Meghalt Tina Turner, a rock and roll királynője. Az énekesnőt hosszú betegség után békésen, otthonában érte a halál május 24-én szerdán.

83 éves korában meghalt Tina Turner – tudatta az énekesnő szóvivője a következő közleményben:

Tina Turner, a rock and roll királynője ma 83 éves korában, hosszú betegség után békésen meghalt a svájci Zürich melletti Küsnachtban lévő otthonában. Vele a világ egy zenei legendát és példaképet veszített el.

Tina Turnert nem véletlenül nevezték a rock and roll királynőjének: több mint 50 éves karrierje során számos díjat begyűjtött be, a rockzene színpadán pedig felejthetetlent alkotott. Az egyesült államokbeli Tennessee államban 1939. november 26-án született Anna Mae Bullock a Grammy-díjas zenész Ike Turner oldalán vágott bele a zenélésbe. Az Ike&Tina Turner duó a '70-es években óriási sikereket ért el olyan toplistás slágerekkel, mint a River Deep, Mountain High vagy a Proud Mary. A siker ellenére házasságuk zátonyra futott, rengeteg cikk született a kettejük közötti erőszakról. A házaspár 1978-ban végül úgy döntött, hogy beadja a válókeresetet. 

A válást követően Tina Turner szólókarrierbe kezdett: 1983-ban kiadta Let's Stay Together című dalát, amelyet egy évvel később a Private Dancer című album követett. A zenei sikerek mellett egyre több filmszerepet is ajánlottak neki: először 1975-ben a Tommy című filmben csillogtathatta meg színészi tehetségét, amelyben egy LSD-függő nőt kellett eljátszania. Később Entity nagynéniként tűnt fel Mel Gibson oldalán a Mad Max 3-ban. Utóbbi filmnek a betétdalát is ő szerezte, illetve énekelte: a We Don't Need Another Hero azonnal slágerré vált. Következő nagy sikerű filmje az 1993-ban bemutatott Az utolsó akcióhős című alkotás volt. Kiváló színésznői munkásságáért többször Golden Globe-díjat is nyert.

Tina Turner a zenei életben is számtalan elismerésnek örvendhetett: összesen 12 Grammy-díjat zsebelt be és egyéb rangos kitüntetés mellett csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán, illetve tagja lett a Rock and Roll Hírességek Csarnokának. A világ egyik legsikeresebb rockénekesnőjeként a Rolling Stone magazin beválogatta őt minden idők száz legnagyobb énekese közé. Albumai világszerte 200 millió példányban keltek el, és több koncertjegyet adott el, mint bármelyik másik szólóénekes a történelem során. 2005-ben George W. Bush akkori amerikai elnök Kennedy-díjjal tüntette ki a Fehér Házban.

Turner 2000 februárjában adta ki Twenty Four Seven című albumát, azt népszerűsítendő a következő hónapban megkezdte karrierje egyik legsikeresebb turnéját. A Twenty Four Seven Tour az év legnagyobb bevételét hozta a műfajon belül, összesen több mint 100 millió dollárt. Az énekesnő ezt követően hosszabb pihenésre adta a fejét, végül nyolc év után, 2008-ban tért vissza a színpadra, hogy megünnepelje pályafutásának ötvenedik évfordulóját. A Tina!: 50th Anniversary Tourra rengeteg jegyet adtak el, ez volt a 2008–2009-es év egyik legsikeresebb turnéja.

Címlaplány, menyasszony

Tina Turner szerepelt 2013 áprilisában a német Vogue címlapján, ezzel 73 évesen ő lett minden idők legidősebb Vogue-címlaplánya. Még ebben az évben összeházasodott  Ervin Bachhal, a ceremónián 120 ember vendégeskedett, köztük Oprah Winfrey, David Bowie és Eros Ramazzotti. Ugyanebben az esztendőben svájci állampolgárságot is kapott, így elhagyta az amerikait és  Még ebben az évben megkapta a svájci állampolgárságot[9] és elhagyta az amerikait és Zürich mellé, Küsnachtba költözött férjével. Ezen kívül ingatlana volt még Kölnben, Londonban, Los Angelesben és a Francia Riviérán is.

Családja és utolsó évei

Tina Turnernek két gyermeke volt. A legidősebb, a 2018-ban 60 évesen öngyilkosságot elkövető Craig Hill házasságon kívül született, édesapja Raymond Hill énekes volt. Másik, Ike Turnerrel közös fia, Ronnie Turner 2022-ben vesztette életét. 

Az énekesnő súlyos betegségekben szenvedett: 2013-ban agyvérzés következtében részlegesen lebénult és újra kellett tanulnia járni. 2016-ban vastagbélrákot diagnosztizáltak nála, illetve állandó magas vérnyomástól szenvedett, ami vesekárosodást eredményezett nála. Mivel kevés volt az esély, hogy megfelelő vesedonort találjon, orvosai mihamarabbi dialízist javasoltak neki. Ezalatt Turner az eutanáziát is fontolgatta, ám férje, Erwin Bach végül felajánlotta neki az egyik veséjét, amelyet 2017-ben sikeresen beültettek Turnernek. A legendás énekesnő végül hat évvel később, tegnap hunyta le örökre a szemét.

Mi 1989-ben megjelent számával, a Foreign Affair című albumban megjelent I Don't Wanna Loose You című szerzeménnyel búcsúzunk a rock and roll királynőjétől:

(Borítókép: Tina Turner. Fotó: Getty Images)