Számos híresség divatot teremtett a frizurájával az elmúlt évtizedekben, néhányuk hajviselete pedig olyannyira népszerűvé vált, hogy előbb emlékezünk ikonikus stílusjegyükre, semmint a teljesítményükre. Összeállításunkban 10+1 olyan világsztárt mutatunk be, akiknek a frizurája már-már népszerűbbé vált, mint ők maguk.

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston a '90-es években a Jóbarátok című sorozatnak köszönhetően vált világhírűvé. A karaktere után Rachel névre keresztelt frizurát 1994-ben Chris McMillian hajguru alkotta meg véletlenül. Bár Aniston később bevallotta, hogy valójában utálta a frizurát, mert túl sok időbe telt annak megformázása, ez nem akadályozta meg a rajongókat abban, hogy megőrüljenek a különleges hajviseletért.

Grace Jones

Grace Jones, a '70-es évek jamaicai származású amerikai topmodellje ikonikus afro frizurájával varázsolta el a divatszakmát és a rajongókat. A kocka vágású fazont természetes, göndör hajából alkották meg, a hajviselet pedig különleges vonzódást keltett, amikor Jones a Halálvágta című filmben szerepelt. A modell merész preferenciája a különleges, rendkívül rövid geometriai stílusok iránt tette őt a divat egyik kiemelkedő alakjává. Jones mindig arra bátorította a nőket, hogy úgy viseljék a hajukat, ahogy szeretnék, és ne féljenek kitűnni a tömegből.

Amy Winehouse

Amy Winehousenak köszönhetjük a „méhkaptár" frizura visszatérését, egy olyan stílust, amely a '60-as években volt nagyon népszerű. Winehouse változata a frizuráról rendetlenebb, drámaibb és sokkal vagányabb volt, mint a korábbi időkben. A 2011-ben tragikusan fiatalon, mindössze 27 éves korában alkoholmérgezésben meghalt énekesnő hajkoronájának megformázása kimondottan hosszú időbe telt, rengeteg hajcsattot használtak a fodrászok, hogy elérjék a tökéletes „kaptár" hatást.

Diana Ross

Diana Ross több különböző hajstílussal is kísérletezett azután, hogy híressé vált, de időről időre mindig visszatért ahhoz a dús, természetes lobonchoz, amelyet a leginkább kedvelt. Ross valójában külön hajszakértőket fogadott, hogy frizuráját mindig tökéletesen megformázzák a színpadra és a vörös szőnyegre.

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot hosszú, felfogott, dús szőke haja megtestesítette a francia glamourt. Frizurája mindig reflektorfényben volt, akár „méhkaptár", akár lányos copf formában viselte, vagy egyszerűen csak kiengedte hullámos tincseit. Bardot egyszer úgy nyilatkozott: „Az összes frizura közül a legkedvesebb számomra az, amikor a hajam egyszerűen csak a vállamra simul és érinti a bőrömet.”

Anna Wintour

Elképzelhetetlen Anna Wintourt, a Vogue legendás főszerkesztőjét elképzelni a jellegzetes, váll fölé érő és egyenes vágású, úgynevezett blunt bob frizurája és rövid frufruja nélkül. Hajviselete már-már örökzöld stílusnak számít, mostanra valószínűleg felismerhetetlen lenne nélküle. Wintour egy alkalommal azzal indokolta hajstílusának állandóságát, hogy így spórol időt reggelente, hiszen mindössze 20 perc alatt készül el.

Elvis Presley

A „Király" fényes, legendásan felállított haja mindig beszédtéma volt, hiszen lakkozott bouffant frizurája valóságos ikonná varázsolta őt. Elvis minden alkalommal gondosan megformázta a dús hajkoronáját, hogy véletlenül se essen csorba a védjegyén. Érdekesség, hogy Elvis természetes hajszíne sötétbarna volt, ám mindig fekete frizurával lépett színpadra.

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe, a világ legismertebb szexszimbóluma valójában barna hajú volt, ám a menedzsmentje platinaszőke hajat festetett neki, hogy megalkossák azt a nőt, akiért majd bolondulnak a férfiak. Számításaik beigazolódtak, Monroe pedig valóságos ikonná vált, a nők ezrei kértek aztán hasonló frizurát a szalonokban. Különleges hajszíne mellett a színésznő híres volt rövid, buja fürtjeiről, amelyeket a sztár számos alkalmazott segítségével formázott meg, hogy a lehető legjobban kiemeljék ragyogó személyiségét.

Tina Turner

Tina Turner vad, dús hajkoronája élete végéig meghatározta a stílusát és szellemiségét, valamint az egész 1980-as éveket. Turner valóban „a rock and roll királynője" volt, és ahogy ő mondta: „Nemcsak egyszerűen énekeltem a dalokat, hanem átéltem és megmozgattam őket, mint egy vad nő." Ugyanez vonatkozott a frizurájára is!

Dolly Parton

Dolly Parton frizurája mindig is óriási volt. A mai napig olyannyira feltupírozzák a haját, amennyire csak lehet. A 77 éves énekesnő egy alkalommal bevallotta: olyannyira hajmániás, hogyha meghal, a hamvait egy hajszalonban szeretné elhelyeztetni.

Audrey Hepburn

A bájos Audrey Hepburn Álom luxuskivitelben című filmjében viselt frizurája világszerte népszerűvé vált és a mai napig ikonikus hajviseletnek számít. Az ízléses chignon, vagyis konty megalkotása, amelyben a hajat a fej hátulján egy csomóba gyűjtik össze, több mint 30 hajtűt igényelt akkoriban. A frizurának megvolt a maga trükkje: Hepburn állítólag a hajába rejtette a filmforgatások alatt a hozzátartozóinak szánt leveleit.

(redbook)

(Borítókép: Tina Turner. Fotó: Getty Images)