Az iskola nem mindig a siker kulcsa: a világsztárok, akik otthagyhatták az oktatást és mégis kiemelkedtek. Ismerje meg a sikertörténeteket, amelyek arról tanúskodnak, hogy az iskolai tanulmányok befejezése nélkül is lehetséges a sikeres életpálya.

Quentin Tarantino

A világhírű filmrendező 15 évesen úgy döntött, hogy lemond az iskoláról, hogy inkább színészi órákat vegyen James Bestnél. Tarantino szerint sokkal jobban értett a filmekhez, mint az osztálytársai.

A filmek iránti szenvedélyem sokkal nagyobb volt, mint a többieké. Arról álmodoztam, hogy a saját ötleteim, a saját történeteim kerüljenek a vászonra.

Al Pacino

A színház és film világának nagyágyúja, Al Pacino már fiatalkorában tudta, hogy a színjátszás az ő útja. Mivel a tantárgyak közül egyedül az angol nyelv érdekelte, döntött: búcsút int az iskolának, és csak a színészkedésre koncentrál.

Az akadémikusok untattak, és mindig csak színészkedni akartam

– mondta egy interjúban. Egy vitát követően Pacino otthagyta a családi fészket, hogy saját álmait kergetve tegye próbára magát a színészet világában – és soha többé nem nézett vissza.

Charlie Sheen

A Sheen család második generációjából származó Charlie Sheen az utolsó pillanatokig a középiskolában maradt, de végül mégis csak kilépett onnan. Sheen a Santa Monica High Schoolba járt, ahol édesapjától, Martin Sheentől, testvérétől, Emilio Esteveztől, valamint barátaitól, Rob Lowetól és Sean Penntől megszerzett színészeti szenvedélyével telve látogatta a tanórákat. Egy hajszál választotta el az érettségitől, azonban rossz jegyei és magatartása miatt végül eltanácsolták az iskolából. Ettől függetlenül, Sheen pályafutása kezdetén több sikeres szerepet is eljátszott.

Mark Wahlberg

Wahlberg, az Oscar-díjra jelölt színész és producer karrierje nem kezdődött zökkenőmentesen. Bostonban nőtt fel, és állítása szerint mintegy húsz alkalommal került összeütközésbe a törvénnyel, többek között a kokainhasználat és erőszak miatt. Ezen problémákkal küzdve látogatta a Copley Square High Schoolot, míg végül 16 éves korában egy vietnami férfi elleni támadás miatt a bostoni Deer Island House of Correctionbe került. Ma már Wahlberg sikeres színész, producer és családapa.

Rihanna

Rihanna mindössze 16 éves volt, amikor lemezszerződést írt alá a Def Jammel, és úgy döntött, hogy inkább a karrierjére koncentrál, ezért otthagyta az iskolát. Azóta számos slágert tett le az asztalra, és divat- és szépségbirodalmat épített Fenty vonalaival. Még luxus divatházzal is összefogott, amikor 2019-ben a Fentyt indította a LVMH-val (Moët Hennessy – Louis Vuitton) közösen. A vállalkozásai mellett Rihanna bebizonyította, hogy az iskola elhagyása ellenére is hihetetlen sikerre tehet szert az üzleti világban.

Ryan Gosling

Ryan Gosling fiatalkorában nagyon nehéz időszakon ment keresztül. A színész 12 évesen otthagyta az iskolát, hogy a Disney Channel's Mickey Mouse Club tagja lehessen, és így csatlakozott olyan hírességekhez, mint Justin Timberlake, Britney Spears és Christina Aguilera. Gosling visszatekintve elárulta, hogy a Disney csapatban eltöltött időszak rendkívül nehéz volt számára, de mégis, azóta világszerte ismert színész lett.

Oprah Winfrey

Oprah Winfrey szintén azok közé tartozik, akik korán otthagyták az iskolát, de mégis hatalmas sikerre tettek szert. Winfrey tinédzserként lett rádiós hírolvasó, majd a Nashville East Literature Magnet High Schoolba járt, míg végül ösztöndíjat nyert a Tennessee State University-re. Azonban, amikor lehetősége adódott a televízióban dolgozni, úgy döntött, otthagyja az egyetemet. Winfrey azóta az egyik legbefolyásosabb nő a médiában.

Jim Carrey

Carrey családja olyan mértékű anyagi nehézségekkel küzdött, hogy ideiglenesen egy lakókocsiban éltek, amit egy parkolóban helyeztek el. Carrey apja ekkor biztonsági őrként dolgozott a parkolóban. A fiatal Jim ebben az időben döntött úgy, hogy otthagyja az iskolát, hogy anyagilag támogathassa a családját. A humor világában találta meg a menedéket, és a komédiának köszönhetően sikerült megnevetetnie a családját ebben a nehéz időben. A kihívások ellenére Carrey a komédia nagymestere lett, aki generációknak biztosított vidámságot a filmjeivel.

Ezek a példák bizonyítják, hogy az iskola és a hagyományos oktatás nem mindig a sikeres életpálya egyetlen útja. Ez nem azt jelenti, hogy az iskolát feladva mindenkinek sikerülhet, de azt biztosan, hogy a siker sokféle formát ölthet.

Forrás: Harpersbazaar

(Borítókép: Al Pacino. Fotó:Getty Images)