Szinte mindenki ismeri a világon a legtöbbet emlegetett, egyben a legdrágább exkluzív kávét, az ázsiai cibetmacska ürülékéből készülő kopi luwakot, amelyből Jákob Zoltán, hazánk egyik milliárdosa is tart otthon néhány csomaggal. A leendő Nagy Ő azonban kénytelen lesz új útra kelni, ha be akarja szerezni az ennél is exkluzívabbnak mondott kávéfajtát, amelyet egy pulykaszerű madár bélsárjából készítenek.

Henrique Sloper, a brazil Espirito Santo államban található Camocim kávéfarm tulajdonosa nem mindennapi kávét dobott piacra tíz évvel ezelőtt: az ültetvényeit annak idején ellepő jacu madarakat „üzlettársnak” fogadva megalkotta saját kopi luwakját, vagyis a székletükből készítette el különleges aromájú kávéját.

Tette mindezt azután, hogy felfedezte: a jacu madár a kávébabokat egészben nyeli le, az emésztés során pedig szinte az összes koffeint kivonja a babból, így erjesztésre sincs szükség.

Mi több, a madárnak kifogástalan ízlése van, csak a legérettebb babokat fogyasztja el, ami garantálja, hogy az ürülékéből szüretelt kávé a legjobb minőségű lesz. 

Sloper két éven át kísérletezett a jacu madár székletéből kivont kávéval, majd miután sikerült meggyőznie a dolgozóit, hogy kávébab helyett a szárnyas bélsárját „szüreteljék”, a Comocim Farm lett az egyetlen hely a világon, ahol ilyenfajta kávét készítenek. A termék jelenleg az egyik legdrágább és legexkluzívabb kávéfajta, kizárólag akkor állítják elő, ha konkrét megrendelés érkezik. Nagyon népszerű Franciaországban, Japánban és az Egyesült Királyságban, utóbbi országban a Harrods luxusáruház kilogrammonként 1400 fontot, több mint 600 ezer forintot kér el érte.

(nlc.hu)

(Borítókép: Egy csésze kávét boldogan szaglászó férfi. Illusztráció: Getty Images)