Jack Nicholson, teljes nevén John Joseph Nicholson 1937-ben született New Jersey-ben. Ő az egyik legelismertebb színész az amerikai filmtörténelemben, aki rendkívül különböző karaktereket képes megformálni. Híres filmjei közé tartozik az Egy becsületbeli ügy, a Mint két tojás, a Ragyogás, a Becéző szavak és az Öt könnyű darab, valamint a Batman, amelyben Joker karakterét alakította. Cikkünkben több érdekességet is elhoztunk a színészről.

Jack Nicholson azon kevés színészek közé tartozik, akiknek három Oscar-díjuk van. Két alkalommal ítélték oda neki a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a Száll a kakukk fészkére és a Lesz ez még így se című filmben nyújtott alakításáért, valamint a Becéző szavak című alkotás megjelenését követően a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismeréssel díjazták.

Életében és karrierjében számos izgalmas és meglepő történettel találkozhatunk. Fiatalkorában például meg volt győződve arról, hogy aki felnevelte, az a valódi édesanyja. A csúf igazságról egy újságíró rántotta le a leplet egy interjúban.

Megdöbbentő titkok a családban

Jack Nicholson a Time magazinnak adott interjút 1974-ben. A riporter kellően felkészült a beszélgetésre és kutatásokat végzett Nicholson családi hátterével kapcsolatban. Végül az interjú során a színész tőle tudta meg, hogy a nő, akit egész életében az anyjának hitt, valójában a nagymamája volt, míg a biológiai édesanyját egészen addig a nővéreként ismerte.

Nicholson édesanyja, June Frances Nicholson mindössze 17 éves volt, amikor a fia megszületett.

A család úgy döntött, hogy a legjobb megoldás az, ha a gyereket June édesanyja veszi magához, hogy elkerüljék a társadalmi megbélyegzést. 

June Frances Nicholson 1963. július 31-én hunyt el rákban.

Siker, pénz, csillogás

A Farkas című filmben a Nicholson által megformált karakter szeretőjét Michelle Pfeiffer alakította. A forgatás alatt Nicholson és Pfeiffer olyan jól kijött egymással, hogy a forgatókönyvírók úgy döntöttek, több közös jelenetet írnak nekik.

Nicholson a Steven King regénye alapján készült Ragyogás című film forgatásán nyújtott teljesítményéről is világhírű. A híres „Here's Johnny” jelenetet, amelyet Nicholson improvizált, összesen hatvanszor vették fel a rendező, Stanley Kubrick precíz munkavégzése miatt.

Hollywoodban Nicholson egyike a legjobban fizetett színészeknek. Pénzügyi sikere nemcsak a színészi gázsijának köszönhető, hanem a filmek után kapott százalékos részesedésének is.

A Batman című filmért előre 1,8 milliárd forintot kapott mai árfolyamon számolva, de később a bevételek egy százalékát is megkapta, ami a film sikerének köszönhetően több mint 15 milliárd forintot tett ki. Ez a megállapodás azóta iparági norma lett a nagynevű színészek esetében.

2009-ben Nicholson becsült vagyona közel 240 millió dollár volt, ami a jelenlegi árfolyam szerint több mint 72 milliárd forintnak felel meg.

Nicholson vagyontárgyainak egy jelentős részét alkotja a művészeti gyűjteménye, amely olyan mesterek műveit tartalmazza, mint Matisse, Warhol, Tamara de Lempicka és Picasso. A kollekció értéke meghaladja a 100 millió dollárt, vagyis a 30 milliárd forintot.

Különleges barátság

Jack Nicholson gyakran játszott együtt barátjával, Danny DeVitóval. Az ő barátságuk egészen a gyerekkorukig nyúlik vissza, amikor Nicholson és DeVito családja New Jersey-ben élt. A DeVito-família egy kis szépségszalont üzemeltetett, ahol Nicholson nővére fodrászként dolgozott.

Később Nicholson és DeVito szoros barátsága nemcsak a magán-, de a szakmai életükben is megmutatkozott. Mindkettőjük sikeres színészként vált ismertté, és több filmen is együtt dolgoztak. Többször feltűntek együtt például a Hoffa és a Támad a Mars című alkotásban, illetve Nicholson számos DeVito által rendezett filmben szerepelt. A köztük lévő barátság és kölcsönös tisztelet, ami Hollywoodban ritkaságszámba megy, sokak szerint hozzájárult ahhoz, hogy mindkét színész karrierje ilyen sikeres és hosszú életű lett.

Érdekes találkozások és élmények

Nicholson életében számos különleges találkozásra sor került. 1998 júniusában például Kubába utazott, ahol Fidel Castróval is összefutott. Lehetősége volt találkozni továbbá a kubai filmipar jeles képviselőivel, helyi éttermeket és jazz klubokat látogatott meg, valamint egy híres szivarüzemben is tiszteletét tette. Az ország és annak kommunista diktátora, akit „zseninek" nevezett, valósággal lenyűgözte őt. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy bár Nicholson luxuskörülmények között élvezhette a szigeten való tartózkodást, ez a lehetőség a legtöbb kubai polgár számára nem volt elérhető.

Imádja a nőket

Jack Nicholson híres védjegyévé váltak a dioptriás lencsékkel rendelkező napszemüvegei, ugyanis a színész rövidlátó. Ezek a szemüvegek nemcsak a látásproblémáit orvosolták, hanem védelmet nyújtottak a fényképezőgépek vakujának zavaró hatásai ellen is. A dioptriás napszemüvegek továbbá lehetővé tették a számára, hogy diszkréten megfigyelje a környezetét, azon belül is a csinos nőket. 

„A nagy csábítóként” is emlegetett Nicholsont mindig is híresen vonzó férfiként ismerték, a becenevet a Rolling Stone magazintól kapta.

Egy időben a hollywoodi nőcsábász is elköteleződöttt: 17 évig volt együtt Anjelica Hustonnal, azonban a kapcsolatuk viharos körülmények között, a nyilvánosság előtt ért véget, amikor kiderült, hogy Nicholsonnak egy másik nőtől született gyereke.

Nem hétköznapi figura

Jack Nicholson a hollywoodi sztárok közül mondhatni a legrégebb óta él a Santa Monicánál található híres Mulholland Drive-on. Már az 1960-as évek óta ott található az otthona, és habár többször felajánlották neki, hogy megvásárolják a házát, mindig visszautasította ezeket az ajánlatokat.

A színész életének az egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor 1975-ben a Száll a kakukk fészkére című filmben nyújtott alakításáért megkapta az első Oscar-díját. A díjátadón Nicholson annyira meghatódott és meglepődött a győzelmén, hogy majdnem elfelejtette elvenni a szobrot.

A Kínai negyed című film munkálatai során az egyik nap végén megpróbálta leállítani a forgatást, hogy megnézhessen egy Lakers-meccset. Bár a rendező, Roman Polanski eleinte hallani sem akart erről, végül kompromisszumra jutottak: Nicholson megnézhette a meccs első felét, cserébe aznap este hosszabb ideig kellett dolgoznia.

A 1997-es Lesz ez még így se című filmjéért Nicholson megkapta a harmadik Oscar-díját. Amikor a nevét kimondták, Nicholson felállt, és mielőtt a színpadra lépett volna, összeölelkezett Helen Hunttal, aki a film női főszereplője volt, és szintén Oscar-díjat kapott. Ez a pillanat annyira megható volt, hogy a közönség hosszan tartó ovációval ünnepelte őket.

Habár a színész nemrégiben visszavonult a színészettől, részben állítólagos memóriazavarai miatt, továbbra is szeretne dolgozni. Elmondása szerint ugyanakkor azt sem szeretné, hogy a nézők a képernyőn lássák őt megöregedni.

Összességében Jack Nicholson rendkívül érdekes és sokoldalú színész, akinek az élete és karrierje tele van izgalmas történetekkel. A szenvedélyeitől kezdve a szakmai sikerein át a magánéletéig Nicholson élete sokkal több, mint pusztán a filmvásznon látott alakításai.

(Borítókép: Jack Nicholson. Fotó: Getty Images)