezető sclerosis multiplexet diagnosztizáltak nála. Ekkorra már elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát és a Pécsi Nemzeti Színház társulatának állandó tagja volt, mígnem három évvel később Falusi Mariannal megalapította a Pa-dö-dő együttest. 

„Miért nem vettem észre magamat?”

Már évek óta kerekesszékkel közlekedett, amikor Lang Györgyi interjút adott D. Tóth Krisztának az Elviszlek magammal című vezetős YouTube-műsorban. Az énekesnő többek között arról beszélt, hogy bár rengeteg nehézséggel jár számára, hogy tolószékben kell élnie az életét, mégsem éli meg tragédiaként az állapotát. Megrendítő volt hallgatni, amikor arról vallott: karmikus elégtételnek véli mindazt, ami történt vele.

„Hogyha az ilyen ezoterikus dolgokat néznénk, akkor nyilván túl szabad voltam már, és ezért kaptam ezt. [...] Nagyképű voltam, pofátlan, mindent megengedtem magamnak, szemtelen voltam az emberekkel, és akkor valami féket kellett ennek nyilván szabni, és akkor ez szabódott" – fogalmazott akkor Lang Györgyi. 

Az énekesnő aztán 2021 decemberében váratlanul sztrókot kapott, aminek következtében beszédközpontja sérült, jobb karja pedig lebénult. Mégis, régi jó barátnőjével és zenésztársával később is folytatta a munkát a Klubrádióban, ezzel nemcsak önmagának, de rengeteg hallgatónak is örömöt szerezve. 

Így búcsúzott Falusi Mariann

A szombaton elhunyt Lang Györgyitől a Retro Rádió búcsúzott elsőként egy Facebook-posztban, később DJ Dominique, Gyurcsány Ferenc, D. Tóth Kriszta, Till Attila és Csonka András is megható sorokkal emlékezett meg az énekesnőről. Falusi Mariann az Ez a hely című szerzeménnyel siratta el zenésztársát és barátnőjét. A dalt Dés László szerezte és Nemes István írta. A felvételen a Pa-dö-dő énekel, a videón Lang Györgyi neve olvasható.

(Borítókép: Lang Györgyi. Fotó: Balogh Zoltán/MTI)