A kemény rock egyik legnagyobb alakja, James Hetfield, a legendás Metallica frontembere ma ünnepli 60. születésnapját! Az énekes, gitáros és dalszerző, akinek neve összeforrt az ikonikus thrash metal zenekarral.

A Metallica évtizedek óta az egyik legnépszerűbb zenekar a világon, még azok is ismerik őket, akik egyébként nem hallgatnak metalt. A következő öt érdekesség között, azonban talán még a legnagyobb rajongók is találnak olyat, amiről eddig nem tudtak.

  1. A csapat első dala, a Hit The Lights 1982-ben jelent meg a Metal Massacre válogatásalbumon, a szám címe azonban egy nyomtatási hiba miatt Hit The Lifhts-ként szerepelt a borítón.
  2. A Creeping Death Die, Die, Die része eredetileg egy Exodus dalnak íródott. Nem sokkal Kirk Hammett csatlakozása után a zenekar meghallgatta az Exodus Die by His Hand demóját, és ez a részlet nagyon megtetszett nekik. Kirk egyébként 16 évesen írta meg a dalt.
  3. A Master Of Puppets a rajongók legnagyobb kedvence. Amikor a Metallica by Request turné előtt a közönség dönthette el, hogy mely dalok kerüljenek be a koncertprogramba, magasan a nyolc és fél perces nóta végzett az első helyen.
  4. A Metallica a Mötley Crüe Dr. Feelgood lemeze miatt döntött úgy, hogy Bob Rock producerrel veszik fel a Fekete Albumot. Lars többször is viccelődött azzal, hogy 1982-ben mekkora balhé volt a két zenekar között, az viszont tény, hogy elsősorban a Kickstart My Hearthoz hasonló sikerdalok győzték meg a Metallicát, hogy Bob Rock az ő emberük.
  5. Stílustól függetlenül a Fekete Albumból fogyott a legtöbb a világon az elmúlt 25 évben. A lemez 1991 augusztusában jelent meg, és azóta már a tizenhatszoros platinastátuszt is elérte.

James Hetfield élete tele van érdekes és fordulatos történetekkel. Születése napján, 1963. augusztus 3-án Los Angelesben jött világra Cynthia operett énekesnő és Virgil Hetfield kamionsofőr gyermekeként. A Hetfield család angol, ír, skót és német felmenőkkel rendelkezik, ami színessé teszi származásukat.

A fiatal James korán elkezdett zenélni, kilenc évesen már zongorázott, majd gitározni kezdett, és elvarázsolta az embereket erőteljes énekhangjával és kivételes gitározási stílusával.

James Hetfield zenészi pályafutását az Obsession nevű bandával kezdte, majd később megalapította a Leather Charmot, ahol énekelt és gitározott. Az igazi áttörést azonban a Metallica megalakulása hozta meg. 1981-ben James és Lars Ulrich megtalálta egymást, és megalapították a legendás thrash metal együttest, amely hamarosan világszerte hírnévre tett szert.

A Metallica első albuma, a Kill 'Em All, amely 1983-ban jelent meg, hamarosan a kemény rock világába repítette az együttest. Az Ride the Lightning és a Master of Puppets albumokkal a Metallica igazi ikonokká vált a metal rajongók körében. Slágereik, mint például a Enter Sandman vagy a Nothing Else Matters, örökzöld klasszikusokká váltak, és még ma is a rock rádiók műsorán szerepelnek.

A Metallica életében azonban nem csak a sikerek voltak jelen. 1986-ban tragédia érte a zenekart, amikor a basszusgitárosuk, Cliff Burton egy balesetben életét vesztette. A banda azonban nem adta fel, és Jason Newsted csatlakozott hozzájuk az új basszusgitárosként.

Az évek során a Metallica továbbra is számos slágert hozott létre, és stílusukat is változtatták néhányszor. Az Egy este a Metallica és a Madly in Anger with the World turnék sikeresek voltak, és a rajongók lelkesen fogadták a zenekar új albumait, mint például a Death Magnetic.

James Hetfield magánélete is érdekes, felesége, Francesca Argentínából származik, és három gyermekük van: Cali Tee, Castor Virgil és Marcella Francesca.

Ezen a különleges napon, a rockzene legendájának 60. születésnapján, rajongók és barátok egyaránt ünnepelnek. Az egész világ boldog születésnapot kíván James Hetfieldnek, aki még mindig energikus és elszánt, hogy továbbra is megörvendeztessen minket a Metallica további zenéivel és koncertjeivel. Rock on, James!

A Metallica hihetetlen sikereiről tanúskodik az is, hogy világszerte több mint 125 millió lemezt adtak el. Az albumaik számos díjat és elismerést kaptak, és a Rock and Roll Hall of Fame-be is bekerültek. James Hetfield és a Metallica olyan zenészeti és kulturális hatást gyakoroltak, amelyet kevés zenekar érhet el.

James születésnapja mérföldkő a rockzene történetében. Rajongók szerte a világon ünnepelnek és köszöntik a legendás zenészt, aki az idők során a rock egyik legmeghatározóbb alakjává vált. Boldog születésnapot, James Hetfield! Keep on rocking!

(Borítókép: James Hetfield. Fotó: Getty Images)