A southwarki bíróságon csaknem négy hétig tartott Kevin Spacey bírósági pere.

Spaceyt először 2017 októberében Anthony Rapp színész vádolta meg azzal, hogy az 1986-ban (Rapp ekkor 14 éves volt – a szerk.), részegen agresszív és szexuális módon közeledett felé. Spacey a Twitteren reagált a vádra. Válaszában kifejtette, hogy bár nem emlékszik az esetre, de ha valóban így cselekedett Rapp-pel szemben, akkor a legőszintébb bocsánatkérésével tartozik.

Ezután egyre többen hozakodtak elő azzal, hogy Spacey szexuálisan zaklatta őket, a The Guardian összeállítása szerint a színész az Old Vic színház művészeti igazgatójaként közismert volt arról, hogy fiatal fiúkat fogdosott és kezdett ki velük. 

A botrány hatására a Netflix minden készülő projektjét törölte Kevin Spacey-vel, így a Kártyavár című sorozat mellett, egy életrajzi film is törlésre került, majd közölték: végleg szakítanak vele. 

Az Oscar-díjas színész tagadta most második bírósági ügyén van túl, ugyanis Anthony Rapp 2020 szeptemberében pert indított ellene, melyben 40 millió dolláros (16,6 milliárd forintos) kártérítést követelt. A három héten át tartó polgári per után egy manhattani szövetségi bíróságon az esküdtszék úgy ítélt, hogy Rapp nem bizonyította Spacey nem kívánt szexuális közeledését, ezért ejtették a vádat. 

A mostani, soutwarki bíróságon zajló perben újabb, négy férfi ellen 2001 és 2013 között elkövetett zaklatással vádolták. Az ügyben a színészt azzal vádolták, hogy három férfinak agresszívan megragadta az ágyékát, egy férfin pedig szexuális aktust végzett, miközben aludt. A BBC tegnapi híradása szerint az esküdtszék a kilenc vádpont közül egyikben sem találta bűnösnek a vádlottat.

A 64 éves Spacey könnyekkel a szemében köszönte meg az esküdteknek a döntést. 

(Borítókép: Kevin Spacey. Fotó: Chris J Ratcliffe/Getty)