Nem mindenki születik abba a testbe, amiben jól érzi magát. Több híresség is bátran döntött a nemátalakító műtét mellett, megvalósítva azt a régóta dédelgetett álmot, hogy belül érzett identitásukat a külvilágnak is megmutassák. Ezzel a lépéssel nemcsak a személyes boldogságukért tettek lépést, de óriási kockázatot is vállaltak. A társadalomnak ugyanis gyakran nehézséget okoz a változás elfogadása. Meglepő módon a döntésükkel még népszerűbbek lettek, és pozitív példaként állnak a transznemű közösség előtt.

Balian Buschbaum 

Nem más, mint egy korábbi női rúdugró, Yvonne Buschbaum, aki 1999 óta világrekorder. Rúdugró pályafutása során számos díjat nyert, köztük 1998-ban bronzérmet az Európa-bajnokságon és második helyezést a Stuttgarti Európa-bajnokságon 1999-ben. 2007-ben jelentette be profi pályafutása végét, amikor elkezdte a nemátalakító műtéteket. Ma híres, elismert író, motivációs előadó, life coach, boldog férj és a transznemű emberek jogainak elkötelezett szószólója.

Aydan Dowling 

Nőként látta meg a napvilágot, ma transznemű férfiként éli az életét, sikeres YouTuber, testépítő, transznemű aktivista, nem mellesleg pedig férj és apa. Ő volt az első transznemű címlapsztár a Men’s Health magazin életében. Aydian nem csak az Első Férfi címmel hívta fel magára a figyelmet, de saját ruházati vállalkozást is indított, a Point 5cc-t, amely transznemű emberek számára készült ruhákat és kiegészítőket kínál.

Alexandra Billings 

Híres színpadi és filmes színésznő, énekesnő, AIDS és LMBTQ aktivista. Ő az egyike azon kevés sztároknak, akik eljátszhattak a filmvásznon egy transznemű személyt, erre a Grace klinika című sorozat készítői adtak neki lehetőséget. Billings történelmet írt, amikor a Transparent című sorozatban transznemű személyt játszott, ezzel ő lett az első transznemű személy, aki transznemű karaktert játszott a televízióban.

Leandra Medeiros Cerezo

Művésznevén Lea T a világ egyik leghíresebb transznemű szupermodellje, ő szerepelt a Givenchy elhíresült kampányában. Igazi pop kulturális ikon, a transzneműek szónoka. Édesapja a híres brazil futballista, Toninho Cerezo. Lea T modell 2010-ben robbant be a divatszakmába, miután Riccardo Tisci, a Givenchy művészeti igazgatója felfedezte. Azóta több nagy divatmárkával is dolgozott, többek között a Benettonnal és a Redken-nel.

Lana Wachowski 

1965-ben született, akkor még Larrynek szólították, testvére, Lily két évvel fiatalabb, ő eredetileg Andy volt. Lana Wachowski az első olyan világhírű rendező, aki az egész világ előtt bevállalta, hogy transznemű nő, testvére pedig nem sokkal utána szintén ugyanezzel állt a nyilvánosság elé. Lana nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Mátrix, a Felhőatlasz vagy a Jupiter felemelkedése. Lana és testvére, Lily együtt dolgozott a Mátrix trilógián, amely óriási siker lett, és azóta is a popkultúra ikonikus eleme. Lana és Lily közösen dolgoztak a Sense8 című Netflix sorozaton is, amely a transznemű emberek jogainak ügyét emelte ki.

Laura Jane Grace

A rockzenész, aki Thomas James Gabel néven született, 2012-ben döntött úgy, hogy transznemű nőként él tovább. Laura az Against Me! rockbanda énekese és gitárosa, és a nemváltás ellenére a banda továbbra is nagy sikernek örvend. Grace nemcsak a zenéjével, de nyilvános fellépéseivel és önéletrajzi könyvével, a Tranny: Confessions of Punk Rock's Most Infamous Anarchist Sellout című művével is nagyot tett a transznemű emberek láthatóságának növeléséért. A könyvben őszintén beszél a dysphoria, a nemváltási folyamat, és a punk rock világában való navigálás nehézségeiről.

Mindezek a személyek igazán bátor lépéseket tettek a transznemű közösség tagjaiként, és a saját területükön maradandó nyomot hagytak. Sikereikkel és elkötelezettségükkel inspirálják a transznemű közösséget, valamint a szélesebb közönséget is.

(Borítókép: Lana Wachowski. Fotó: Getty Images)