Színpadon jelentette be, hogy a saját neméhez vonzódik az egyik legnagyobb japán popsztár, Atae Sindzsiró. Kétezer rajongó előtt őszintén vallott arról, hogy évekig küzdött azért, hogy elfogadja önmagát.

Atae Sindzsiró 2005-ben debütált az AAA együttes tagjaként, majd több televíziós sorozatban és filmben is szerepelt. Végül 2016-ban szólókarriert indított. A koronavírus-járvány idején szünetet tartott, majd két év után Tokióban állt először újra színpadra egy rajongói találkozón, ahol egy levelet olvasott fel a jelenlévőknek.

„Tisztellek titeket, és úgy vélem, megérdemlitek, hogy ezt közvetlenül tőlem halljátok. Évekig küzdöttem azért, hogy elfogadjam önmagam egy részét. De most, mindazok után, amin keresztülmentem, végre van bátorságom megnyílni előttetek. Meleg vagyok” – idézte a J-pop-idol szavait a The New York Times. Sindzsiró szavait először döbbent csenddel fogadták a rajongók, utána azonban üdvrivalgásban, tapsviharban törtek ki és többen azt sikítozták:

Szeretlek!

Miután a koreaihoz hasonló módon Japánban is szigorú szerződések szabályozzák az előadók magánéletét, így az országban közel sem gyakoriak az ilyen típusú előbújások. A legtöbb sztár attól fél, hogy elveszíti a rajongóit és a szponzorait, ha kiderül róluk az igazság. Még a helyi televíziós műsorokban megjelenő transznemű vagy meleg hírességek sem beszélnek nyíltan a szexualitásukról, inkább hagyják, hogy az természetesen jusson az emberek tudtára. Atae Sindzsiró mindennek ellenére mégis vállalta a kockázatot: azután döntött a bejelentés mellett, hogy hét évig élt Los Angeles-ben, ahol megtapasztalta, hogy az azonos nemű párok szabadon kinyilváníthatják egymás felé az érzelmeiket és létezik egy őket támogató rendszer is.

„Mindenki olyan nyíltan beszélt a sebezhetőségéről. Japánban az emberek úgy vélik, jobb nem beszélni ilyesmikről. Én is sokáig azt gondoltam, hogyha rájönnek az emberek, vége a karrieremnek, nem tudtam senkinek sem elmondani” – vallotta meg Atae Sindzsiró, aki nem szeretné, ha mások is úgy küzdenének önmagukkal, ahogy ő tette.

„Bármit is csinálok, mindig lesznek, akik gyűlölni fognak érte. Csak azt tehetem, hogy azokra fókuszálok, akiknek ezzel segíthetek” – mondta. Vallomását a rajongói kifejezetten jól fogadták, a Times-nak egyikük úgy nyilatkozott, hogy „belesajdult a szíve”, amikor arra gondolt, hogy a kedvenc énekesének egyedül kellett ezzel megküzdenie. Egy másikuk azt mondta, neki csak az számít, hogy szerethető a személyisége, és hogy tiszteli az énekest.

Rettegett, hogy lebukik

Sindzsiró 14 évesen lett az AAA együttes tagja, otthagyta a középiskolát, hogy teljes munkaidőben idolként dolgozzon. Az együttes hamarosan óriási sikereket ért el Japánban, nyolc top 10-es slágert adtak ki. Szexuális orientációja sokáig zavarba hozta, különösen amikor olyanokat hallott a televíziós varietéműsorokban, hogy két férfi csókja undorító. Ha az újságírók megkérdezték, van-e barátnője, azt felelte, hogy túl elfoglalt a randizáshoz.

2016-ban Los Angeles-be költözött, hogy angolul tanuljon, ekkor szembesült vele, hogy a helyi LMBTQ-közösség sokkal szabadabban él, mint Japánban. Ugyanakkor rettegett is, mikor japán turistákat látott, hogy felismerhetik, ha LMBTQ negyedekben vagy melegbárokban látják. Végül itt döntötte el, hogy előbújik. Az édesanyjának mondta el először, aki nagyon meglepődött, de támogatta a fiát. Nagyon féltette azonban a nyilvános előbújástól, hogy online vagy a való életben zaklatni fogják miatta.

Uno Miszako, az AAA egyik tagja szerint bár a japán társadalomban egyre gyakrabban hangzik el a „sokszínűség” kifejezés, az emberek nem igazán tudják, hogyan fogadják az egészet. Az együttes több tagja jelen volt Atae bejelentésénél, hogy támogatásukról biztosítsák.

Van is törvény, meg nincs is

Japánban nagyon lassan halad a szexuális kisebbségek egyenlő jogainak biztosítása – emlékeztet a humenonline.hu. Bár nemrég a kormány elfogadott egy törvényt a „megértés” elősegítése érdekében, ez inkább csak szimbolikus lépés volt, mintsem valódi segítség, mivel konkrét lépéseket nem szabnak meg benne. Japánban továbbra sincs törvény az LMBTQ emberek diszkriminálása ellen, és az egyenlő házasság sem engedélyezett.

(Borítókép: Atae Sindzsiró. Fotó: Getty Images)