Fény derült annak a magyar tornásznőnek a személyazonosságára, aki agydaganatot hazudva pénzt csalt ki a hiszékenyektől.

Általában az idős hölgyekről olyan történeteket hallunk, hogy időről időre megpróbálják telefonos csalók átverni őket. Nos ezúttal fordult a kocka: Almási Lenke elsőre egy kedves, idős néninek tűnhet, ám valójában ő az az 1980-as moszkvai nyári játékokon szerepelt csaló olimpikon, aki több embert is átvert az utóbbi években, ezzel pedig becslések szerint összesen 30-35 millió forint kárt okozott áldozatainak. Az általa becsapott személyek egy idő után biztosak lettek benne, hogy nem kapják vissza a pénzüket, ezért feljelentést tettek a XIX. kerületi rendőrkapitányságon. Az ügy azóta átkerült a Budapesti Rendőr-főkapitányság asztalára. 

„Sajnos nekünk sem mondanak semmit a nyomozók a vizsgálat állásáról. Próbáltunk érdeklődni, hogyan áll az ügy, de csupán egy levelet kaptunk arról, hogy most már a hatékonyabb bűnüldözés érdekében a BRFK-nál van az eljárás, amely nagyobb kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folyik” – nyilatkozta a Blikknek az egyik áldozat, Kovács Tamás.

Könnyen lehet, hogy a sok károsult miatt összevonták az eseteket, a rendőrség pedig még nagyobb hangsúlyt fektet az ügyre.

A sértettek még külön Facebook-csoportot is létre hoztak, ahol mindenki megosztotta a sérelmeit. Időközben kiderítették, hogy a Kanadából kitoloncolt csaló gyermeke eladta anyja egyetlen komoly értékét, az autóját, egy idősebb Toyota Yarist. A moszkvai olimpián csapatban ötödik helyet elérő szélhámos nő azt hazudta, hogy a daganatos betegségére, drága gyógyszerekre kell a pénz.

„Kezdetben az volt a mese, hogy agytumora van, ezért a műtétre kér kölcsön. Én persze adtam. Aztán kiderült, olyan stádiumban van már, hogy nem lehet megoperálni, de a gyógyszeres kezelés sokat javíthat az állapotán, ezért újabb összegeket kért tőlem. Természetesen mindig írtunk kölcsönszerződést, a fedezet a külföldön élő édesapja háza volt, de mint kiderült, ez hazugság volt. Én már lemondtam a millióimról, de elégtétel lenne, ha leültetnék.” – mondta Kovács Tamás. 

A korábbi tornásznő egyébként teljesen felszívódott, a legtöbben azt gyanítják, hogy Ausztriába menekült a kicsalt milliókkal.

„Sajnos, most már az elkövetőt sem tudjuk elérni telefonon. Attól tartunk, hogy felszívódott, a lakásánál sincs mozgás. Már az is felvetődött bennünk, külföldre menekítette a kicsalt milliókat. Ausztriában is élt korábban, tehát ott biztos vannak még kapcsolatai” – árulta el Tamás.

(Borítókép: Idős hölgy kinéz egy ablakon. Illusztráció: RapidEye/Getty)