Több híres személy is idén hozta meg a döntést, hogy nyilvánosan felvállalja a szexuális orientációját. Mutatjuk, többek között „kik bújtak elő” 2023-ban.

Alison Brie

Februárban egy BuzzFeed-videó forgatása közben vallott szexuális orientációjáról Alison Brie, a 2009-től összesen hat évadot megélt sorozat, a Balfékek sztárja. A 40 éves színésznő a férjével adott közös interjút, amikor egyszer csak a férfi felolvasta egy rajongójuk bejegyzését, amely a következőképpen szólt:

„Figyeljetek, én okkal vagyok biszexuális. Ez az ok, hogy egy édeshármasban közösen használjon Dave Franco és Alison Brie.” Mindezek után a páros lepacsizott egymással, majd a színésznő megjegyezte:

Én is pontosan ezért vagyok biszexuális.

Alexander Lincoln

Az 1972 óta a mai napig futó, Emmerdale című brit sorozat 2019 és 2021 között sugárzott évadaiból megismert brit színész, a Szerelem az utánpótlásból című 2022-es film sztárja januárban bújt elő az Instagramon egy kommentelőnek válaszolva. Lincoln úgy fogalmazott: „nem heteroszexuális”.

Bella Ramsey

Sem nőként, sem férfiként nem definiálná magát Bella Ramsey, a The Las of Us című nagy sikerű HBO-sorozat sztárja. Egy 2023-as, a The New York Times-nak adott interjújában úgy fogalmazott: mindig is „genderfluidnak”, vagyis non-binárisnak tartotta magát.

„Leginkább csak egy személy vagyok. Nem igazán szeretem, ha a nemi identitást tekintve behatárolják, hogy pontosan milyen” – fogalmazott, amikor arról volt szó, hogy jelölték őt a nem nemek szerint megítélt Critics' Choice Movie Awards díjra a Legjobb Fiatal Előadó kategóriában. Hozzátette: az angol névmások tekintetében ugyanakkor nem igazán érdekli, hogy „he" vagy „she”-ként hivatkoznak rá.

(Az angolban az „ő” névmás férfiakra vonatkozó jelentése a „he”, míg a nők esetében a „she”. Nem bináris személyek esetén az egyébként „ők”-et jelentő „they” a használatos – a szerk.)

Később, ez év júniusában a brit Vogue-nak a szexuális orientációjáról is vallott Ramsey. „Sosem tudhatod teljesen, hogy ki vagy valójában, mert folyamatosan változol és fejlődsz. Biztos vagyok benne, hogy az emberek észrevették, hogy nem vagyok 100 százalékosan heteroszexuális. Én úgy fogalmaznék, hogy esetemben ez elég „hullámzó” – magyarázta.

Jakub Jankto

A professzionális cseh labdarúgó történelmet írt, amikor aktív nemzetközi focistaként a világon először bújt elő nyilvánosan melegként.

„Mint mindenki másnak, nekem is megvannak az erősségeim és a gyengeségeim. Van családom, vannak barátaim. Mint mindenki más, én is szabadon szeretném élni az életemet. Félelem nélkül. Előítéletek nélkül. Erőszak nélkül. De szeretetben. Homoszexuális vagyok, és többé nem akarok bujkálni” – fogalmazott egy, a közösségi médiában közzétett videóban a játékos.

Mo'Nique

Az Oscar-díjas színésznő és stand-up sztár a Netflixen áprilisban debütáló My Name Is Mo'Nique (A nevem Mo'Nique) című filmben coming outolt, miután elmesélte a queer identitású Tina bácsikájának a történetét és azt, mindezt hogyan viselte az egyébként nagyon konzervatív és vallásos családja, kiváltképp a nagymamája. Mint azt bevallotta, éveken át eltemette valódi vágyait és csak férfiakkal bújt ágyba. Végül az édesapjának vallotta meg, hogy a nőkhöz vonzódik. 

„Azt mondtam, »apu, egy másik nővel akarok szexelni«. Rám nézett, gyönyörűen, türelmesen és szeretetteljesen, majd azt mondta: »Ribi, én is!«” – idézte fel nevetve az emléket a stand-upos.

Diplo

A neves amerikai DJ a világhírű modell, Emily Ratajkowski High Low című podcastjében beszélt a szexualitásáról márciusban.

„Biztos vagyok benne, hogy korábban már lesz*pott egy férfi. Ez tuti, 100 százalék, igen” – mesélte a lemezlovas, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy sosem érzett különösebb késztetést arra, hogy együtt legyen egy férfival. Mindezek után Ratajkowski arról kérdezte, hogy a szexualitási spektrumon pontosan hol helyezné el magát. 

„Úgy hiszem a legjobb válasz az, hogy nem vagyok nem meleg. Van néhány srác... akikkel randizni tudnék amolyan életre szóló partnerként.”

Lil Nas X

A Grammy-díjas rapperről már évek óta tudjuk, hogy meleg, januárban azonban egy Twitter-bejegyzésben felvetette annak lehetőség, hogy megeshet: valójában biszexuális.

„Komolyan mondom, dühösek lennétek rám, ha azt mondanám, úgy gondolom, hogy egy kicsit biszexuális vagyok?” – tette fel a kérdést egy posztjában a sztár, majd viccesen hozzátette: „Ez volt az utolsó alkalom, hogy előbújtam, ígérem.”

Jeff Molina

Az UFC (Ultimate Fighting Championship) kevert harcművészeti bajnokság légsúlyú harcosa márciusban jelentette be, hogy biszexuális, miután kiszivárgott róla egy másik férfival készült intim felvétel.

"Nos... ez elég nagy szívás. Röviden: bi vagyok. Nem így akartam tudatni a világgal, de a lehetőséget, hogy akkor tegyem ezt meg, amikor készen állok rá, elvették tőlem. Próbáltam privát módon kezelni a magánéletemet. Egész életemben lányokkal randiztam. Elnyomtam az érzéseimet a középiskola alatt, amikor a birkózó csapatban voltam, majd az egyetemi évek alatt, amikor az MMA-t (kevert harcművészetek – a szerk.) űztem, és még azután is, hogy megvalósult az álmom, és bekerültem a UFC-be. Én egy meglehetősen férfias pasas vagyok, és ez a haverkodós incselkedés és humor mindig is része volt a stílusomnak. A gondolat, hogy a haverjaim, csapattársaim és az emberek, akiket tisztelek, másképp nézzenek rám, nem hogy másképp bánjanak velem, valami olyasmi volt, amit elképzelni sem tudtam. Ebben a sportban, ahol a drukkerek túlnyomó többsége homofób szemétláda, nem láttam magam a karrierem ezen szakaszában meglépni ezt. Azt szerettem volna, ha a képességeim miatt ismernek és azért, amire az elmúlt 11 évemet szenteltem, nem pedig a bi UFC harcosként, akire biztos vagyok benne, hogy a jövőben úgy hivatkoznak majd, mint a meleg UFC harcos" – fogalmazott a közösségi médiában közzétett közleményében a sportoló.

Taylor Armstrong

A The Real Housewives of Beverly Hills és a The Real Housewives of Orange County című valóságműsorokból ismert szőkeség az utóbbi televíziós program egy júniusi epizódjában vallott a biszexualitásáról. Elárulta, hogy öt éven át élt párkapcsolatban egy nővel, mielőtt hozzáment volna első férjéhez, Russell Armstronghoz.

„A legtöbben meglepődnek, amikor megtudják, hogy biszexuális vagyok, valószínűleg a sztereotípiák miatt. Ez nem egy olyan dolog, amit hangoztatok, de mindenkire nyitott vagyok, akinek nagyszerű és szerethető a lelke.”

Noah Schnapp

A Stranger Things sztárja még januárban bújt elő egy TikTok-videóban, ezzel rengeteg rajongóját meglepve. Az ifjú színész kreatív módját választotta a bejelentésnek. Egy olyan videót tett közzé, amelynek az aláfestő zenéjeként a közösségi platformon egy időben vírusszerűen terjedő hanganyagot, a You know what it never was? That serious audiofelvételt választotta, majd a felvétel leírásában úgy fogalmazott:

„Amikor 18 évnyi félelem és bujkálás után végül elmondtam a barátaimnak és a családomnak, hogy meleg vagyok, ők egyszerűen csak annyit reagáltak: »tudjuk«.”

Ha még több idén előbújt sztárra kíváncsi, kattintson ide!

(Borítókép: Noah Schnapp és Alison Brie. Fotó: Getty Images)