A világhírű sztárok váratlan elhalálozása a lehető legtökéletesebb táptalaja a fantáziadús összeesküvés elméleteknek.

A legnagyobb hírességek szinte kivétel nélkül a nyilvánosság előtt élik az életüket, ezért nem csoda, hogy általában a haláluk is nagy figyelmet kap – főleg, ha a tragédiához valamilyen rejtély, vagy titokzatos körülmény is társul. 

Brittany Murphy

A színésznő mindössze 32 éves volt, amikor 2009-ben tragikus körülmények között életét vesztett. A vizsgálatok szerint a halálát vérszegénység, tüdőgyulladás, valamint különböző gyógyszerek kombinációja okozta. Később a boncolás során több nehézfém jelenlétét is kimutatták a hajában, ami viszont mérgezésre is utalhat. A színésznő édesapja pedig pontosan emellett kardoskodott. Az esetet bonyolítja az is, hogy a sokak által furcsának tartott férjével, Simon Monjackkel, valamint az édesanyjával a világtól elszigetelve éltek egy hatalmas villában. A színésznő halála után öt hónappal a 40 éves forgatókönyvíró-rendező férj is elhunyt ugyanabban a házban, hasonló körülmények között.

Diana hercegnő

Az egész világot megrendítette, amikor 1997. augusztus 31-én Diana életét vesztette egy tragikus autóbalesetben, Párizsban. Aznap éjjel, hajnali két óra körül értesítették Erzsébet királynőt és Károly herceget, valamint az akkori miniszterelnököt, Tony Blairt, hogy Diana hercegné súlyos autóbalesetet szenvedett Párizsban. A hercegnőt és akkori kedvesét a paparazzik üldözték, akik közül végül senkit nem vontak felelősségre. Az autó sofőrje azonban alkoholt is fogyasztott, valamint a megengedett 50 km/óra helyett több mint 100 km/órával hajtott. A mai napig áll egy olyan összeesküvés elmélet is, amely szerint azonban a brit titkosszolgálat felel a halálukért.

Marilyn Monroe

1962-ben a teljes nyilvánosságot megdöbbentette az akkor 36 éves szexszimbólum tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála. Monroe-ra meztelenül találtak rá a saját ágyában, a telefont a kezében tartotta, körülötte pedig üres altatóüvegek sorakoztak – akárcsak egy előre megrendezett jelenetben. További kételkedésre adott okot, hogy a vérében a halálos dózis többszöröse volt, az orvos szerint pedig kevesebb mint egy perc alatt kellett lenyelnie több tucat tablettát. Sokan a mai napig úgy gondolják, hogy injekcióban adták be neki a halálos dózist. Az üggyel kapcsolatban emlegették már a CIA-t és a maffiát is, de valaki szerint egy szeretője végzett vele. Végül öngyilkosságként zárták le az ügyet. 

Paul Walker

A Halálos iramban című filmek egykori sztárja 2013. november 30-án vesztette életét autóbalesetben. A színész barátjával utazott, amikor barátja elvesztette a kontrollt az autója felett. A jármű egy lámpaoszlopnak, majd egy fának csapódott és kigyulladt. Walker teste a felismerhetetlenségig összeégett. A rejtélyes az ügyben az, hogy a balesetről készült felvételek vagy eltűntek, vagy teljesen használhatatlanok, annak ellenére, hogy a környék tele volt térfigyelő kamerákkal. Valószínűleg örökre rejtély marad, hogy pontosan mi, és hogyan történt ezen a végzetes napon.

(Borítókép: Paul Walker. Fotó: Mark Renders/Getty)