A mára visszavonult francia válogatott labdarúgó, Franck Ribéry a karrierje végének közelében őszintén beszélt arról, hogyan inspirálta őt gyermekkori balesete és a sebhelyek, amelyek ott maradtak az arcán.

Az egykoron világhírű futballista, a 39 éves Franck Ribéry tavaly október 21-én bejelentette, hogy végleg visszavonul a profi labdarúgástól. Az egykori játékos pályafutása során számtalan emlékezetes pillanattal ajándékozta meg a rajongóit, mégis sokak számára az arcán található heg a legikonikusabb jellemzője.

Ribéry mindössze kétéves volt, amikor szüleivel együtt autóbalesetet szenvedett. Az ekkor szerzett sebhelyek máig láthatóak az arcán. Több mint száz öltéssel kellett összevarrni a sebeit, a hegek pedig mára a védjegyévé váltak. Sőt a beceneve, a „Sebhelyes" is innen ered.

Amikor gyerek vagy, és ilyen sebhelyed van, nem könnyű. Az emberek megjegyzései és reakciói miatt a családom nagyon szenvedett

– idézte fel Ribéry a múltat. A Bayern München egykori játékosa a Canal+ Sportnak árulta el a baleset részleteit:

A probléma az volt, hogy hátul ültem, és becsapódáskor előre repültem.

Nem ez volt Ribéry egyetlen balesete. Mint sok más futballista, neki is voltak sajátos szokásai. Mindig a jobb hátsó ülésen utazott a csapatbuszon, kivéve egy alkalommal, 2009-ben, amikor a Bayern dubaji túráján a sofőr helyén ült. Egy szálloda körüli utcai túra során több közlekedési lámpát is elvitt a busszal. 

Ribéry számára az arcán lévő hegek nem csupán külső jegyek, hanem egyfajta motivációs erőforrások is. A sebhelyek mindig emlékeztették őt arra a nehézségre, amit leküzdött, és ez további erőt és elszántságot adott neki a pályán. 

(Borítókép: Franck Ribéry. Fotó: Getty Images)